4. května 2021

UČÍME SE: Není hláska jako hláska

Někteří děti nastoupí v září do třídy předškoláků a v posledních měsících se zvýšil zájem o tipy na pracovní listy nebo jiné publikace pro předškoláky i budoucí školáky. Pokud mě sledujete déle, tak víte, že já mám slabost především pro pracovní listy od nakladatelství Portál, se kterým již několik let spolupracuji. Výjimečně pořídíme jiné, ale tyto jsou vždy zárukou kvality a děti hlavně opravdu baví.

V dnešní recenzi se podíváme blíže na pracovní listy pro rozvoj fonematického sluchu. Jsou určeny předškolním dětem, které mají problémy se sluchovou diferenciací a tuto schopnost je potřeba rozvinou ještě před tím, než dítě začne číst.

Tak se na ně pojďme detailněji podívat :-).



ÚVODNÍ POVÍDÁNÍ

Pracovní listy jsou rozděleny do dvou kapitol - rozlišování slabik a rozlišování hlásek.

Prvních několik stran je povídacích pro seznámení a zaujmutí dítěte. Všechno na světě se totiž nějak jmenuje a podle jména poznáme věc aniž bychom ji viděli. Se jménem si spojíme konkrétní věc a přesně víme, co má ten druhý na mysli. 

Můžete si s dítětem povídat o tom, co všechno je v pokoji, v kuchyni, v koupelně, na zahradě a třeba i co všechno vidělo, když bylo na dětském hřišti. Některá slova k sobě dokonce i patří - máma a táta anebo kluk a holka.



Můžete si říkat i různé protiklady anebo zkuste vyjmenovat slova, který znějí stejně ale mají jiný význam - ručička, kohoutek, pero, zámek, hřeben apod. A určitě všichni znáte rýmy a slova, která se rýmují - sýr/knír, kočka/vločka, metr/svetr.



PRVNÍ ČÁST - SLABIKY

Slabikování je pro dítě přirozený jev. Souvisí s citem pro melodii a rytmusem řeči, který se vyvíjí poměrně brzy. Proto se právě se slabikami začíná. Nejdříve se rozdělí slova na slabiky a následně se určuje první a poslední slabika slova.

 


Budete počítat puntíky na kartičkách a podle toho počítat slabiky konkrétních slov dle obrázků. Stejně tak naopak k obrázkům budete dokreslovat puntíky dle počtu slabik, které dítě vytleská. A pak si vyzkouší zatleskat říkadlo. Později přejdete na slabiky, které jsou na začátku slova.



Budete hádat hádanku dle obrázku a zahrajete si na robota. Zkusíte mluvit jako robot a úkolem dítěte bude poznat, které slovo robot říká. Na další straně budete hledat dva obrázky, které začínají na stejnou slabiku - ty si vystřihnete a nalepíte k sobě. A vyzkoušíte si hledat také slova příbuzná - tedy ta, která zní podobně, ale jsou o něco delší.



Dále budete spojovat dvojice obrázků, kdo s kým půjde na procházku dle stejné slabiky na začátku slova a pomalu přejdeme na slabiky, které jsou na konci slova. Všimněte si, že jedno slovo končí stejně, jako druhé začíná -  bota/tabule, váza/zajíc, ryba/batoh. A budete hledat pomíchané dvojice.



Další strany už budou náročnější bez koleček a budete tvořit řetěz podle vzoru vosa/salát/látka. Také si vyjmenujete různá krátká slova, která mají pouze jednu slabiku (pes, kůň, koš). Ke slabikovým schématům budete řadit i delší slova. V neposlední řadě vás čeká hra, kdy budete říkat slova a dítě se pokusí poznat, které bylo řečeno dvakrát. A úplně na konci této kapitoly zkusíte doplnit říkadlo, aby se rýmovalo.


DRUHÁ ČÁST - HLÁSKY

V této části zaměříte pozornost dítěte na rozpoznávání izolovaných zvuků neboli hlásek ve slovech. To je hlavním cílem této kapitoly. Pro děti je to ale kvůli abstrakci dost složitější. Mnoho dětí zná písmena ale nerozezná hlásky.



Na prvních stranách této kapitoly se pokusíte najít všechny obrázky, které začínají na "S" (jako když syčí had) a vybarvíte je. Následující strana je zaměřena na stejné cvičení, jen hledáte slova začínající na "M". Dále pokračujete s vlakem a zaposloucháte se do "Š" a procvičíte si hádanky.



Na dalších stranách červeně označíte barevně dle pokynů slova začínající na "CH", "Z" a "V". Najdete dvě zvířata, která začínají stejnou hláskou. Do písmeny označených aut naložíte předměty, které začínají stejnou hláskou a v řádku označíte naopak slovo, které tam nepatří.



Prohlédnete si zobrazená zvířátka, pokusíte se určit, na jakou hlásku začínají a splníte všechny níže vypsané úkoly. Na vedlejší straně rozpoznáte, kterou hlásku mají konkrétní slova až na konci. Když otočíte dál, narazíte na indiána - ten končí na "N" a tak budete hledat další slova končící na "N". Stejně tak tomu bude i v případě čerta.



Obrázková slova půjdou na procházku ve dvojicích. Zkuste spojit vždy dvě slova tak, aby jedno mělo "S" na začátku a druhé na konci.  Na vedlejší straně vyzkoušíte slovní fotbal přímo na papíře. A dále vás čeká pátrání po tom, co mají slova na obrázku společné - například cukroví, cukr, cukrátko, cukrář, cukrárna. I když se blížíme konci, pořád toho je na procvičení ještě dost, jako třeba zakroužkování obrázků, které končí na hlásku "A". Následuje opět hra na robota, kdy říkáte po hláskách slovo dle obrázku a dítě ten konkrétní mezi obrázky hledá.



Část pracovních listů se zaměřuje také na poukázání jak jsou slova složena, jaké hlásky se ve slovech potkávají a do správných okének konkrétní hlásku zapíšete "čárkou". Také vyřešíte úkol, kdy malíř zapomněl domalovat správný počet okének a seznámíte se se samohláskami. Některé jsou dlouhé a jiné zase krátké. Nad dlouhými zapíšete čárku.



Už jsme skoro na konci, ale čeká nás ještě několik stran. Zahrajete si ještě na detektivy a budete hledat správnou samohlásku. Také budete do domečků zařazovat obrázky podle "S" a "Z" a v neposlední řadě zapátráte po slovech, které neobsahují konkrétní vyznačené hlásky.


ZÁVĚREM

Já si vždycky říkám, jak jsem zase narazila na skvělou inspiraci a že už nic lepšího snad přijít nemůže a pak se divim, že jsem objevila něco ještě lepšího :-D. Tyto pracovní listy jsou perfektní inspirací, kterou jen tak někde na Pinterestu nenajdete. Kéž bych o nich věděla třeba před rokem ale říkám si, že na takové procvičování není nikdy pozdě a rovnou zapojím i Sofinku.

Obrázků je v nich mnoho. Nemám moc ráda, když je hodně textu a málo obrázků, ale tady je jich velké množství a zároveň jsou plné zábavných úkolů, které děti zaujmou, baví a nevědomky tak krásně procvičují formou hry. 

Autorka Mgr. Kateřina Slezáková vystudovalaPedF UK, obor speciální pedagogika se zaměřením na logopedii a surdopedii. Pracovala jako klinická logopedka na poliklinice v Dobříši, v Jedličkově ústavu pro tělesně postižené a aktuálně působí v Praze. V praxi je od roku 1995.



Pracovní listy pro rozvoj fonematického sluchu s názvem Není hláska jako hláska najdete na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 132Kč (původně 165Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat