13. dubna 2022

UČÍME SE: Můj sešit pozorování a aktivit - Hmyz

Před pár dny jsem vám v recenzi představila moc hezky zpracovaný sešit s názvem Můj sešit pozorování a aktivit na téma čtyři roční období, který je obsáhlý a zaměřený na zvířata, hmyz i rostliny v jednotlivých ročních období. 

Následující dny bych ráda pokračovala podobnými pracovními sešity, jen zaměřenými konkrétně na hmyz, přírodu ve městě či stromy. V tomto článku vás čeká téma hmyz, ve kterém se seznámíte s životním cyklem berušky, potravou hmyzu, mravenčí prací apod.

Tak se na něj pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

LISTUJEME PRACOVNÍM SEŠITEM

Na první straně budete vyzváni k nakreslení sami sebe, abyste přímo viděli rozdíl mezi hmyzem a člověkem. Zkusíte vymyslet charakteristicé rysy hmyzu a vymalujete obrázet ruměnice pospolné, kterou všichni určitě moc dobře znáte.


 

Na konci sešitu vystřihnete kousky členovců a budete je v následujících stranách lepit na správné místo - jsou to korýši, pavoukovci i stonožkovci. Také se dozvíte vědecké názvy hmyzu a naučíte se rozdíly mezi pestřenkou a vosou.


 

Životní cyklus berušky je rozdělen do několika stádií - vajíčko, larva, kukla a dospělec. Naučíte se, jak jde cyklus za sebou a spojíte body na obrázku, schválně, co vám z toho vznikne .. hmm? :-)


 

Také se dočtete, že se hmyz kolem nás dělí na blanokřídlé, dvoukřídlé a brouky. Zjistíte, kde všude může bydlet. Zajímavou dvoustranou je potrava hmyzu. Je to květ levandule, kravinec i třeba mrtvý pták nebo žížala.

 

 

To, co hmyz láká, jsou především už z dálky viditelné barvy květů. Můžete si zkusit nakreslit květ, který by vás, jako hmyz, zaujal nejvíce. Hmyz mnoha rostlinám pomáhá se rozmnožovat a díky nim může být z každého květu plod.


 

Mezi obdivuhodný hmyz se řadí babočka paví oko, roháč obecný, kobylka tečkovaná, kudlanka vyzáblá i třeba mravenec lesní. O nich se dozvíte zajímavé informace na dalších čtyřech stranách.


 

Dále si můžete zakreslit do rámečků hmyz, na který narazíš venku a můžete si zapsat i jeho chování, místo nálezu, datum, počasí apod. Jestli je ze zahrady, z balkonu, na záhoně nebo jinde. Mlžete si vyzkoušet i mnoho pokusů jakými nalákáte motýly.


 

Mnoho informací se dozvíte o velké včelí rodině. Konkrétně o včele medonosné, čmeláku zimním, zednici rohaté. A kromě toho si detailněji pročtete i mravenčí práci a to, jak spolu komunikují a proč si někteří ptáci rádi dávají mravenčí koupel. Zkuste se přičinit a vyrobte hmyzí hotel nebo bylinkovou zahrádku k nalákání hmyzích opylovačů.


 

VYSTŘIHNĚTE SI

Na úplném konci tohoto pracovního sešitu najdete vše potřebné k vystřihnutí a následné práci na předchozích stranách. Části členovců, názvy hmyzu, hmyz ke květinám i výsledné řešení jednoho luštění.




 

ZÁVĚREM

Miluju pracovní sešity všeho druhu. Nejraději bych měla jeden čistě pro sebe abych si mohla kreslit, luštit i malovat a holky měly svůj .. hahaha :-).

Hmyzáci baví děti od útlého věku a v tomto sešitě najdou vše od učení druhů hmyzu, který ještě neznají zajímavých informací, spojování, vybarvování, vystřihování i lepení. To je na takových pracovních sešitech nejlepší. Mají toho v sobě tolik různorodého a nejde jen o čtení nebo zapisování.

Stran má něco málo přes 30 ale přitom je tak plnohodnotný a doporučuji ho každému malému přírodovědci. Věkově odpovídá spíše předškolákům/školákům ale pokud máte opravdového hmyzího nadšence, věřím, že udělá radost i mladším.


Cena: 103Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat