24. listopadu 2023

ČTEME/LUŠTÍME: Jé, Ježíšek! aneb průvoce předvánočním časem pro celou rodinu

Jé, Ježíšek! Možná vám ta slova něco připomínají a nejste vůbec daleko od pravdy. Dříve totiž existovala publikace s názvem Než přijde Ježíšek, která se ale přestala vydávat a nechystal se dotisk, což byla velká škoda, protože čas strávený s dětmi u něčeho takového je velmi zábavný, naučný a čekání utíká rychleji. 

Autorka Vendula Hegerová se ale nechtěla vzdát a tak dali hlavy dohromady se srdcovým naklaldatelstvím Portál, kdy publikaci obnovili, vylepšili a letos vydali jako krásnou vánoční novinku, kterou bych vám v této recenzi, ve spolupráci s Nakladatelstvím Portál, velmi ráda představila.

Tak se pohodlně usaďte u horké kávy, čokolády nebo Sonnentor čaje (jiný přece nepijete, že?!) a pojďte se na tuto nádheru podívat blíž :-).

 

 

 

INFORMACE PRO RODIČE

S knížkou budou pracovat především rodiče s dětmi. Proto jsou hned v úvody vysvětleny značky, které budete v průběhu vánoční zábavy potkávat. Ponořte se s děmi do příprav na Štědrý večer, tvořte, pečte, vyprávějte si a společně si sváteční chvíle užívejte :-).


 

LISTUJEME VÁNOČNÍ PUBLIKACÍ

Jakým jiným způsobem začít, než dopisem pro Ježíška. V zadní části knihy najdete vystřihovánky, kde je i šablona pro dopis, tak si jeden takový můžete taky vyrobit. Následující strana je pllná vtipné aktivity - jak asi Ježíšek vypadá? Házejte si kostkou a uvidíte, co vám vznikne.


 

Než se dostaneme k svatému Martinovi, čekají vás ještě úkoly se sněhovými vločkami, které si také vyrobíte z papíru a najdete na obrázku andělíčků několik rozdílů. Přejdeme k Martinovi, kde na vás čeká několik dalších úkolů jako najít věci, o které se můžete podělit anebo spojit obrázky s pranostikou.


 

Dále pomůžete sněžnému pluhu najít a prohrábnout cestu do školky, vyberete dětem správné čepice, poznáte ovocné stromy, spočítáte poupátka a mimojiné se také dozvíte, proč Mikuláš chodí už 5. prosince, když je v kalendáři až 6. prosince.


 

Naučíte se kreslit Mikuláše, najdete dvě stejné punčochy, rozdělíte do punčoch nadílku, najdete čertíkovi správnou cestu za kamarády do pekla, spojíte čertíky s jejich stíny, převyprávíte kudy se trojice Mikuláše, čerta a anděla vydá za dětmi, spočítáte čertovo uhlí, andílkovi z pytlíku uberete nesmysly a dozvíte se, kdo byly Lucky i co je to vitráž.


 

Proč chystáme adventní věnec? Jak se jmenují adventní neděle a která slova se k popisu adventního věnce nehodí? To se dozvíte na dalších stranách. Získáte inspiraci na výrobu vánočního svícnu a nechybí ani recept na medové perníčky.


 

Sepíšete si vánoční seznam, u každého zvířete najdete jednu věc, která by ho jako dárek nepotěšila a třeba se i trochu namotivujete nějakým způsobem obdarovat i ty, které neznáte. V dnešní době je hned několik možností, jako například Ježíškova vnoučata nebo Krabice od bot.


 

Inspirujete se způsoby, jak a jaké dárky vyrobit i jak je zabalit. Zavřete oči a zkusíte prozkoumat vánoční vůně, které bez smyslu zraku jsou mnohem intenzivnější a zároveň někdy i obtížnější na poznání. K Vánocům patří i vůně purpury a taky františka a můžete si také vyrobit pytlíček plný vašich oblíbených vůní.


 

Adventní trhy jsou prima věc. Rádi si tam každoročně koupíme ručně vyráběný adventní svícen, dáme si svařák, čaj a holky si ozdobí perníčky nebo vyrobí něco, co si odnesou domu. Omrkneme také zvířátka a večer se vrátíme na rozsvícení stromečku. Na této dvoustraně si budete především povídat, co kde vidíte, co kdo dělá a zkuste o tom vyprávět příběh.


 

Nevim, kdy naposledy jsem viděla větší množství sněhu ale zimní hry se občas dají i na blátě - takový blátivý andělíček musí být bezva! Můžete si vyrobit ledové ozdoby nebo umělý sníh, když ho budete mít nedostatek, jako my. Nechybí inspirace ani na zimní tvoření ve smyslu sněžítka či ptačího zobu.


 

Koledy jsou vánoční samozřejmostí a ak vás čekají Pásly ovce valaši společně s notami a zahrajete si taky parádní rytmickou hru. A co takové zvyky a tradice? Dodržujete nějaké? I jimi se můžete inspirovat. Základem je polibek pod jmelím, že ale také lodičky, rozkrojené jablíčko nebo lití olova a když se podíváte na obrázek Marušky, můžete najít všechny čtyři věštby a ještě k tomu si zahrát vánoční hru s pamětí.

 

 

Jedeme dál, ještě zdaleka nekončíme a tak přicházejí na řadu vánoční ozdoby v podobě papírového řetězu, papírových hvězd, andělíčků, korálkových sněhuvých vloček či moduritových ozdob. A co taková vánoční stromeček? Dočtete se, kde a jak tato tradice začala i jak se s dobou mění ozdoby na stromku. Přesuneme se k narození Ježíška a Betlémskému světlu.


 

A už jsme u štědrovečerní večeře, kdy se naučíte slavnostně skládat ubrousky, vyberete příbory ke správnému jídlu a vyrobíte si jmenovky. Každý si přál k večeři něco jiného. Jaké jído by komu asi chutnalo a co byste si vybrali vy? Držíte se tradice nebo jídlo každoročně obměňujete? A co takové dárky? Máte za úkol přiřadit správný dárek každému členovi rodiny a také přiřadit dárky k jejich zabalené verzi.


 

Pohádky, pohádky, pohádky. Já na pohádky běžně nekoukám, ale vánoční období k nim doslova svádí a tak koukáme na jednu za druhou. Holky u nich sice moc neposedí, ale já si užívám klidu a pohody. Jaká je vaše nejoblíbenější pohádka a poznáte pohádkové postavičky? Zahrajete si také na pohádkovou hádanou a doplníte čísla do názvů pohádek.


 

Silvestr hip hip hurááá! Loučí se s námi starý rok a vítáme ten nový. Můžete si připravit slavnostní punč v nealkoholické podobě. Ha! To se mi bude hodit! Můžete si také vyrobit berušku anebo prasátko jako občerstvení. Vyrobíte si také masky a šablony k nim najdete na konci publikace. Můžete zkusit také hmatové pexeso nebo vodní xylofon a dozvíte se, co je potřeba na Nový rok jíst.


 

A jsou tu tři králové, kteří nesli dary. Dočtete se, proč se na dveře píše zkratka K+M+B a pomůžete jim najít cestu do města Betléma. Jelikož je Vánocům konec a mnoho z vás má doma živé stromečky, zjistíte také, jakým způsobem s nimi nakládat. V malovaním čtení se dozvíte, co dělá Ježíšek a v neposlední řadě si zacvičíte, když jste mlsali cukroví a váleli se u pohádek.


 

VYSTŘIHOVÁNKY

V příloze plné vystřihovánek nechybí překrásný Betlém, který s dětmi můžete vystřihnout a vyrobit. Je krásný nejen na hraní a předvádění divadla, ale také jako dekorace v dětském pokojíčku.


 

Nechybí ani adventní kalendář, kdy si každý den vybarvíte jednu hvězdičku. Kalendář můžete mít nalepený na okně, dveřích pokojíčku nebo kdekoliv vás napadne.


 

Krásný dopis pro Ježíška, který je až škoda vystřihnout. Woow!


 

Pro zpestření práce s knihou a zkrácení čekání si můžete vystřihnout také obrázkové vánoční loto, kdy musíte přijít na to, který obrázek v řadě chybí.


 

Veselý Silvestr bude určitě s takovými srandovními čepičkami a drobnostmi do fotokoutku.


 

A aby toho nebylo málo, objevíte taky krásné jmenovky na dárky.



 

ZÁVĚREM 

To je ale pořádně zpestřené čekání na Ježíška že? Jsem moc ráda, že kniha dostala nový život a že může dělat radost dalším a dalším dětem. Je plná tradic, aktivit, vystřihovánek, tvoření, pečení, vyrábění a základních informací ke každému svátku.

Na webu nakladatelství Portál u knihy najdete také ještě pár materiálů ke stažení, abyste měli opravdu pořád co dělat. Kniha je určena dětem od 4 let a věřte, že se s ní zabaví i starší sourozenci.

Pokud vás publikace Jé, Ježíšek! zaujala a chtěli byste ji dětem pořídit, najdete ji na eshopu nakladateství Portál přímo ZDE.


Cena: 229Kč (původně 269Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat