26. května 2021

HRAJEME SI: Včelí úly Plan Toys

Včelí úly jsou velmi oblíbenou (a hlavně oceněnou) hračkou pro malé děti a když jsem, ve spolupráci s eshopem Montessorihracky.cz, vybírala pár hraček do babyclubu, věděla jsem, že tam tyto úly nesmí chybět. Jen dlouho nebyly skladem a tak se k recenzi dostávám až teď.

Jsou skvělou hračkou pro rozvoj jemné motoriky, účení barev, stavění do výšky, špetkového úchopu i práce s pinzetou. Navíc mají krásné syté barvy a jsou ze dřeva. Troufám si říct, že jde opravdu o bytelnou hračku a proto mi přijdou skvělou volbou právě do babyclubu.

Upozornění: Recenze může obsahovat špinavé a opatlané dítě, které není součástí balení.

 

 

BALENÍ VČELÍCH ÚLŮ

Krabice je prakticky rozdělena na prostor pro včelí úly se včelkami a prostor pro pinzetu. Jakkoliv krabici postavíte, vše v ní pevně drží.


 

OBSAH SADY

  • 6 barevných dřevěných úlů
  • 6 barevných dřevěných včelek
  • Velká dřevěná pinzeta
  • Návod s tipy


 

VČELKY DETAILNĚJI

Včelky jsou poměrně malých rozměrů. I proto se doporučují dětem od 3 let, aby je nestrkaly do pusy - což Olivka naštěstí nedělala Jsou dřevěné s filcovými křidélky, sytě barevné a hladké. Mají dokreslená očíčka a úsměv. Tvarem se dětem dobře chytají, ale rychle přijdou na to, že chycení za křídla je mnohem jednodušší.





 

DŘEVĚNÁ PINZETA

Pro malé děti může být pinzeta ze začátku krkolomná, tak je nechte pracovat rukama - aby je to zbytečně neodrazovalo od hry. Samy zkoušejte pinzetu a když ji uvidí u vás, budou ji určitě chtít samy zkusit. Pinzeta je velká, silná a pevná. Žádný klacíček :-D.




 

NÁVOD A TIPY

Maličký oboustranný návod vás navede tipy, jak si s úly můžete hrát. Já jsem zastánce spíše volné hry, kdy nechám děti, ať si poradí samy. Každopádně pro zpestření a další způsoby hry je to inspirativní.



 

JAK S NIMI PRACOVAT?

Starší dítko se je může snažit postavit podle nějaké předlohy a následně pomocí pinzety přiřadit barvu včelky do správného úlu. Můžete je řadit podle duhy nebo jak vám přijdou pod ruku. Do tvaru květiny, rovně, do dvojic. Dokonce můžete zkusit vytvořit páry a vedle něj postavit úl, který vznikne smícháním těch dvou barev apod. Primárně jde o práci s pinzetou ale úly můžete stavět i do výšky ať už s otvorem k vám, do kterého dítko zkusí včelky vložit pod jiným úhlem anebo otvorem nahoru/dolu a vždy tam včelky schovat.




 

VČELÍ ÚLY V AKCI S OLIVKOU

Jsem ráda, že se dostává do věku, kdy už ji hračky pomalu ale jistě více zajímají. Nebo spíš jde o konkrétní typy "hraček". Kromě senzorických válečků, albi tužky se Zpívánkami, navlékání kroužků, Montessori pomůcek a těchto včelích úlů - jo a nesmím zapomenou ani na Duplo. Ji toho moc nebere, ale když to tak vidím, je toho poměrně dost :-).





 

Úly dám většinou na koberec před ní. Některé děti baví i vyndavání přímo z krabice a to samé i zpátky uklízení. A když je společně všechny před ní položíme, nechám volnou hru a jen pozoruji. Teď je ale poslední dny příšerný světlo a tak jsem potřebovala fotit v kuchyni u vyššího stolu.



 

Z fotek krásně vidíte, jak prstíky pracují, jak šmátrají, nahmatávají a snaží se uchopit včelku z úlu.


 

U takových prcků beru hru především na trénink pinzetového/špetkového úchopu, než přímo na přiřazování barev, ale pozoruji, že už si to pomalu v hlavičce dává dohromady a kolikrát trefí i stejnou barvu. Spíš ale tvoří včelí grupy a strká je do úlu společně ve třech :-D.



 
 
Pinzeta ji ale taky hodně zajímá, i přes to, že ji drží, jak drží .. ale beru to tak, že si na všechno potřebuje přijít sama a vše si takto detailněji prozkoumá. Zjistí, že to zatím nejde a tak ji odloží. I přes to je ale tím vyzkoušením uspokojená, než abych dala pinzetu stranou.
 



 
 
Líbí se mi, že jsou úly z pevného kusu dřeva. Že jsou mohutnější a troufám si říct, že jsou prakticky nerozbitné. Což je pro nás ideální stav, protože Olivka co nerozkouše, to rozbije jiným způsobem. A tady se vůbec nebojím, že by se s nimi něco stalo.
 



 

ZÁVĚREM

Co víc dodat? Krásná, multifukční, barevná, dřevěná, bytelná hračka, která je sice oficiálně od 3 let, ale zabaví i menší děti - ideální do babyclubů, školek i jen tak domu.

Ještě bych ráda zmínila, že včelí úly Play Toys získaly v roce 2019 ocenění v anketě MAMAVOLBA, kde se umístili na krásném třetím místě.

Pokud vás zaujaly, najdete je na eshopu Montessorihracky.cz přímo ZDE.

 


 

Cena: 710Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat