19. května 2021

LUŠTÍME: Úniková kniha - Lodní deník 1907

Únikovek, jako takových, máme odehraných už několik druhů. Klasické karetní, které se neničí ale i ty, které je potřeba pro výsledné luštění trochu zničit. Také máme za sebou několik únikovek ve stylu puzzle a když jsem zjistila, že existují únikovky jako knihy, byla jsem nadšená a měla jsem velká očekávání. 

To je přece paráda mít únikovku jako knihu, kterou postupně luštíte a která do světa "domácích" únikovek přináší zase jiný způsob zážitku, prožitku a luštění. Jako kdyby to bylo přímo pro mě. Tak moc jsem se těšila. Očekávání bylo ve skutečnosti docela jiné, ale o tom už si přečtete níže.

Ve spolupráci s Albi bych vám ráda představila únikovou knihu Lodní deník 1907, která si vás získá na první pohled svým tajemným a propracovaným vzhledem. Já osobně miluju knihy psané a tvořené formou deníku. Jsou osobité, jedinečné a to mě na nich baví ze všeho nejvíce.

 

 

O LODNÍM DENÍKU

Exit úniková kniha Lodní deník se odehrává v roce 1907 a vypráví příběh námořníka, jehož plavba nebyla jen tak ledajaká. Byl blázen nebo na lodi probíhalo opravdu něco nevysvětlitelného? Kniha je plná hádanek, luštění, rébusů pro náročnější luštitele. Je propojena s webovou aplikací a je proto potřeba mít neustále přístup k internetu - ideálně na něčem větším, než je mobil.


 

TEXTURA A DESIGN

Na fotce to jde trochu vidět, ale dotyk je mnohem lepší. Autoři se snažili alespoň částečně napodobit kůži. Podtrhuje to atmosféru celého luštění a napětí, které se v deníku skrývá. Znak je naopak jemný a lesklý. Deník je matný.


 

UNIKÁTNÍ KÓDY

V průběhu vašeho luštění budete získávat unikátní kódy, které si sem budete zapisovat. Ty vám následně pomůžou vrátit se na místo, kde jste skončili. Bez nich byste museli luštit znovu pro získání konkrétního kódu. Zároveň vidíte i počet kapitol - co dvoustrana to jedna kapitola a jedno luštění.


 

KRUH DUŠEVNÍKO ZDRAVÍ

Kruh duševního zdraví znázorňuje, jak si v luštění vedete. Jakmile použijete první nápovědu, uberete si 3 body. Při druhé nápovědě uberete další 3 body. Když si necháte vyzradit výsledek, přijdete o 6 bodů ale zároveň s každým dalším uhodnutím získáváte 2 body. Hlídejte si to a správně zapisujte. Je to zároveň i motivační, abyste neměli nutkání brzy úlohy vzdávat.


 

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • Lodní deník
  • Tužku
  • Gumu
  • Nůžky
  • Přístup k internetu

 

POSTUP A PRŮBĚH HRY

Jak jsem již zmínila výše, každá kapitola je tvořena dvoustranou. 

Otevřete si webovou aplikaci denik1907.cz a můžete se pustit do hry. Doporučuji pro podtržení atmosféry přidat i vlnobití či lodní zvuky.

Je potřeba projít si vždy všechny dostupné kroky a pokyny. Nevzdávejte to zbytečně moc brzy, snažte se vyzkoušet všechny možnosti. Přemýšlejte i mimo knihu, spoustu věcí bude potřeba hledat jinde.

 

LISTOVÁNÍ LODNÍM DENÍKEM

Hned na první straně začínáte lehkým luštěním. Doplníte do textu slova a tím se vám povede vytvořit první heslo. Zároveň se vám v textu představí Matt Emerson, který vás bude celým příběhem provázet a bude ho doslova vyprávět.


 

Způsoby luštění jsou na každé dvoustraně jiné. Je opravdu bohatá na různé druhy a zároveň mnohdy i záludná, že si nevíme rady ale nápovědy se snažíme využívat až opravdu v nouzi. Špatně se pak duševní zdraví zase vrací do plného počtu a kapitol je celkem 44.


 

Jsem naprosto unešená, jakým způsobem je deník vytvořen, kreslen, psán a jak rychle vás vtáhne do děje. Tématem je doslova jako pro mě dělaným. Záhadným, zábavným, chytlavým. A snad bych to i ráda viděla zfilmované .. hahaha.










 

V závěru lodního deníku je několik stran dalších kreseb. 



 

WEBOVÉ STRÁNKY LODNÍHO DENÍKU

Po návštěvě odkazu denik1907.cz se vám objeví tato úvodní stránka, na které kliknete na "HRÁT" a tím se dostanete na první nebo spíše nultou kapitolu.


 

PŘÍKLADY POKRAČOVÁNÍ PŘÍBĚHU

Najednou zjistíte, že to je víc, než lodní deník s minimem textu. Otevřou se vám dveře do klubšího příběhu, který vám Matt vypráví. Za dvojtečkou jsou vždy unikátní kódy, které jsem kvůli recenzi začernila. Níže je pak pokračování na další kapitolu - to se mi na obrazovku nevešlo.




 

PŘÍKLADY LUŠTĚNÍ

Když luštíte konkrétní dvoustranu, vždy je potřeba pořádně kouknout, co vám ukazuje webová stránka, která vás správně nasměruje a ukáže vám, na co je potřeba se zaměřit. Zároveň níže vidíte tři možnosti nápovědy, které můžete dle potřeby využít - ale nezapomínejte na své duševní zdraví.





 

DOPORUČENÝ VĚK

Doporučený věk je 14+ a rozhodně i pro dospělé, pokud máte takové luštění rádi. Je ale opravdu pro zkušenější, kteří mají už něco naluštěno. Začátečníkovi bych ji asi úplně nepořizovala.

 

ZÁVĚREM

Abych pravdu řekla, čekala jsem knihu, ke které mi bude stačit jen tužka a webová stránka kvůli nápovědám a kódům. Proto mě hned ze začátku překvapilo, že je potřeba hledat výsledky externě. Na takové luštění nejsme zvyklí z žádných únikovek, co jsme zatím zkusili. Myslela jsem si, že bude vše dohledatelné v té knize ale je potřeba prostě googlit, doslova. Takže nestačí mít připravenou webovou stránku třeba na mobilu. Chce to něco většího, na čem se vám bude dobře vyhledávat a prozkoumávat.

To je pro mě osobně docela zklamání. Měla jsem hned ze začátku pocit, že to celý ten průběh hry narušuje. Že vás to vytrhává od knihy a příběhu k internetu a googlení. Jenže pak si na to začnete pomalu zvykat a už vám to takové nepřijde. Počítáte s tím a dokážete to do hry zahrnout tak, aby vás to nerušilo. Není to u každé kapitoly, není to zas tolik časté, ale ten můj první dojem to narušilo.

Pokud ale máte rádi únikovky různého druhu, určitě si tuto knihu vyzkoušejte. Věřím, že vás její vzhled naláká a pustíte se do ní už ale s informacemi, které ode mě máte. A i když se píše, že je knihu potřeba zničit, dají se najít i způsoby, aby k tomu nemuselo dojít a mohla se hrát opakovaně. Výsledky a luštění je totiž takového druhu, že nemáte šanci si ho zapamatovat.

Každopádně bych si ale přála nějakou takovou únikovou knihu podobnou gamebooku, kdy máte pouze knihu jako takovou, případně webovku kvůli nápovědě a kódům ale nic víc není potřeba. To by bylo naprosto bájo, když budete ponořeni čistě do knihy a nic dalšího externího vás nebude rušit.

Únikovou knihu Lodní deník 1907 najdete na eshopu Albi.cz přímo ZDE.

 

Cena: 314Kč (původně 349Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat