9. listopadu 2023

ČTEME: Moje pocity - encyklopedie pro děti

Když jsem listovala edičním plánem nakladatelství Portál, se kterými už dlouhé roky spolupracuji, tohle byla jedna z knih, která mě doslova praštila do očí a to především kvůli naší prostřední Sofinka, která se všelijakými pocity a emocemi pořád dost bojuje a s nástupem do první třídy se to ještě o kus celý zhoršilo i přes to, že nastupovala do prostředí, které již roky zná.

"Když se objeví silné pocity, můžeš si s nimi poradit! Někdy se stává, že nás pocity jako žárlivost nebo nadšení přemůžou a vyvalí se z nás jako láva ze sopky. Mít silné pocity je rozhodně v pořádku, ale můžeme se naučit držet je trochu na uzdě. Nemusíme rovnou explodovat! Tato kniha, která je plná hádanek, kvízů a aktivit, ti ukáže, jak dostat své emoce pod kontrolu. Pomůže ti k tomu třeba hluboké dýchání, to, že o sobě začneš přemýšlet v dobrém, že se nebudeš bát o svých pocitech mluvit… Naučíš se, jak zacházet se všemi druhy pocitů, i s těmi těžkými, jako jsou smutek, úzkost nebo dokonce strach. Dozvíš se, že emoce mají všichni, i tví rodiče nebo kamarádi."

Tak se na ni pojďme podívat do detailu :-).

 

 

 

KAPITOLY KNIHY

  • Moje pocity a emoce
  • Pocity a já
  • Pocity a moje mysl
  • Pocity a moje tělo
  • Pocity a můj život
  • Co dělat když
     

DOPIS DOSPĚLÝM

Dopisy pro rodiče nebo i přímo děti mě v knihách vždycky překvapí a potěší, protože mám pocit, že to ještě o kus víc přiblíží čtenáře s autorem. Dospělým řekne, jakým způsobem s knihou pracovat a co je v ní čeká.


 

DOPIS DĚTEM

Dopis dětem pozdraví malé čtenáře či starší děti. Autorka představí sebe i svou každodenní práci a provede je úvodem. Děti tak nevidí jen knihu, ale vidí za ní tu autorku, která se jim knihou snaží pomoct zpracovat i poznat jejich emoce a pocity.


 

KAPITOLA MOJE POCITY A EMOCE

První kapitola je zaměřena na pocity a emoce. Text je stále zaměřený konkrétně na děti, ke kterým přímo mluví. Děti se mimojiné dozví rozdíly mezi emocemi a pocity.


 

Detailněji se rozebere každá jednotlivá nejdůležitější emoce, které zažívá každý člověk a které dokáží vyvolat mnoho rozmanitých pocitů.


 

Děti se dozví, že existuje ještě mnoho dalších emocí, které jsou znázorněny na kole emocí. Můžete si je společně vyjmenovat a popovídat si o nich. Kromě toho je vedeno také k tomu, aby se dokázalo vyjádřit, tak aby si špatnou náladu nevybíjelo na ostních, aby se vyplakalo, pokud potřebuje apod. Také je seznámeno s pozitivními pocity, jak je radost, klid i naděje a stejně tak je seznámeno s žalem, vinou a zklamáním


 

Výborně jsou v knize řešeny i kvízy a aktivity na téma emocí, které dětem přiblíží jak to s emocemi je, jak se pravidelně mění a jak se cítí zrovna v tuto konkrétní chvíli. Může jim to pomoct celý proces mnohem lépe pochopit.


 

Následuje kvíz, který je zaměřený na emocionální skore - tím získáte i vy rodiče moc hezkou zpětnou vazbu, jak dobře dítě rozumí emocím. Tak či tak je ale motivováno i nadále číst knihu, aby buď své emoce pochopilo lépe anebo aby to celkově bylo ještě mnohem lepší. Přečte si doporučení, jak se zbavit chmur a jak se k obě chovat laskavě.


 

KAPITOLA POCITY A JÁ

Druhá kapitola s tématem pocity a já je o poznání dítěte samotného. To je základ všeho, poznat nebo znát sám sebe, abychom věděli, jak se všemi emocemi a pocity dále nakládat a jak s nimi pracovat.


 

Tentokrát se děti dočtou, jak může pomoct znát sebe sama, jak to může pomoct reagovat na to, co se zrovna děje a díky tomu se dítě dokáže také bránit a ozvat, když je to nutné. Také se naučit pojmenovat pocity jako pocity, ne že jste takovou osobou.


 

Dokážete na sobě najít to dobré? Najdete se ve zmíněných vlastnostech? Co třeba obětavost, čestnost, laskavost, spolehlivost, veselost atd. Jsou vaší parketou? S dětmi si můžete povídat a srovnávat také svoje stránky. Ukázat, že se můžete odlišovat a že je to v pořádku.


 

Emoce mohou být dokonce i smíšené - například když se dostanete někam, kam se vaše kamarádka/kamarád nedostal nebo že jedete někam, kam nemůže někdo z vaší party. I to k tomu patří a je to v pořádku. Rozeberete si také o vás dokáže rozzlobit či rozesmutnět a v kvízu se pokusíte zjistit co nejvíce o sobě samém. Silné a slabé stránky jsou ale taky v pořádku, každý je máme.


 

Ke konci kapitoly narazíte na měřič sebevědomí. Dozvíte se, co to znamená sebevědomí a jak s ním pracovat, pokud ho máte zrovna na nízké hranici.


 

KAPITOLA POCITY A MOJE MYSL

Se třetí kapitolou se dostáváme do poloviny knížky a téma, které otevírá je téma pocitů a mysli. Tohle je z mého pohledu těžší dětem vysvětlit, že jakékoliv negace je nejlepší co nejrychleji zahodit, aby se nekupily a nebylo ještě hůř - to platí i pro dospělé, kteří moc dobře znají věty "když se to sere, tak se to sere". Jenže to je ta naše mysl, která podléhá negativním myšlenkám, pocitům a přitahuje toho k sobě ještě víc špatného.


 

Mysl si s námi umí pěkně zahrávat. Často si k některým věcem přidáme něco vlastního, co tam vůbec neni, ale my to tam vidíme a cítíme. A jak je to vlastně s těmi dvěmi mozky? Emocionálním a myslícím? I to se děti dočtou v této kapitole.


 

Co se týče pocitu zahanbení, trapasu atd. to mám pocit, že začínají vnímat až starší děti, kterým se blíží puberta, ale taky záleží na prostředí, ve kterém se pohybují. Když třeba třeťačka Klaudinka zakopne a okolí se začne smát, tak se směje taky. Prostřední Sofinka by to mohla ale naopak vzít špatně - u ní záleží na náladě. Jsou dny, kdy by jí to rozesmálo a pak jsou dny, kdy je špatně úplně všechno.


 

V kvízu se dozvíte, jestli vás ovládají emoce a pole skore se dozvíte, jestli si své emoce spíše necháváte pro sebe, jestli víte, co v dané chvíli dělat či jestli vás emoce vůbec neovládají. Ještě se dočtete, jak je to s tím, když se cítíte nervózní a jak moc je u vás nervozita vyvolávaná. Naučíte se vyjádřit se i čelit strachu a používat myslící mozek.


 

Odsunout myšlenky plné strachu a obav dokážete cvičením a kniha vám nabídne, jakým způsobem cvičení můžete provádět, jak překonáte negativní pocity a jak se k sobě chovat laskavě.


 

KAPITOLA POCITY A MOJE TĚLO

Prozkoumáte společně také to, jak pocity působí na tělíčko - jestli je ztuhnuté, musí utíkat na wc, rozpuší se srdce, spotí se ruce atd. Moc se mi líbí, jak kniha probírá úplně všechno do detailu a krůček po krůčku. Všechno spolu souvisí ruku v ruce.


 

Někdy se naše emoce odrážejí i na chuti k jídlu, můžeme být plačtivější, může nám být i větší horko či zima - to všechno jsou signály, které nám tělo posílá a na které bychom se měli naučit reagovat. Tělo může signalizovat několika způsoby.


 

Naučíte se s těmi signály pracovat, reagovat na ně, přijmout je nebo je dokonce poslat pryč. Chovejte se k sobě laskavě a zkuste najít své skutečné já. 


 

KAPITOLA POCITY A MŮJ ŽIVOT

To vše se odráží na našem životě a proto je předposlední kapitola zaměřena na pocity a život. Naše pocity i emoce ovlivňují náš pobyt mezi lidmi, ve škole, na kroužcích, prostě všude kde se pohybujeme a kde trávíme náš čas.


 

V kvízu zjistíte vaše vztahové dovednosti a projdete si také pocity a přátelství - zvlášť to dětské, školní, je poměrně složité, protože si to děti mezi sebou neumí ještě takovým způsobem vyříkat a někdy se to nesnaží ani vyřešit, prostě tak to je a nemůžete udělat nic. Pak je na řadě rodič, aby to dítěti nějakým způsobem vysvětlit - třeba proč chce být dítko s holčičkou nej kamarádka ale holčička chce být jenom kamarádka a ne ta nejlepší. Proberete si ale také pocity a rodinu, v ní je důležité komunikovat co nejvíce to jde a bavit se opravdu o všem - aby mělo dítko pocit, že má dveře otevřené a že bude vyslechnuto.


 

Taky máte pocit, že je kniha psaná spíš vám, než dětem? Aneb skvělých 7 kroků ke klidné mysli.


 

Nechybí ani zmínka o pocitech ve škole, zvlášt když spolu oba mozky zápasí. Také nechybí ani pocity ve smyslu koníčků, kroužků a zábavy - to by nás totiž mělo především těšít a ne v nás vyvolávat pocity, které nechceme.


 

Každá kapitola má skvělý souhrn všeho, co vám dala, co jste se naučili a co jste se dočetli.


 

KAPITOLA CO DĚLAT, KDYŽ

Poslední kapitola je o vypořádání se s náročnými emocemi a pocity, což může být kolikrát velmi těžké a není snadné s nimi pracovat. Na těchto několika stranách získáte doslova seznam co dělat, když ...


 

Deset krásných bodů, co dělat, když cítíte smutek.


 

Stejně tak deset krásných bodů, co dělat, když cítíte vztek a aby toho nebylo málo, čeká vás také deset krásných bodů při úzkosti.


 

ZÁVĚREM

Vanesaa Green Allen je profesionální školní poradkyně z Rakeighu v USA a kromě jiného je také autorkou knihy o školní šikaně - autorce tímto tleskám, protože takhle zpracovanou knihu jsem snad ještě v ruce neměla nebo se mi do rukou ještě nedostala. Skvěle pracuje s dětmi, je s nimi stále v kontaktu tím, jak je psaná. Pořád jsem měla pocit, že na mě mluví sama autorka a nebylo to takové čtení textu ale opravdu jsem v hlavě slyšela její slova.

Knihu bych doporučovala přečíst i přímo rodičům, i když je pro děti měla jsem neustále nutkání i sama sobě zkoušet testy a různá cvičení. Je určena dětem od 7 do 10 let. Sofince je čerstvě 7 let a některý věci jí musím ještě víc "překládat", ale u Klaudinky už všechno frčí jako po másle a dokážeme si o věcech povídat. I když knihu nepotřebuje využívat tak, jako Sofinka, tak se jí můžou aspoň rozšířit obzory v různém druhu pocitů a práce s nimi, ale nemůžu ani říct, že by na ní bylo už pozdě.

Tohle je zase skvělé veledílo, které je spíše takovou povídací terapií a tak dobře zpracované, že stránky utíkají jedna za druhou. Proložené aktivitami, kvízy a cvičením, že vás stále baví a nemáte ani pocit, že má tolik stran.



 

Pokud vás kniha Moje pocity zaujala a chtěli byste ji vaším dětem pořídit domu či jako učitelky do školního zařízení, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.

 

Cena: 285Kč (původně 335Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat