20. listopadu 2023

UČÍME SE: Není slůvko jako slůvko aneb logopedické hrátky pro děti od 3 let

Pár let zpátky jsem psala recenzi na krásný pracovní sešit s názvem Není hláska jako hláska, který je od stejné autorky Kateřiny Slezákové. Proto jsem při objevení publikace Není slůvko jako slůvko měla radost a sáhla jsem po ni hned, jak to šlo.

Má parádních 96 stran a je to v podstatě jeden velký příběh se skřítkem, který spojuje téma dopravních prostředků s rozvojem vyjadřovacích schopností. Může se zdát, že zaujme více kluky a nadšence do dopravy, protože je v podstatě psaná pro vnuka, ale nenechte se zmýlit.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Portál bych vám ho v této recenzi ráda přiblížila detailněji. Tak se pohodlně usaďte a pojďte se podívat blíž :-).

 

 

ÚVODNÍ PŘIVÍTÁNÍ

Hned na první straně vás přivítá skřítek. Pozorně ho poslouchejte, protože zmíněné informace budete potřebovat na následujících stranách. Pracovní sešit je rozdělen na tři části, ale tak, že to přímo hned nepoznáte a budete si užívat prohlížení, luštění a učení.

První částí jsou pracovní listy určené k přiřazování a třídění obrázků. Druhá část je zaměřena na pochopení systému tvorby vět a popisu obrázků. Třetí část obsahuje témata rozvíjející vyjadřovací schopnosti dítěte, jako jsou krátké příběhy k vyprávění.

Čeká vás toho opravdu hodně. Mnoho barevných stran a zajímavých úkolů.


 

LISTUJEME PRACOVNÍM SEŠITEM

Moc se mi líbí, jak je sešit vymyšlený. Je opravdu nutné, aby dítě poslouchalo a vnímalo. Už z někoika základních informací bude "zkoušeno", jesti poslouchalo pozorně a jestli si informace správně zapamatovalo.


 

Se skřítkem se půjdete podívat do jeho lesa a na následující straně splníte úkoly související s obrázkem, jako například - vybarvíte zvířata z obrázku, vybarvíte plody, které se objevily na obrázku nebo přesný počet pařezů z obrázku. Zkusíte také najít správnou cestu ven.


 

Prozkoumáte různé druhy dopravních prostředků, pokusíte se najít schovaného skřítka a procvičíte si říkadla a rýmy. Stejně tak si vyzkoušíte vytleskávat názvy dopravních prostředků dle jejich puntíků.


 

Spojíte dopravní prostředky s jejich přívěsy, obtáhnete cesty ve směru jízdy, spojíte dopravní prostředky s událostmi, na které jezdí, seznámíte se s karavanem a zjistíte, k čemu slouží a co je do něj všechno potřeba a také budete hledat velké větší a menší obrázky.


 

Věděli byste také, jaký dopravní prostředek řeší situaci kotěte na stromě, když se vám rozbije auto nebo napříkla když někam pospícháte? Také si zajezdíte traktorem kolem dokola, odpovíte na všechny otázky dle vyobrazených obrázků a spojíte obrázky s jejich stíny. Nechybí ani parádní ilutstrovaná dvoustrana, u které byste si mohli do detailů povídat taaak dlouho.


 

Nechybí ani procvičení prostorové orientace s pomocí hasičských obrázků a seznámení s hydroplánem, který nad požáry rozprašuje vodu. Spojíte související předměty, vytleskáte slova dle puntíků, prozkoumáte také emoce a pohrajete si se slovíčky.


 

Zahrajete si hru na ukazování, vyhledáte všechny rozdíly, dokončíte správně řady, vyladíte nákupní seznam a přiřadíte předměty k postavám, které je potřebují k práci.


 

Popíšete nesmysly na obrázcích, prohlédnete si obrázky a zkusíte správně vybrat, co patří které postavě, seznámíte se se Sisi, která umí říkat jen slabiku SI, najdete správné rýmy, prohlédnete si páry a zahrajete si hru na protiklady.


 

Nevyhnete se ani dopravní nehodně a popovídáte si o správném chování na silnici i v dopravních prostředcích. Dle pokynů vyhledáte správné obrázky a opět se zabavíte rozdíly. Také si rozeberete obrázky s dějem a tím, co bylo předtím a co potom. Děti mají ve školce karneval, prozkoumejte detailně celý obrázek v kombinaci s textem.


 

Najdete obrázkům v řadě stejný název a škrtnene, co mezi obrázky nepatří. Doplníte správně dopravní značky, aby chodci i řidiči věděli, na co si mají dát pozor.


 

Seznámíte se s možnostmi vlaku. Věděli jste, že se i v nich dá při dlouhé cestě spát? Spojíte pracovníky s místem, kde pracují a také s nástroji, které používají. Objevíte dále obrázky, na kterých je potřeba zjistit, co je špatně. Poznáte, jaké odě plují po moři? Některé slouží pro dopravu lidí a jiné na dopravu zboží. V moři také žije mnoho živočichů.


 

Rybářská loď slouží k rybolovu, i na té je potřeba najít všechny rozdíly. Mrkněte také na labyrint, abyste zjistili, kterým průplavem propluje loď do přístavu.


 

Někteří kluci si rádi hrají na honěnou nebo staví stavby, podle obrázků popíšete, co na nich vidíte - to samé u holčiček, které si rády vaří v kuchyňce nebo pečují o panenky. Níže na fotce vidíte obrázky v podobě korálků. Každé kolečko pojmenujete jedním slovem a tím vytvoříte větu. Na následujících stranách zkušíte delší věty a přidáte také barvy.


 

Další aktivity na prostorovou orientaci si procvičíte při hledání maminčiných klíčů a také si vyzkoušíte několik hádanek. Procvičíte si různé druhy povolání, spojíte spící děti s jejich vysněným povoláním, naplánujete si výlet a zarýmujete znovu ve verších.


 

Vymyslíte zdrobněliny, spočítáte všechna zvířátka a další obrázky, přeštete si příběh o pilotu Samovi, podle obrázků převyprávíte příběh o Toníkovi a psíku Hugovi a stejně tak o opičkách v Zoo. Některé příběhy můžete zkusit také dovyprávět a ne jen je převyprávět. V neposlední řadě si zahrajete pěknou hru BINGO.


 

ZÁVĚREM

I přes to, že působí zaměřený na kluky, protože ho autorka psala pro svého vnuka Bena, který je od narození vystaven třem jazykům, vůbec bych to neřešila - i holčičky můžou zajímat dopravní prostředky a i kdyby ne, pracovní sešit je plný obrázků, hádanek, rozdílů a povídání, které zaujme neutrálně každého.

Líbí se mi, jak je sice rozdělený do třech částí, ale vůbe to v průběhu nepostřehnete. Jdete od jednoduchých úkolů až k těm složitějším a je to tak plynulé, že je na vás, jakou rychlostí budete pokračovat a jestli budete začátek omýlat několikrát dokola anebo jestli budete pokračovat stránku po stránce.

Je sice určen dětem od 3 let, ale pro ně bych viděla spíš tu první část. Vytleskávání a vyprávění příběhů je spíš pro starší děti - tím pádem ho můžete pořídit i starším dětem a bude mít také úspěch. Líbí se mi taky propojení se skřítkem, kterého v celé publikaci pravidelně potkáváte.


 

Pokud vás tato skvělá publikace zaujala a chtěli byste jim svým dětem pořídit, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.

 

Cena: 212Kč (původně 249Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat