27. května 2021

HRAJEME SI: Kinetic Sand - Ukrytý poklad v truhle (+ jemný náhradní písek)

Tento měsíc jsem, ve spolupráci s 4kids.cz, zaměřena na kinetický písek, který nás baví už několik let a který mě nepřestává fascinovat. Hraju si s ním stejně ráda, jako s Duplem hahaha! Baví mě jeho vlastnosti, možnosti a krásné promyšlené sady.

V dnešní recenzi bych vám ráda představila truhlu s pokladem, se kterou máme zkušenost již několik měsíců, ale dohodla jsem si ještě jednu kvůli recenzi, abych vám ji komplet detailně ukázala. A dále bych vám chtěla ukázat samotný písek, pokud se vám nehodí zatím žádná sada anebo pokud byste chtěli zkusit nejdříve trochu písku.

Tak se na ně pojďme detailněji podívat.

 

 

 

UKRYTÝ POKLAD V TRUHLE

S truhlou máme zkušenosti již nějakou dobu, protože ji holky dostaly od kamarádky jako opožděný dárek k narozeninám a všichni jsme se pro ni nadchli, že jsem si ji domluvila i pro tento měsíc, abych vám ukázala všechny typy Kinetického písku, které mě doposud zaujaly.

 


 

JAK TRUHLU OTEVŘÍT

Truhla má ve spodní části speciální klíč, který je ale zároveň rýčem pro vykopávání pokladu.




 

Klíč strčíte v podstatě pod zámek, abyste truhlo mohli otevřít. To mi přijde krásně vymyšlený, že nejde jen o truhlu s pískem, ale má i takový způsob otevírání.


 

CO SE UKRÝVÁ UVNITŘ

Uvnitř jsou vždy tři mince a nějaký nástroj, který je pokaždý jiný (jsou tři druhy). A mince můžete mít bronzové, stříbrné a dokonce se v některé truhle může objevit jedna zlatá. Ta je ale výjimečná a my ji bohužel v žádné z truhliček nemáme. Každopádně je truhla vždy takovým menším překvapením, protože nevíte, co v ní přesně objevíte.



 

V této truhle byl tedy bronzový nástroj, dvě mince bronzové a jedna stříbrná.



 

KOMPLETNÍ OBSAH TRUHLY

  • 170g písku
  • 3 mince
  • 1 nářadí
  • Klíček



 

KAMENITÝ PÍSEK

Písku obsahuje 170g, ale pro začátek na takové to drobnější hraní, hrabání, vykopávání pokladů, to bohatě stačí. Pokud si třeba nejste jistí, jestli by dítko takový typ písku chytnul anebo pokud si ho chcete nejdříve sami osahat, než koupíte větší sadu či větší balení písku.




Je to písek s výraznějšími kamínky. Není tak jemný, jako je písek v kufřících. Je opravdu kamínkový, příjemný na dotek až masážní a přijde mi i více lepivější, než ten jemný. Dá se ale tvarovat i krájet úplně stejně, takže vlastnostmi se neliší. Liší se jen vzhledem.




Do truhly se krásně vše zpátky vejde, pokud si ho tam budete chtít udržovat společně s vaším tajným pokladem. Jen si do truhly nezavřete i klíček - truhla se dá otevřít i bez něj, ale pšššt, to dětem neříkejte, není to pak ono :-D. Klíček je super na trpělivost a jemnou motoriku, tak ať si trénují.


 

JAK JI ZASE ZAMKNOUT

Pokud jste si s truhlou dohráli, stačí ji zase zavřít a zacvaknout. Pokud děti budou chtít truhlu využívat samostatně bez písku, stejný písek najdete v plážové sadě a můžete ji o tento kousek doplnit.


 

JEMNÝ NÁHRADNÍ PÍSEK

Pokud máte doma některý z dříve zmíněných kufříků anebo jinou sadu, kterou byste rádi doplnili o písek, může vám stači 1Kg balení, ale můžete ho zakoupit i ve větším množství jako například 2,5Kg anebo dokonce 5Kg. My si vystačíme většinou s tím, co je v konkrétní sadě, ale přeci jen by u kufříků nebylo na škodu mít více písku a tuto náhradní náplň jsem zvolila do kufříku pro stavaře, kde je díky stavění cihliček docela spotřeba.



Písek je zabalený. Nemusíte se bát, že by se po otevřený krabice vysypal.



Mně osobně ten jemný baví víc, než ten tmavý písčitý. Ani nevím proč ale přijde mi víc tvárný, víc se s ním dá tvořit, stavět a přijde mi i pevnější. Když si s ním nehrají holky, tak si s ním hraju já. Je to takový relax, antistres. Už jsem několikrát dříve zmínila, že nás Kinetický písek nechával dlouhé roky chladnými, dokud jsme ho nevyzkoušeli doslova na vlastní kůži v iQ PARKU v Liberci. Jakákoliv napodobenina, vytvořená z mouky, se s ním nedá srovnávat.




Kromě toho, jak příjemně protéká mezi prsty, ho můžete mačkat, tvarovat, koulet, prohnětat, krájet, válet, mačkat .. cokoliv. A tím, jak je lepivý a v podstatě se nesype, ale teče, dá se dobře sebrat z podlahy a v žádných formičkách nezůstanou kousky (jako například po modelíně). Navíc tím, že se nesype, tak opravdu neni všude. Sem tam odlítne třeba kousek ale ten seberete jako nic.



Kouli můžete i koulet po stole. Nezačne se rozpadat, dokud na ni cíleně nezatlačíte prstem. Do té doby drží pevně sama o sobě. Tohle s levnou napodobeninou typu Moon sand apod. neuděláte. Taky jsme takhle naletěli, několikrát, než jsme si řekli, že budeme pořizovat jenom originál.





Způsobů, jakými si s Kinetickým pískem můžete hrát, je nespočet. Vždy se ale najde někdo, kdo ho bude srovnávat s klasickým pískem v pískovišti, ok v pořádku. My jsme prostě nadšení a i návštěvám dávám osahávat, ať ví, že tohle doma jen tak nevytvoří :-D.



Krájení děti baví stejně, jako bábovky a jiné tvarování. Můžou krájet na silné plátky, na tenké plátky anebo řeknete počet plátků a dítko se snaží rozdělit celé množství na konkrétní počet.





ZÁVĚREM

Tohle jsou dva skvělé tipy ve smyslu alternativ, pokud o kinetickém písku uvažujete, ale nejste si jistí a nechcete hned kupovat velkou sadu.

Truhla s pokladem je skvělá a holky nadchla! Je to parádní tip na menší drobnost pro děti třeba jen tak pro radost, ke Dni dětí, za statečnost u doktora apod.

Náhradní jemný písek můžete využít jako doplněk sady, kterou už doma máte anebo jako zkoušku jak vám sedne, jak vás zaujme. Pak už případně dokoupíte jen nějakou sadu. 

Tady ale z mého pohledu neplatí čím víc písku, tím líp. Většinou stačí to, co je v té konkrétní sadě ale pokud máte víc dětí, tak to kilčo navíc klidně dokupte. Nemusíte toho ale mít xxx kilo, to zas ne.

Pokud vás tyto typy zaujaly, najdete je na eshopu 4kids.cz a to přímo ZDE truhlu a ZDE náhradní 1kg jemného písku. V nabídce mají ale také voňavý písek nebo různě barevný. Pokus vás přímo nezaujal tento přírodní.


Cena: 159Kč (ukrytý poklad) a 289Kč (náhradní písek)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat