7. listopadu 2023

ČTEME: 100 dětí aneb jak se nám žije na světě

Jaké by to bylo, kdyby byl svět vesnice, ve které žije 100 lidí? A jaké by to bylo, kdyby v té vesnici žilo ne 100 lidí ale 100 dětí? Představte si, že jste jedno z těc dětí. Jak tedy vypadají ostatní děti, se kterými ve vesnici žijete? Čeho si všimnete na první pohled a co zjistíte až při hlubším prozkoumání? 

Tím vám provede kniha s názvem 100 dětí, kterou jsme si vybraly ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, protože mi přišlo zajímavé akovým způsobem předat dětem informace, jak je to jinde ve světě, kde co berou naprosto běžně, přitom my bychom se bez toho neobešli apod.

Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).


 

 

DROBNÉ DETAILY

Každý z nás je jiný, i když to děti vidí většinou stejně a rozdíly vůbec nedělají. Alespoň my se s tím osobně naštěstí nikdy nesetkaly a to jsou holky v kontaktu s cizinci i různě handicapovanými dětmi, které berou všechny stejně, i když někde uvnitř ví, že to tak není. Tato kniha pojednává ale o mnohem hlubších detailech.


 

OBSAH KNIHY

  • 100 dětí - kdo jsme
  • Jak žijeme
  • S kým žijeme
  • Jak trávíme čas
  • Jak se nám daří
  • Co se učíme
  • Jak se svět změnil
  • Kde se vzala všechna ta čísla
  • O autorech
  • Nejdůležitější prameny


 

LISTUJEME KNIHOU

První kapitola má trefný název Kdo jsme? Když navíc Zemi smrskneme do vesnice o 100 lidech, tedy dětech. Kolik chlapců? Kolik dívek? Kolik jich je z Německa? Jakou mají barvu kůže? Každé z nich je úpllně jiné, než ty ostatní .. co je všechno odlišuje?


 
 
Nechybí ani krásně zpracovaná mapa, na které vidíte, že 6 dětí žije v Evropě, 56 dětí žije v Asii, 1 dítě je z Austrálie a Oceánie, 25 dětí žije v Africe apod.
 

 
 
Všimněte si těch teček pod nadpisy - je jich vždy přesně 100 a ty bílé jsou počet, o kolik dětí se v textu jedná. Tak i menší děti mohou snadno vidět, kolik jich je zobrazeno z toho plného počtu. Zjistíte, že 56 dětí pochází z Asie, 13 dětí mluví čínsky a 33 dětí jsou křesťané.
 

 
 
A jak tedy žijeme? Nic moc hele ve finále. 48 dětí žije ve městě, 12 dětí žije ve slumech, 5 dětí žije na ulici, 15 dětí žije přímo u moře, 6 dětí žije tam, kde vládne král či královna apod.
 

 
 
Další mapa názorně zobrazuje demokracii, hybridní režimy, autoritářské režimy nebo zobrazení, kde chybí jakékoliv údaje. 
 

 
 
Bohužel v dnešní době velmi aktuální téma, které by se dříve nejspíš tolik nerozebíralo, ale děti mají často nové spolužáky z napadených zemí a o to je to pro ně aktuálnější téma a proto nechybí ani v této knize, kde je dětem podáno zase trochu jiným pohledem.
 

 
 
Dočtete se také, že 1 dítě je na útěku, 85 dětí má čistou vodu nebo, že 21 dětí nemá doma elektřinu - to bych doporučovala i jako "zážitkové učení" si doma vyzkoušet. Uvědomit si, jak moc jsme zautomatizovaní a naučení si rozsvítit, pustit vysavač, zapnout konvici, ohřát jídlo atd. Ukázat dětem jak se to někde musí dělat jinak.
 

 
 
16 dětí dokonce nemá boty a dalších 16 dětí je hodně chudých. Co to znamená být chudý? Na čem se to projevuje? Jak se to pozná nebo nepozná? Děti mohou mít mnoho otázek. Sofinka kolikrát přijde s větou "ta se má, že má ..." a hned musíme rozebírat, co máme třeba my a jiní to nemají, jak je to jinde a proč takové věci není vhodné říkat.
 

 
 
Další kapitolou je kapitola S kým žijeme - což má taky každý úplně jinak. 20 dětí žije jen s jedním rodičem, 6 dětem zemřel tatínek nebo maminka, 3 holčičky jsou dokonce provdané a to dříve, než jim vůbec bylo 18 let.
 

 
 
Také se dozvíte, že 9 dívkám se narodí dítě dřív, než jim je 18 let. V mnoha zemích totiž nemají na vybranou a pokud se brzy provdají, je od nich očekáváno, že brzy začnou rodit i děti. S tím souvisí ale mnoho problémů a komplikací.
 

 
 
Ještě nejsme zdaleka u konce a další kapitola na téma jak trávíme čas. 50 dětí se doma může připojit k internetu, 80 dětí má doma televizi, 98 dětí zná myšáka Mickeyho, 5 dětí si hraje s legem a například 100 dětí se věnuje hudbě. Následuje další parádní mapa mapující počet dětí a počet hraček.
 

 
 
No a jak se nám teda daří? To nám zodpoví další kapitola. 12 dětí jsou vegetariáni, 16 dětí má nadváhu, 64 dětí je očkovaných proti spalničkám, 5 dětí žije s nějakým postižením a například 13 dětí je krátkozrakých.
 

 
 
Jenže také 52 dětí se v uplynulém roce stalo obětí násilí. Často k němu dochází doma a nevědí o tom ani sousedé. Mnohdy je to i ve školách ale násií znamená i zanedbání, kdy rodiče dětem nedají pořádně najíst nebo používají psychické násilí.
 

 
 
A co se tedy učíme? 54 dětí chodí do školky nebo do školy, 46 chlapců a 43 dívek se naučí číst a psát - dnes umí 89 ze 100 mladých dospělých na světě číst a psát. 38 dětí se po maturité dále vzdělává a 10 dětí pracuje.
 

 
 
Jak se svět změnil? Možná vám může být z knihy smutno, protože mnoho dětí trpí a nejsou to žádné dobré zprávy, ale situace se postupem času zlepšuje. Počet dětí, které zemřou před svými 5. narozeninami se na světě o polovinu snížil. Podíl dětí trpících podvýživou se snížil o třetinu a například o 40% dětí méně je nuceno pracovat.
 

 

ZÁVĚREM

Kniha, která ukazuje realitu jiných zemí, jiných životů a jiných možností, než máme my samy v teple domova sedící u mobilu nebo počítače a hrající s nespočtem kusů hraček, mezi kterými si můžeme vybírat do aleluja. 

Kniha je určena dětem od 8 let, ale mnoho dětí je zvídavějších už mnohem dříve a věřím, že i takovým dětem kniha zodpoví mnoho otázek a ukáže realitu jiných životů.

Ne vždy to jsou pozitivní informace ale můžete sami případně ovlivnit, co dětem sdělíte a co necháte ještě na později. V 8 letech si některé děti už mohou číst samy ale vše je o komunikaci s rodičem a vše se dá krásně nastavit tak, aby si z toho děti vzaly jen to, co je důležité a potřebné.

Za mě je to parádní počin, který rozhodně patří do dětských knihovniček a dokonce v roce 2021 kniha získala Němecnou literární cenu pro mládež.

Tleskám!


 

Pokud vás tato velmi zajímavá kniha zaujala a chtěli byste ji pořídit a probrat do detailu s vašimi dětmi, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 297Kč (původně 349Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat