20. května 2021

UČÍME SE: Zvídavci - Víš kdo jsem? (Naši sousedi)

Zvídavci jsou rodinnou firmičkou, kterou jste mohli postřehnout před cca půl rokem s jejich kampaní na hithitu, která byla úspěšná a dnes se pyšní rovnou několika různými druhy vzdělávacích karetních her o zvířatech. Karty jsou zajímavé především v tom, že jsou plné reálných fotek zvířat.

My od Zvídavců dostali k otestování a recenzi všech pět druhů a já vám je postupně všechny představím. Aby to bylo přehledné a abych nemusela šetřit fotkami, rozdělím je do několika článků.

Dnes bych vám ráda představila karetní hru Víš kdo jsem? Naši sousedi, která je o zvířatech Česka žijících doslova kolem nás. Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

BALENÍ? ŽÁDNÉ NENÍ!

Autoři se chopili především praktičnosti a pokud mě sledujete déle, tak určitě víte, jak jsem několikrát zmínila nepraktické karetní krabičky, které ve většine případů natrhnu. Tyto karty svou krabičku nemají a přijdou vám zafoliované. Po rozbalení je drží gumička, kterou si nechávají přímo šít na zakázku od švadlenky. Gumička je široká, pevná a karty žádným způsobem nedeformuje.



 

OBSAH KARETNÍ HRY

Karetní hra obsahuje 49 karet o velikosti 7x10,5cm. Karty jsou plné zajímavých informací o konkrétních zvířatech, které můžeme potkat v české přírodě. Můžete je využít jako hravou karetní hru anebo přímo jako vzdělávací pomůcku.


 

PRAVIDLA A NÁVOD

Na pravidlech se dočtete, že je hra určena dětem od 4 let a horní hranice je prakticky ve smyslu "dokud nás smrt nerozdělí" :-D. Dozvíte se, jakým způsobem hrát s dítětem, které ještě neumí číst ale i s tím, které číst už umí a také, jak hrát v týmech.


 

V podstatě se hraje tak, že dítěti přečtete text a ono se snaží uhádnout, o jaké zvíře se jedná. Když uhodne, získá kartičku. Pokud neví, ukážete fotografii a dítě se zvíře snaží pojmenovat znovu. A pokud jich nasbíralo už víc, srovná je podle barev a určí kategorii, do které patří. 

Tady vidím velkou výhodu v tom, že může jít doslova o výukovou pomůcku při potřebě trénovat třeba pouze konkrétní skupinu - třeba bezobratlé. Můžete si vzít jen tu konkrétní barvu a procvičovat názvy, trénovat slovní zásobu apod.

Návod pro hru bych brala tedy spíš jen jako inspiraci. S kartami můžete hrát mnoha různými způsoby a sami víte, že škola hrou je to nejlepší na zapamatování si a naučení se nových věcí :-).

 

SKUPINY PODLE BAREV

Na další kartičce vidíte přehledné rozdělení skupiny živočichů podle barev. Je tam i kategorie Nováčci, do které se řadí zvířata přicházející k nám v posledních letech kvůli zvyšujícím se teplotám.


 

PÁR DETAILŮ PODLE SKUPIN

Kromě toho, že jsem vám chtěla blíže ukázat členy konkrétních skupin živočich, můžete brát tento způsob i jako další hru. Předložit před dítě od každé barvy jedno zvíře a ono začne ukazovat, které zvíře patří do konkrétní skupiny zvířat a může říkat i důvody proč. Zde vidíte i nováčka Slíďáka tatarského, což je největší pavouk Evropy.


 

Věděli jste, že čápi na svá hnízda každý rok přilétnou ve stejný den? A že bobr má oranžové přední zuby proto, že je chrání oranžová sklovina? Nebo že je zmije jediný jedovatý had, který u nás žije? A že dospělému zdravému člověku neublíží?


 

Taky panikaříte vždy, když narazíte na sršně? Ale máme být v klidu, je to prý kliďas :-D. Kudlanka je jediný zástupce tohoto hmyzu u nás. A sova má jedno ucho výše, než druhé. Hm a já mám jedno téměř hluché. Chtěla bych být sova :-D.


 

DALŠÍ DETAILY KARET

Abych pravdu řekla, tak i jen prohlížení jednotlivých karet je fascinující a vsadím se, že se i vy jako dospělí dozvíte spoustu nových informací. Žádné listování knihami, učebnicemi, atlasy .. vše podstatné na jednom místě v balíčku, který se vejde do každé kapsy i batůžku.










 

ZÁVĚREM

Doufám, že se o vzdělávací kartách Zvídavců dozví co nejvíce učitelů ve školách i školkách a zařadí je do své výuky. Jsou praktické, zábavné, zajímavé a snadno přenosné na procházku, posezení v parku, výlety apod. A já je snad i do té školky půjčím. O tohle děti nemůžu připravit :-).

Autoři sbírali všechny informace díky návštěvám v zoologických zahradách a díky rozhovorům s odborníky. Přečetli i mnoho knih, aby si všemi informacemi byli jistí. Musí za tím být neuvěřitelné množství práce a klobouk dolu. Smekám!

Pokud vás tato karetní hra zaujala a chtěli byste ji pořídit anebo mrknout na další verze, které mohou být zajímavější i pro starší děti, mrkněte na web zvídavců kde máte z čeho vybírat :-).


Cena: 380Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat