25. dubna 2022

UČÍME SE: Časopis Ahoj Divočino - jaro 2022

Časopis Ahoj divočino zahájil již třetí ročník a mně nepřestává fascinovat, kolik informací se do takového časopisu vejde a jakým způsobem dokáže zaujmout. Je to čtvrtletník, takže máte dostatek času tolik informací vstřebat a probrat se jimi do detailu.

vyluštíte jméno vzácné jarní rostliny, dozvíte se co se děje na jaře, prozkoumáte jak dlouho roste list, seznámíte se s křečkem polním a objevíte jeho doupě, naučíte se zajímavosti o několika druzích čmeláků, přečtete si o ročním životním cyklu čmeláka, objevíte chráněná území, vystřihnete si čmeláka, představí se vám pampeliška, naučíte se pravidla pro pobyt v přírodě a mnoho dalšího.

Pokud vás zajímají starší čísla, detailněji zrecenzované je najdete ZDE. Teď už se pojďme detailněji mrknout na nové, jarní, číslo s křečkem na titulní straně :-).

 

 

 

DOPIS Z DIVOČINY

Dopis z divočiny je tentokrát od samičky ještěrky zelené. Ve skalní puklině prospala celou zimu a hned jak se v březnu oteplilo, vylezla ven. Přes den šplhá po stráních nad řekou, stromech i balvanech a schovává se pod listy či ve štěrbinách. Při vyhřívání na slunci čerpá energii, aby měla následně sílu lovit potravu. Živí se hmyzem a drobnou havětí. Další informace se o Jarušce dozvíte hned v úvodu časopisu :-).


 

ROZCVIČKA SE VZÁCNOU JARNÍ ROSTLINOU

Pomocí jmen běžných rostlin, které u nás na jaře kvetou, se dozvíte jméno jedné vzácné rostliny, které vám vyjde v tajence. Moc hezké luštění, ze kterého si můžete vytvořit vzdělávací aktivitu a vyhledat květiny na internetu či v knize. Nechat na dítěti, aby zjistilo, jak se jmenují.


 

CO SE DĚJE NA JAŘE

Při bedlivém pozorování přírody kolem nás zjistíme, že se toho děje opravdu mnoho. Divoká pažitka raší mezi suchým listím na zemi. Zlatý déšť je z mého pohledu symbolem jara a právě ten rozkvétá v zahradách a parcích. Probouzí se zimní spáči jako jsou ježci, křečci i sysli. Objevují se také hmyzí kolibříci a dokonce i na jaře rostou houby - například smrži.


 

JAK DLOUHO ROSTE LIST?

Tohle jsou pracovní listy, které miluju snad ze všeho nejvíce. Budete k tomu potřebovat pár běžně dostupných věcí - tužku, balvnku, tento časopis. Najděte si listnatý strom bez listů a s nízko položenými větvemi a tři pupeny si označte barevnou bavlnkou. Dále vás už navede tabulka a v časopisu se můžete nechat inspirovat dalšími tipy :-).


 

NA SRAZU S KŘEČKEM POLNÍM

Křeček naspí zhruba kolem 4 měsíců. Zaleze si do svého úkrytu, který musí pořádně připravit - zacpat nory, nachystat zásoby na celou zimu a až pak usne. Spánek ale není úplně trvalý. Zhruba jednou týdně se vzbudí, něco sní a pak zase spí dál. Dozvíte se, co jsou "torby", kdo všechno má křečky jako potravu, jak to mají s mláďaty, proč se stávají ohroženým druhem a tak dále.

 

 

POPIS KŘEČKA POLNÍHO

Následující strana vám odhalí, jaký rozdíl je mezi křečkem polním a jeho příbuzními - křečkem syrským (zlatým) a křečíkem džungarským. Jako malá jsem měla jak zlatého, tak i džungarského, hahaha. Ten mrňavý byl pěkná potvora. Neustále zdrhal a všude se vešel :-D.


 

DOUPĚ KŘEČKA POLNÍHO

Pro představu je v časopise naprosto bombasticky vyobrazeno doupě křečka polního. Má několik vstupů a jeden výstup + soukromé wc, zásobárnu potravy a hlavní noru. Přes léto mají letní nory samic až 4 hnízdní komory vystlané suchou trávou a listím.


 

PODOBNÍ A PŘESTO JINÍ ČMELÁCI

Poznají je i ty nejmenší děti a líbí se dokonce i lidem, kteří se jinak hmyzu bojí. Čmeláky řadíme do příbuzenstva včel, mezi blanokříslý hmyz. Žihadlo používají při obraně sebe nebo svého hnízda ale jinak jsou celkem pohodáři. V ČR létá kolem 30 druhů čmeláků. Dočtete se zajímavé informace o čmeláku zemním, skalním, rokytovým i rolním.


 

ROČNÍ ŽIVOTNÍ CYKLUS ČMELÁKA

Čmeláci jsou také sociální hmyz a to znamená, že žijí v kolonii. Bohužel ale hnízdo čmeláků nepřežije zimu, proto si ani nevytváří zásoby medu na přezimování. Nejdříve se probouzí královna, následuje založení hnízda, první generace dělnic, růst hnízda, nové matky a samci, matka zakladatelka umírá, hnízdo zaniká a nové matky přezimují.


 

ČMELÁČÍ VYSTŘIHOVÁNKA

Vystřihovánku čmeláků můžete mít klasicky lepenou lepidlem anebo na křídla využijete nýtky, aby byla pohyblivá. Vystřihovánka je z pevnějšího papíru a můžete si vystřihnout čmeláka rolního, rokytníkového i skalního v krásné velikosti.


 

PLAKÁTKY ZVÍŘAT

Plakát zvířete byl vždy na konci časopisu, ale v tomto čísle je uprostřed, aby se lépe vytrhnul, a zároveň jsou v něm hned dva - ještěrka zelená a křeček polní. Vždy to jsou krásné fotky zvířat, které doslova svádí k tomu nechat je zarámovat. Hned jak se mi jich víc nahromadí a seženu hezké rámečky, vyzdobím s nimi pravděpodobně babyclub :-).


 

OPYLOVACÍ TRIKY ROSTLIN

Opylovacích triků je mnoho a patří mezi ně opylování včelami, čmeláky, brouky, dvoukřídlým hmyzem, denními motýly, nočními motýly, ptáky, plazy, savci, větrem i vodou. Že vás některá triky překvapily? Na této dvoustraně si o nich můžete detailněji přečíst.


 

PAMPELIŠKA

Kdo by neznal pampelišky. Já je jako malá zbožňovala a holky to mají stejně. Ty krásné sluníčkově žluté květy k detailnějšímu zkoumání i hře doslova vybízí. Na této dvoustraně se dozvíte různé názvy, jakými se pampelišce říká, jak vypadá, kde roste i kdy kvete, co můžete v jejím květu najít a také vás čeká několik zajímavostí.


 

PRAVIDLA PRO POBYT V PŘÍRODĚ

Tato dvoustrana je zaměřena na pravidla pro pobyt v přírodě, která jsou velmi důležitá. V přírodě jsme totiž jen hosté a měli bychom dodržovat několik základních pravidel, která jsou zde přehledně rozepsaná a zobrazena. Na vedlejší straně zkuste vypozorovat, co návštěvníci národního parku dělají špatně.


 

RODINNÉ VÝLETY DO PODYJÍ

V závěru časopisu objevíte moc hezkou inspiraci na rodinné výlety do Podyjí i celou dvoustranu zaměřenou na jarní květy v této oblasti. Inspirace není nikdy dost a výlety do přírody se nikdy neohrají, co myslíte? 


 

DIVOKÁ DVOJKA

Novinkou časopisu Ahoj Divočino je komix, který najdete na zadní straně. Nazývá se Divoká dvojka a první díl má název Z divokých vajec. Hlavními hrdiny jsou sourozenci Vendy a Robin a já očekávám, že s nimi zažijeme pořádné dobrodružství a kopu srandy :-).



 

ZÁVĚREM

To je zase parádní číslo, že? Abych se vám přiznala, zatím v něm nijak nestříhám, netrhám, nic .. je tak dokonale vymyšlené, že mi je to líto. Ale jeho čas přijde a já se neskutečně těším. Snažím se ho udržovat v co nejlepším stavu, protože se k němu chystám s Klaudinkou postupem času vzhledem k výuce ve škole vracet. 

Holky moc baví povídání o zvířatech a já neustále smekám klobouk nad celým týmem časopisu. Zdroj tohoto typu jen tak nenajdete a i kdybyste ho měli kupovat nějakou dobu dopředu, neváhejte.

Čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé. Roční předplatné (4 čísla): 360 Kč vč. dopravy. Jeden výtisk: 99 Kč + 20 Kč poštovné. Skladem je jaro, zima 2020, léto, podzim, zima 2021.
Objednávat můžete na emailu obchod@ahojdivocino.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat