24. května 2021

HRAJEME SI: Kinetic Sand - Velký písečný hrad

Nedávno jsem psala recenzi na úžasnou sadu kinetického písku pro stavaře, který u vás vyvolal vlnu nadšení a mohli jste si o něj dokonce i zasoutěžit. Pokud vás to nějakým záhadným způsobem minulo, recenzi na něj najdete ZDE.

Dnes bych vám ráda, opět ve spolupráci s 4kids.cz, představila další sadu kinetického písku - tentokrát se jedná o písečný hrad na pláži, který může zaujmout třeba starší děti nebo ty, které bagry a stavařina moc nezajímá. 

Narozdíl od kufříků je tento písek trochu jiný. Opravdu jako z pláže. Krásně hrubý, je i tmavší ale přes to s ním můžete pracovat stejně, jako s tím jemnějším. Tak se na něj pojďme detailněji podívat. Ať víte, co vás v něm čeká a dokážete se co nejlépe rozhodnout, která sada je pro vaše dítko nejvhodnější.

 


BALENÍ SADY

Abych pravdu řekla, s rozbalováním jsme docela bojovali a já se bála, abych něco neutrhla a nechybělo to pak. Nevšimla jsem si nějakého značení, co jak otevřít, což je škoda. Ale ve zkratce řečeno, normálně tu krabici opatrně vpředu odtrhněte. Zvedne se vám část, kterou je potřeba odstrhnout (zkuste spíš malý nožík) od stran. A pak už se vám vaše soukromá písečná pláž odhalí v celé své kráse. Vrchní víko je potřeba zahnout až pod krabici a toto menší jen zahnete za to zahnuté (:-D).


 

SADA OBSAHUJE

  • 1,40Kg písku
  • 6 bábovek 
  • Lopatka/Hrabičky
  • Nožík/Lžička



 

PŘÍSLUŠENSTVÍ - BÁBOVKY/NÁŘADÍ

V sadě najdete celkem šest bábovek a dvoje nářadí, které je oboustranné. S bábovkami můžete postavit věže, střechu, hradby, most i jednotlivé kostičky. Nářadí vám pomůže doladit detaily. Lopatka a hrabičky jsou základem každého písku a nožík se lžičkou vám poslouží ke krájení nebo k drobným detailům.



 

PLÁŽOVÝ PÍSEK

Písku je v tomto balení 1,4Kg a je to stejný typ písku, který je pak i v truhle s pokladem, o které vám napíšu zase v jiném článku. Je krásně tmavý, hrubší, mnohem víc pískový a máte sto chutí do něj zabořit i nohy a jen tak si šlapat na místě :-D.


 

Ani nedokážu říct, který druh kinetického písku se mi líbí víc. Jestli ten jemný anebo tento mnohem víc pískový. Oba druhy mají něco do sebe a jsou tak jedinečnými. Vyrábí se dokonce i barevný písek, ale my zatím zůstáváme klasicky u přírodních barev. Holky by ty barevné beztak smíchaly v kekelnou barvu a to bych byla nerada :-D. Mám pocit, že je víc takový "žvejkavý" a pevnější.



 

ZKOUŠKA BÁBOVEK

U bábovek z kinetického písku je velká výhoda to, že když se je snažíte vyklopit, doslova se přilepí a nestane se vám, že by se je nepovedlo vyklopit anebo že by se vyklopila jen polovina. Nebojte se je pořádně naplnit a umačkat.

Takto vyklepnutou bábovku můžete opatrně odříznout nebo rukou vzít. Stále bude držet tvar. Následně ji můžete přemístit kam potřebujete - například při stavbě opravdovího písečného hradu.

Jen se ji snažte držet jemně a nemačkat. Pak by se začala roztékat. Je to tedy skvělé i na jemnou motoriku a opatrné zacházení.







 

Výhoda kinetického písku je v tom, že můžete ukoulet kuličky, vytvořit hada, placku .. cokoliv.


 

DETAILY OBOUSTRANNÉHO NÁŘADÍ A MOSTU

Lopatka s hrabičkami jsou, jak jsem již zmínila, základem každého pískoviště. Mostem můžete tvořit cesty ke hradu anebo kolem dokola celé pláže. Nožíkem nakrájíte rovně, co bude potřeba, hřebínkem nadekorujete třeba vzhled věže, aby vypadala jako cihlová a lžička vám vytvoří malé bobánky nebo kuličky, které můžete využít na další dekoraci a dotvoření.




 

CO NA TO ŘÍKAJÍ HOLKY

Sofinku jsem měla doma týden s rýmou a překvapilo mě, že dávala víc přednost tomuto písku, než tomu kufru pro stavaře. Nejvíc se jí líbila lopatka, kterou využívala k naplnění bábovek. Do hry jsem ji nijak nezasahovala a člověk by až zapomněl, že je vůbec doma. 

Klaudinku baví stavět věže a dávat na ně střechu, což ne vždy tak úplně vyjde, ale je to trénink trpělivosti. Anebo si jen tak hrabe a masíruje si pískem ruce. Věděli jste, že jakákoliv taková senzorická práce je důležitá pro přípravu na psaní? Posilují se prsty i celá ruka.

Nevýhodou je, že narozdíl od kufříku, se k této plážové sadě obě nevejdou, takže se musí střídat anebo být hodně opatrné, aby si vzájemně nepřekážely a vešly se. Na druhou stranu tím, že mají na výběr, se nehádají a když má jedna pláž, druhá si vezme kufřík a naopak.



 

JAKO NA PÍSEČNÉ PLÁŽI

Někomu se může zdát, že je 1,4Kg písku málo ale přitom se dá krásně roztáhnout po celé ploše. Písek se dá samostatně i dokoupit, ale tady bych nerada poradila špatně, který z nich je konkrétně tento tmavý a jestli se dá zakoupit i přímo tento písečný.





 

DETAIL VÍKA KRABICE

K pocitu stavění hradu na pláži patří i lehátko, palma a výhled na moře .. 


 

KONČÍME HRU, BALÍME

Tady alespoň trochu vidíte sestavenou krabici, kdy je vrchní víko zalomeno dozadu a zasahuje až pod krabici. Nejdříve sklopíme víko s plážovými obrázky a přes něj dáme hlavní víko, jehož konec zasuneme dovnitř do krabice.


 

Tady musím říct, že kufříky jsou mnohem praktičtější, protože se zacvaknou a můžou se dobře přenášet aniž by hrozilo vysypání. U této verze musíme dávat neustále pozor, aby nebyla nadosah té naší Olivky, která by si ji hned dokázala sama otevřít - kufříky naštěstí neotevře.



ZÁVĚREM

Zase trochu jiné stavění, zase trochu jiné možnosti, jiná konzistence písku a jiná zábava. 

Kinetický písek můžete nechat rozložený beze strachu, že by vyschnul, zatvrdnul apod. A stále se dá krásně modelovat. S našimi dlouhodobými zkušenostmi můžu říct, že co máme keramickou hlínu a kinetický písek, klasická play doh modelína šla hodně stranou.

Pokud se vám sada kinetického písku s názvem Velký písečný hrad zalíbila a chtěli byste ji dětem pořídit, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE


Cena: 489Kč (původně 699Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat