21. listopadu 2023

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - listopad/prosinec 2023

I když máme rády Halloween a vše kolem něj, stejně se nejvíc těšíme na vánoční čísla různých časopisů, protože nás už pomalu ladí na Vánoce a vše kolem nich. Letos celé vánoční období prožijeme i v rodinných vánočních pyžamech, takže atmosféra bude ještě o kus silnější.

Přibližně před týdnem vyšlo nové dvojčíslo časopisu Tečka!, které už je krásně laděné na to nejkrásnější období v roce. Co vás tedy vše čeká? Získáte inspiraci na výrobu originálního vánočního nápoje, obrázkové čtení bude na téma velkých příprav, nechybí ani vánoční hledačka, křížovka, vánoční labyrint v lese, prozkoumáte vůni Vánoc, vyrobíte si hvězdné ozdoby, neminete ani zasněžené Dubánky, začarujete si s flextangles, ozdobíte stromeček, zjistíte proč se perníku říká perník, vyzkoušíte magnetický kolotoč, seznámíte se s vánočním prasátkem, vyrobíte si čokonadílku, s mistry sportu půjdeme do finále, pokudíte se uniknout z dětského pokoje a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. VÁNOČNÍ NÁPOJ 

Období Vánoc je také obdobím svařáků, horkých čokolád i třeba Bombardina. Můžete do sklenice vlepit jednotlivé ingredience a napsat, jak se bude jmenovat. Můžete si doma vytvořit také své vlastní originální nápoje a zaslat fotky do redakce. Holky milují maličké marschmallow, tak budeme vymýšlet něco s nimi.

 

 

2. OTA A VIKI S VELKÝMI PŘÍPRAVAMI

Do obrázkového čtení se čím dál zapojuje taky Olivka, která pojmenovává a vybírá správné obrázky - Klaudinka už je ve fázi separace od mladších sester ale Sofi s Olivkou rády kooperují, takže je Tečka! jejich společnou aktivitou.


 

3. VÁNOČNÍ HLEDAČKA

Sofinka má mnohdy problém vydržet celý úkol/aktivitu až do konce, je potřeba s ní trénovat takové činnosti pravidelně a v Tečce jsou nastaveny dobře svou délkou, že jich vyplní hned několik za sebou - sice si vybere, které konkrétní ale baví ji. Což ji motivuje plnit dál. Jednou z oblíbených aktivit je právě takov hledačka, která dřív velmi bavila i Klaudinku a zapojuje se i Olivka.


 

4. KŘÍŽOVKA S TAJENKOU

Křížovka je pořád Klaudinčina aktivita. Holky jsou na ni ještě malé, ale Klaudinka (i když už Tečku pomalu ale jistě opouští) se ke křížovce ráda vrací a vyplňuje si ji. To taky ukazuje, jak je časopis vhodný pro různou věkovou skupinu. I když z něj dítě vyrůstá, najde si pořád to svoje.


 

5. JAKÁ JE VLASTNĚ VŮNĚ VÁNOC

Jakou vůni máte před nosem, kyž se řeknou Vánoce? U mě je to rozhodně perníkové koření a mandarinky s pomeranči. Ale co takové rozinky, skořice, úžasný badyán nebo kokos? Na této svoustraně se dozvíte zajímavosti o konkrétních vánočních ingrediencích. Z čeho se získává skořice, co je vlastně hřebíček nebo kde se pěstuje badyán a mnoho dalšího.


 

6. HVĚZDNÉ OZDOBY

Zajímavý nápad na tvoření z kalíšků od čajových svíček. V časopisu na vás čeká inspirace na to, jak si vyrobit různorodé hvězdné ozdoby, které můžete každý rok využívat znovu a znovu. Je to jednoduchá inspirace na rodinné tvoření, kdy se zabaví menší děti i dospělí.


 

7. ZASNĚŽENÍ DUBÁNCI

U Dubánků je už sníh a kromě kochání se nad dubánčími obrázky mrkněte taky na návod, jak si vyrobit své vlastní Dubánky nebo spíše dubánčí Betlém.


 

8. ČARUJTE S PAPÍREM

Vždycky jsem ráda, když díky časopisu Tečka! objevím něco, co neznám. Jelikož se snažim mít velký přehled a rozhled, tak není úplně časté narazit na něco, co bych neznala ale Tečce se to tentokrát zase povedlo. Flextangles neznám ani já a nezná je ani Klaudinka, která má v takovém tvoření mnohdy ještě větší přehled. Otáčením se mění různé obrázky a vy si v tomto čísle můžete jedno takové čarování s papírem vyrobit.


 

9. OZDOBTE SI STROMEČEK

Vyrobíte si taky drobnou dekoraci na vai poličku u postele nebo někam do pokojíčku - vystřihnete sistromeček a polepíte ho ozdobami. Z druhé strany ho můžete celý vybarvit. Takové dekorace mám moc ráda, holky totiž baví, jen to uskladnění s dalšími dekoracemi ne vždy úplně přežijí - ale účel splní.


 

10. PROČ SE PERNÍKU ŘÍKÁ PERNÍK?

To je zase zajímavá otázka že? Ale jak je to s ním doopravdy? Nebo věříte, že ho vyrábějí permoníci nebo že se o něj vždy všichni poperou? Jeho původ je opravdu zajímavý a vše se dočtete právě v tomto vánočním dvojčísle :-).


 

11. VYROBTE SI MAGNETICKÝ KOLOTOČ

Tento pokud mě velmi zaujal ale ještě jsme ho nezkoušeli. Stačí vám totiž pouze magnet, baterie a ohnutý drátek. Na vrchní část můžete využít jakýkoliv obrázek, který si vyrobíte. Moc hezké téma případně i do školní výuky.


 

12. SEZNAMTE SE S VÁNOČNÍM PRASÁTKEM

"A tati? A bude mít i velký zahnutý zuby nahoru?" Divočáky díky oboře svatý Linhart v Karlových Varech můžeme vidět pravidelně a to v různých stádiích. Maličká selátka, velká prasata anebo puberťáky. Letos jsme viděli maličká selátka přímo i kojená, což holky hned zavedly na kojící téma, hahaha. Na této dvoustraně se o nich dozvíte mnoho zajímavých informací.


 

13. ČOKONADÍLKA TROCHU JINAK

Preclíkové věnce jsou poslední týdny doslova hitem instagramu a když jsem na ně narazila i tady, řekli jsme si, že je musíme vyzkoušet. Já mám preclíky moc ráda a dokázala bych je jíst jak slané tak i sladké nebo v kombinaci slaného karamelu apod. Kromě preclíkové inspirace narazíte ještě na mandarinky v kabátku nebo čokoládu na špejli.


 

14. VÁNOČNÍ VESELÍ BEZPEČNĚ

Ve spolupráci s Policií ČR se tentokrát otevře téma vánočního veselí a co dělat, když jste na místě, kde je mnoho lidí. My se takovým místům většinou vyhýbáme ale vánoční trhy a rozsvícení stromečku si nikdy nesmíme nechat ujít.


 

15. MISTŘI SPORTU A VELKÉ FINÁLE

Mistři sportu jsou taky zábavou spíše Klaudinky. Bavily ji v době, kdy ještě nehrála florbal ale co hraje, vidí v nich o to víc sportovce a o to víc ji i baví. Tentokrát se chystá velké finále - silvestrovský závod v maskách, který je zakončený ohňostrojem.


 

16. ÚNIK Z DĚTSKÉHO POKOJE

Ha! Mikuláš s andělem to občas při nadělování nemají jednoduché. Třeba jako v rodině Divokých. Starší syn Diviš je totiž zamknul ve svém pokojíčku a pustí je jen v případě, že mu dají všechny dárky, které má Mikuláš v pytli. Což samozřejmě nejde ale jak se dostat z pokoje ven?



 

ZÁVĚREM

Parádní vánoční dvojčíslo, které vás provede celým adventem i závěrem roku. Budete číst, luštit, vyrábět, mlsat, zkoumat a unikat z dětského pokoje .. no téééda! Tak hurá pro něj, pokud ho ještě doma nemáte!

V trafice stojí Tečka! 59Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat