14. dubna 2022

UČÍME SE: Můj sešit pozorování a aktivit - Stromy

Tento týden se věnujeme moc hezky zpracovaným pozorovacím sešitům plných aktivit. Nejdříve jste si u mě mohli přečíst recenzi na sešit o čtyřech ročních období a druhým z nich byl sešit zaměřený na hmyzáky.

Další ze sešitů pozorování a aktivit je zaměřený na stromy kolem nás, které společně s květinami a keři oživují naše okolí. Objevíte superschopnosti stromů, přečtete si o životě jednoho listu, poznáte obyvatele stromů, zjistíte jak připravit kaštanový krém a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme detailněji podívat :-).





LISTUJEME PRACOVNÍM SEŠITEM

Na prvních stranách se dozvíte rozdíly mezi rostlinou a zvířetem. Na Zemi totiž existuje mnoho druhů živých organismů a i když to není vždy na první pohled patrné, zvířata a rostliny jsou tak trochu příbuzní.




Na dalších stranách se dozvíte, co je to strom a vybarvíte různými barvami listy a pupence, větve, kmen a kořeny. Strom je velká rostlina, která roste do výšky i do šířky. Existuje mnoho stromů různých tvarů a velikostí ale téměř všechny se skládají ze stejných částí.




Stromy mají také superschopnosti. Pomáhají nám bojovat proti globálnímu oteplování, osvěžují vzduch, napomáhají čištění městksého vzduchu, zpomalují vítr a poskytují nám také přístřeší. Zjistíte, jak se stromy mění v průběhu roku. 




Kromě života jednoho dubu, kde nalepíte obrázky cyklu, si přečtete o životě jednoho listu, kde vyřešíte spojovačku a dle nápovědy vyplníte kolonky pro název hmyzu. Další strany se věnují listnatým stromům, mezi které patří dub, habr, buk, javor i kaštanovník. A nesmíme zapomenout taky na jehličnany, mezi které patří modřín, borovice přímořská, borovice lesní i smrk.




Stromy, které najdete ve městech, byly vybrány a vysázeny lidmi. Buď proto, že se jim líbí, nebo proto, že vydrží dlouho, anebo proto, že dobře snášejí znečištěný vzduch. Za úkol zde máte vymalovat stromy, které se nacházejí v městském parku - jírovec maďal, platan, túje a lípu.




Dokážete poznat plod kaštanovníku a plod jírovce? Na této dvoustraně se naučíte zjistíte rozdíly a dočtete se recept na kaštanový krém. Na dalších stranách budete vyzváni k nakreslení stromů, které jsou kolem vás. Vidíte je z okna nebo je potkáváte cestou do školy, školky apod.




Na každém stromě žije mnoho zvířat. Nacházejí zde úkryt, hnízdiště a potravu. Některá zvířata žijí na živých stromech a jiná na uschlých - najdete na nich například veverku obecnou, netopýra hvízdavého, ženetku tečkovanou, svinku, jezevce lesního anebo třeba mloka skvrnitého.




Zajímavým tématem jetaké věk stromů. Strom totiž může žít déle, než člověk .. mnohem déle. Roste totiž pomalu a někdy i celá staletí. Jakmile je pokácen, spočítejte letokruhy. Jeden kruh znamená jeden rok. V říjnu můžete vyzkoušet zasadit dub a jakmile vyroste, můžete ho někam přesadit.




Aktivita hledání potraviny či věci, která pochází z vyobrazených stromů - řešení najdete na konci stránky. Dokážete je správně seřadit? Můžete se také přičinit a chránit stromy několika jednoduchými způsoby - netrhat větve, neloupat kůru, třídit apod.





VYSTŘIHNĚTE SI

Na konci pracovního sešitu najdete k vystřižení listy, větve i živočichy, které nalepíte dle pokynů na konkrétní vyznačené strany. Děti lepení baví a starší z nich dokáží vše i dobře vystřihnout. Tréning jemné motoriky je vždy k dobru.




ZÁVĚREM

I v tomto sešitě najdete víc jak 30 stran aktivit a čtení, které vás seznámí se stromy kolem vás, s jejich životem i s tím, jakým způsobem se můžete přičinit a jak je chránit. 

Jako nadšenec a (doslova už) sběratel různých pracovních sešitů si nemůžu vynachválit především reálné ilustrace a kresby. Každý z pracovních sešitů je jedinečný a každý přinese jiné informace. I když dítko zrovna téma stromy nemusí bavit, s tímto sešitem se to z mého pohledu změní.

Jsou určeny spíše předškolním a školním dětem, ale například v babyclubu máme nadšeného tříleťáka, který je nad rámec ostatních dětí a u něj bych si tyto sešity dokázala s přehledem představit :-). 


Cena: 103Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat