17. května 2021

HRAJEME SI: Queendomino - Mladší (ale obsáhlejší) sestra Kingdomina

Ani jsem netušila, že jsme Queendomino pořídili rok po Kingdominu. Na Kingdomino, které bylo vydáno v roce 2016, jsem psala recenzi vloni a najdete ji ZDE. Troufám si říct, že jsem tehdy o Queendominu ještě ani neuvažovala. Bylo to v době, kdy jsme kvůli covidové situaci s dětskými deskovkami začali mnohem víc a cílem bylo v první řadě naučit starší Klaudinku soustředit se, mít trpělivost a sedět na jednom místě delší dobu.

Když na celou situaci s deskovkama u nás doma koukám po roce, přijde mi to jako něco neskutečného. Za ten rok přibylo několik desítek her a mamka tvrdí, že je z toho už diagnoza (to ale ještě pořádně neviděla co se odehrává ve skupině Deskovky pro tři bratry, hahaha".)

Ve pravidelné spolupráci s Mindokem stále pokračuji a rozhodla jsem se rozšířit dominové možnosti o Queendomino, které vyšlo v roce 2017. Obsahuje mnohem více dílků, stavíte budovy, škodíte drakem, využíváte královnu a navíc, když spojíte obě hry, můžete hrát až v 8 hráčích. A právě to je jeden z důvodů pro výběr. Když se sejdeme s rodinou, hraje nás 5 a takových her moc nemáme.




BALENÍ HRY

Všímáte si někdy detailů přímo na krabici? Já si je moc ráda prohlížím detailně - zvlášť, když je na nich tolik obrázků. A zrovna Kingdomino i Queendomino na nich má skvělé detaily, které se odráží také přímo ve hře.

 




 
 
Queendomino má skvělý "insert", do kterého si vše přehledně naskládáte a nemusíte se s ničím třídit - pokud v někter= hře tento "insert" není, můžete si ho nechat vyrobit třeba na 3D tiskárně anebo dokoupit ve specializovaných obchodech (eshopech) zaměřených přímo na deskové hry.
 


 

OBSAH HRY

  • 1 plán budov
  • 4 startovní dílky
  • 4 hrady (bílá, oranžová, červená, fialová)
  • 8 dřevěných figurek (bílá, oranžová, červená, fialová - vždy 2x)
  • 1 figurka královny
  • 1 figurka draka 
  • 22 rytířů
  • 15 věží
  • 42 mincí
  • 48 dominových dílků 
  • 32 žetonů budov 
  • Bodovací zápisník
  • Pravidla hry


 

Jste mocnými vladaři hledajícími příležitost rozšířit svá království. Musíte objevovat obilná pole, jezera, hory i městečka, abyste našli ta nejlepší území. Avšak pozor na své protihráče. Po těchto slibných územích totiž neprahnete sami.


HRADY A MINCE

Každý hrad (stejně jako u Kingdomina) se skládá ze čtyř dílků od každé barvy. V krabici necháváte hrady již sestaveny. Není je potřeba opětovně skládat. Tyto hrady mají zase jiné barvy a to z důvodu, abyste hry mohli spojit. Všechny komponenty jsou tedy velikostně stejné, jako u Kingdomina a hry jsou krásně kompatibilní.


 


 
 
Mince jsou novým prvkem a využívají se k nákupu budov (oranžových dílků), ale také jako úplata pro draka na spálení některého dílku budovy. No a nesmím opomenout, že je získáváte pomocí rytířů, kteří vybírají daně na vašem uzemí.
 



STARTOVNÍ DÍLKY

Startovní dílky jsou stejné jako vaše zvolené figurky a jsou základním kamenem vašeho království. Na ně postavíte hrad a dílek můžete obsadit z každé strany jiným dílkem. Jsou navíc graficky nádherné.

 


 

FIGURKY, RYTÍŘI A VĚŽE

Figurky už někteří znáte z Kingdomina, ale rytíři a věže jsou novými komponenty. S rytíři, ve zkratce řečeno, vybíráte daně (získáváte mince) na konkrétním území ve stejné barvě a mohou vám přinést další body. A co se týče věží, tak ten, kdo má nejvíc věží, získá královnu a také vám mohou ve finále přinést další body.

 





 

DRAK A KRÁLOVNA 

Drak je, dá se říct, takový škodík hry, kterého podplatíte a můžete spálit jednu kartičku vyložených budov (pokud víte, že se protihráči hodí). A pokud se vám povede mít na konci hry královnu, v území, kterému kraluje (území ve smyslu jedné propojené barvy), přidává korunku navíc.


PLÁN BUDOV

Na této desce je vyobrazena jeskyně pro draka, prostor orámovaný červeně na hromádku kartiček s budovou a dalších 6 míst na vyložení kartičky s budovou, pod kterým je zobrazena i cena, za kterou si budovu budete kupovat. Na druhý konec vedle desky položíte figurku královny.




DÍLKY BUDOV

Budovy mají úžasné detaily, které rozhodně stojí za povšimnutí - třeba hned ten první s Harry Potterem hahaha! Každá z budov má jinou výhodu. Některá vám dá body za konkrétní barvu území, jiná vám přidá rytíře, další vám přidá věže apod.




DOMINOVÉ DÍLKY

Stejně jako u Kingdomina, i zde jsou dominové dílky, které skládáte kolem svého království. Je tam tedy navíc oranžová barva pro budovy - na tu konkrétní barvu pak pokládáte nakoupené budovy.





 
 
Z druhé strany jsou klasicky čísla, která se při hře srovnávají od nejmenšího po největší a následně se otáčí obrázky nahoru.
 


 

ZÁPISNÍČEK

Tohle je geniální a je docela škoda, že zápisníček není u Kingdomina. Pro někoho možná zbytečný ale pro nás hezky přehledný. Přesně víte co a jak počítat a zapisovat, abyste na nic nezapomněli a abyste vše měli hezky před očima.

 


PRAVIDLA HRY

Pravidla hry jsou jak česky, tak i slovensky a dozvíte se v nich vše podrobně. I když jsme si s něčím stejně nevěděli rady, nakonec si to sedlo. 

Pročtete si přípravu hry, první fázi, druhou fázi, všechny následující akce, podrobné informace o budovách, kdy hra končí další verze her i příklad bodování.

Mělo by vám být tedy vše hned jasné :-).




PŘÍPRAVA HRY

Příprava hry spočívá v tom, že krabici položíte poblíž hrací plochy, abyste měli vše nadosah a důkladně zamícháte všechny dílky domina, tak abyste neviděli na obrázky a nachystáte je do krabice. Využijete plný počet dílků.

Plán budov položíte na hrací plochu tak, abyste měli všichni dostatek hracího prostoru na stavění vašich království. Zamícháte dílky budov a umístíte je na hrací plochu - zároveň vyložíte šest šedou stranou nahoru na určená místa. Figurky draka a královny umístíte na určená místa.

Rozdělíte si startovní dílky a figurky podle zvolených barev a každý hráč navíc dostane jednoho rytíře a mince o celkové hodnotě 7. Pokud hrajete ve dvou, využijete obě figurky ale pokud hrajete ve 3-4 použijete jen jednu figurku své barvy.

 


POSTUP HRY

Následuje druhá fáze, ve které začnete chystat dílky domina. Nejdříve čtyři seřadíte dle čísel a otočíte obrázky nahoru. Rozhodnete, kdo bude začínat a střídavě dílky obsadíte. Následně přidáte další čtyři dílky opět seřazeny dle čísel a otočí je krajinami nahoru. Tím hra začíná a vy budujete své království jak nejlépe umíte.

Přiložíte první dílek. Když máte prostor na výběr daní, vyšlete rytíře. Pokud máte oranžový dílek, tak satvíte budovu a můžete podplatit draka a spálit některou z budov. Nakonec vyberete další dílek a předáte tah protihráči. Akce s rytíři i drakem jsou volitelné.

A takto pokračujete až do vyložení posledních dílků. Dílky přikládáte vždy, když můžete i když se vám nehodí - jakmile se vejde, musí být přiložen. Vyhazují se pouze dílky, které nejdou nikam přiložit anebo se nevejdou. Vyhozením vám ale vzniknou nezaplněné prostory.


VÝPOČET BODŮ

Pokud hrajete dva, můžete hrát velikost 7x7, jinak se hraje 5x5. 

Takto nějak může vypadat i vaše království. Spodní dílek s loukou a trávou jsem mohla otočit, ale jelikož jsem nikde neměla korunku, je to v podstatě jedno a nemusela jsem mít nic propojeno. 

Body se totiž počítají jen pokud máte na území korunku. Pokud na území korunku nemáte, jste bez bodu.V bodování vám krásně pomůže bodovací zápisník i příklad bodování v návodu. Narozdíl od Kingdomina se zde nepočítají body za vycentrované království.



 

DALŠÍ VARIANTY HRY 

Další verze hry jsou například Královská svatba, kdy spojíte Queendomino i Kingdomino. Můžete zvolit i variantu Každý za sebe, kdy budete ve 3-4 hráčích stavět rozlohu 7x7 a nevybraný dílek vždy odstraníte ale ve hře 5-7 hráčů budete hrát 5x5 a na konci kola budete dávat pryč zbylé dílky. Můžete ale hrát také týmovou verzi ve dvojicích.



DOPORUČENÝ VĚK

Queendomino se doporučuje dětem od 8 let, stejně na tom je i Kingdomino, u kterého většinou můžete začít hrát s mladšími. Čekala bych, že se doporučeným věkem budou hry odlišovat více, protože je sice základ stejný, ale jsou tam i další rozdíly. Queendomino mi přijde složitější, protože musíte řešit právě i budovy, věže, daně apod. Kingdomino je takový úvod, taková předehra pro začínající hráče ale Queendomino je už parádní hra.


ZÁVĚREM

Abych pravdu řekla, Kingdomino je hodně zjednodušená verze, z mého pohledu. Je skvělé pro menší děti, které se do her teprve pouštějí, které baví skládání domina a vy z toho chcete vytěžit víc. Ale co nejdříve bych přidala Queendomino, které má mnohem více funkcí. 

Pokud by se někdo rozhodoval které z nich pořídit, chce to určit si pro koho by ta hra měla být a kolik hráčů pravidelně hraje pospolu. Za mě určitě Queendomino vede hodně nad Kingdominem, ale pokud bych měla jen menší děti a neměla možnost hrát s dospělými nebo staršími dětmi, zůstala bych u Kingdomina.

Jestli ale máte možnost hrát pravidelně s dospělými a chcete víc možností hry, Queendomino je jasnou volbou. a pokud se často setkáváte s více než 4 hráči, pořiďte obě a užijte si velké prostorné hraní až s 8 hráči. Mezi dospělými je Queendomino super a moc nás s rodinou bavilo. 

Já jsem nadšená a docela mě štve, že jsem se k pořízení Queendomina rozhoupávala tak dlouho. Mohli jsme si ho užívat už dávno.

Pokud vás Queendomino zaujalo, můžete ho zakoupit například ZDE.

 

Cena: 629Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat