3. listopadu 2023

ČTEME: Naše knižní srdcovky aneb to nejlepší z dětské knihovničky

Po dlouhé době píšu článek doslova na přání a žádost, protože se blíží Vánoce a mnoho z vás dává dětem knížky pod stromeček. Přáli jste si v ohromném, a pro mě až překvapivém množství, zpracovat článek s našimi srdcovkami a těmi nejkrájsnějšími a nejoblíbenějšími knížkami, které mají často svoji hloubku a zasáhnou i dospělé.

Některé z knížek máme už spoustu let, jiné máme čerstvě ale okamžitě se zapsaly mezi srdcovky. Snad jsem na žádné nezapomněla, protože naše dětská knihovna už vypadá spíše jak police z půjčovny, ale vybrala jsem opravdu ty největší TOPky - oblíbených jich máme mnohem víc, ale tohle jsou ty největší srdcovky, u kterých se sama často rozplývám.

Tak se na tuhle krásnou sbírku pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

MAPY MÝCH POCITŮ

Nádherně přenádherná knížka, která vás pohltí především velkoformátovými ilustracemi, na kterých najdete jediné texty celé knihy, jinak je absolutně bez textu. Úžasná, silná, přenádherně nádherná kniha, kterou ilustrovala Bimba LandmannVěřím, že si z ní každý vezme přesně to, co potřebuje a že si ji nebudete prohlížet pouze s dětmi, ale vezmete si ji na probádání i vy dospělí. Kniha je určena dětem od 4 let a je jen na vás, jakým způsobem se k ní postavíte a jak s ní budete pracovat. Kompletní podrobnou recenzi najdete ZDE.

 



 

JUSTÝNKA A ASISTENČNÍ JEDNOROŽEC

Akutní nedostatek fantazie je pěkně zákeřná nemoc. Dá se léčit? A jakým způsobem? A kdo je vůbec tím asistentnčím jednorožcem? Justýnka je sedmiletá holčička, která se ale věčně nudí. Nejvíce se zabaví s atlasem světa nebo malou násobilkou. Její maminka o ní má obavy a tak se svěří panu doktoru Dulíkovi, který ji pošle s lékařským předpisem do lékárny, která je až na druhém konci města. A tam se stane něco, co nikdo nečekal. Podrobnou recenzi najdete ZDE.




 

INDIGOVÉ POHÁDKY PRVNÍ A DRUHÝ DÍL

První díl Indigových pohádek jsem objevila ve školce už před lety, půjčila jsem si ho domu, jak jsem byla nadšená a se stejným nadšením jsem zpracovala recenzi. Autorce se líbila, že mi poslala vlastní výtisk a zůstaly jsme v kontaktu. Díky tomu v naší sbírce nechybí ani druhý díl a ani Solfánci, o kterých vám napíšu později.

Co se prvního dílu týče, je to jedna z těch knih, kdy Vám po přečtení zůstane takový ten přihlouplý úsměv na tváři a vy ho ne a ne aspoň trochu utlumit. Usmíváte se a jste dokonce až dojatí. Kniha v sobě ukrývá spoustu moudra, které pomůže v mnoha věcech i rodičům. Podrobnou recenzi najdete ZDE.

Indigové pohádky kniha druhá vypráví o napojení na sebe sama a dobro světa. "Neobyčejné pohádky o vnitřní síle každého z nás, o životních kouzlech bez kouzlení, o důležitosti odhodlání." Nedávno jsem psala, že jsou některé knihy pro děti určeny více rodičům, než dětem, a tohle je jedna z nich. A já za ní opět děkuju. Za to sdělení, které přináší. Za to uvědomění, které je hluboko uvnitř a neznalo cestu ven. Za to, že dokážeme cokoliv a nejsou k tomu potřeba žádné čáry máry. Podrobnou recenzi najdete ZDE.




 

SOLFÁNCI A SLUNEČNÍ KRÁLOVNA

"Neobyčejné pohádky o vnitřní síle každého z nás, o životních kouzlech bez kouzlení, o důležitosti odhodlání." Nedávno jsem psala, že jsou některé knihy pro děti určeny více rodičům, než dětem, a tohle je jedna z nich. A já za ní opět děkuju. Za to sdělení, které přináší. Za to uvědomění, které je hluboko uvnitř a neznalo cestu ven. Za to, že dokážeme cokoliv a nejsou k tomu potřeba žádné čáry máry. Kniha nemá žádný obsah ani rozdělení kapitol. Je to příběh, který plyne a vy plynete s ním. Je to příběh do kterého se začtete a stále vás zajímá, co se bude dít dál. Podrobnou recenzi najdete ZDE.




 

DOKOLA ANEB ZÁZRAČNÝ KOLOBĚH ŽIVOTA

Tenhle poklad je u nás doma poměrně čerstvě a přesto si hned našel místo mezi srdcovkami. Nádherně přenádherná knížka s krásnými ilustracemi, příběhy a hlubokými myšlenkami děti seznamuje s koloběhem života .. nejen toho lidského ale všeho kolem nás. "Svět okolo nás se neustále mění: den se střídá s nocí, zima s teplem, zrod se zánikem. Hravá a vizuálně strhující kniha úspěšných španělských autorek seznamuje mladé čtenáře s fascinujícími tajemstvími životních cyklů v přírodě, které můžeme nejen sledovat, ale kterých jsme sami neoddělitelnou součástí." Podrobnou recenzi najdete ZDE.




 

SKŘÍTCI: FAKTA, MÝTY, HLOUPOSTI

Tohle je tak vtipná kniha, kterou nebudete chtít dát z ruky a u které se budete chechtat celá rodina. "Že skřítci existují, o tom není pochyb. Občas nám pomáhají, občas nás trochu škádlí. Odkud ale pocházejí, kde žijí a jak je můžeme najít? Jejich život je pro nás stále opředen tajemstvím. Ale s tím je teď konec! Poznejte, jak se skřítci pohybují, čím se živí, kde nás nejraději zlobí, jaké jsou jejich koníčky, záliby nebo sporty, ve kterých jsou nejlepší… a mnohem, mnohem víc!" Kniha je v podobě leporela o velikosti A4 a nejednou vám zlepší den. Psána je s humorem a bohatými ilustracemi ze života skřítků. Podrobnou recenzi najdete ZDE.

 



 

POHRÁTKY ANEB CESTA PAVOUČKA VINCKA

Tuto knížku sice holky více poslouchají v audio verzi, než abychom četli přímo knihu, ale o to víc se řadí mezi srdcovky, protože holky moc baví i její poslech na CD. Pohrátky jsou jedinečnou knihou obsahující 13 pohádkových příběhů, kdy každý z nich je zakončen rozborem ale ne tak ledajakým. Už kniha sama o sobě vás dostane svým kouzlem a energií, kterou na vás při listování dýchne. Určitě vás zaujmou také mini slovníčky za každou pohádkou - setkáte se s francouzštinou, italštinou i třeba japonštinou. Svým kouzlem a takovým tím předáním něčeho, tou přidanou hodnotou, mi připomíná Indigové pohádky a doufám, že vám touto recenzí utkví v paměti a třeba si je rovnou pořídíte. Navíc jsou i v audio podobě, která tak krásně zní. Detailní recenzi najdete ZDE.




 

PRAVDIVÝ PŘÍBĚH O PRASÁTKU

Tohle je ten typ knížky, který mě dostal už od titulní strany s rozkošným prasátkem. příběh vypráví o starším bezdětném páru, který žil v chaloupce u lesa. Děťátko jim sice nikdy nechybělo, protože se nenudili, ale osud tomu zachtěl jinak a nachystal si pro ně jedno velké překvapení. Chodili na houby, sbírali ořechy, vařili polévky a štípali dříví. O práci nouzi neměli. Dokonce měli dva psy a dvě kočky. Nic jim nechybělo, byli šťastní. Jenže jednoho zimního rána, když se vraceli z procházky, našli v lese zatoulané zvířátko.  Rozhodli se malého prasátka ujmout a pojmenovali ji Miriam. Vychovávali ji jako děťátko a učili ji vše, co bylo třeba a co chtěli, aby uměla a znala. Jenže Miriam toužila víc a víc po dalších informacích a tak se rozhodli, že jí dají do školy. Detailní recenzi najdete ZDE.




 

DVEŘE KE SNU

Dveře ke snu, tak zní název krásného poetického příběhu o tom, že sny staví cesty i tam, kudy žádné jiné nevedou, což je velká pravda, kterou bychom si měli uvědomit a naučit se s ní pracovat."Malý chlapec žije se svým dědečkem a psem v kraji pod vysokými skalami, kde se nedaří květinám ani stromům. Radosti zažívá jen pomálu. Chlapec ale tuší, že jsou na světě místa, kde se mu nebudou ostatní posmívat. Místa, kde rostou květiny samy od sebe a kde se mu bude dařit. Ale jak se tam dostat? Přece dveřmi! A tak začne vyřezávat dveře do uschlého kmene starého stromu. Jsou sice krásné, ale nebude možné je otevřít, natož jimi někam vstoupit. Nebo že by přece?" Podrobnou recenzi najdete na blogu ZDE.




 

HUSA LÍZA A VÁNOČNÍ HVĚZDA

Velkoformátový příběh o huse Líze a její cestě za vánoční hvězdou. Taková kouzla se nedějí pouze v období Vánoc. Dějí se po celý rok a úplně všem z nás, bez ohledu na cokoliv. Jen ve vánočním období máme pocit, že jsou mnohem silnější a kouzelnější. Stačí si jen přát anebo stačí i změnit úhel pohledu, ale to vy, kteří mě sledujete delší dobu, už moc dobře víte. DEtailní recenzi najdete ZDE.




 

VŠECHNY DÍLY O NELINCE

Nelinka je v našem živožeuž téměř neuvěřitelných 6 let, ty bláho! To by snad ani šlověk nevěřil, že jsem první recenzi psala na jaře roku 2018. Nelinčin svět je plný kouzel a přání, o kterých dříve snilo mnoho z nás, jenže Nelince se takové věci opravdu splní. Najde strom zázraků, naučí se létat i dýchat pod vodou a zažívá úžasná dobrodružství, při kterých se snaží zachránit svět Kouzelnálie. Podrobně se o všech dílech můžete dočíst ZDE.



 

NEJLEPŠÍ "TULLETOVKY"

Pokud sháníte knížky pro vaše nejmenší, "Tulletovky" jsou přesně to, co potřebujete! V jednoduchosti je krása, to se říká pořád a v těchto malých knížkách je toho ukryto tolik, že si je zamilujete společně s dětmi a věřím, že je s sebou budete brát všude, kde to půjde. Na blogu sice nemám zrecenzované Barvy, ale stojí za to stejně jako další dvě knihy. Recenze na tyto kouzelné knihy najete ZDE.

 




 

HUSA LÍZA / PAPUCHALK PETR

Husa Líza je výbornou, jednoduchou knihou s úžasnými ilustracemi, kterou můžete číst starším dětem, ale i těm nejmenším nebo si v ní můžete listovat také sami. Věřím, že Vás zaujme stejně tak, jako zaujala mě. Není to jen tak ledajaký příběh, je to spíše bajka, která končí ponaučením. Husa Líza Vás nadchne, poučí, rozesměje a Papuchalk Petr Vás smíchy dorazí. Proto zaručeně doporučuji kombinaci obou knih. To je bezkonkurenční rozesmívací kombo! Recenzi i s proklikem na husu Lízu najdete ZDE.
 




 

ZÁVĚREM

Ne, že bychom se byly schopny vzdát ostatních knížek, které máme v naší dětské knihovně, ale tyhle jsou opravdu ze všech nejlepší! Chtěla jsem vybrat opravdu srdcovky, které vás nějakým způsobem chytnou, zanechají ve vás nějaký kousek a budou schopny i něco navíc předat, budou mít silnější hloubku nebo nějaké ponaučení.

Tohle je tedy náš výběr toho nejlepšího a věřím, že se bude s dalšími roky ještě rozšiřovat a jsem zvědavá, co dalšího ještě doplníme.

Pokud se inspirujete nebo se mezi vašimi srdcovkami nacházejí knihy, které zde nevidíte, určitě mi napište, ať už čím jste se inspirovali, tak i s nějakou další inspirací pro mě :-).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat