18. května 2021

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - květen/červen 2021

Toto dvojčíslo časopisu Tečka! je teprve druhé po tom, co byly oba časopisy (Tečka! i Puntík) v ohrožení a trvale bohužel zůstane dvojčíslem, ale musím říct, že je to opravdu skvěle namotivovalo a laťka krásně stoupá.

Už svou titulní stranou Klaudinku zaujal, stále jí vesmír a planety moc baví, tak jsem si říkala, že se do luštění vrhne o to rychleji.

A co vás v něm čeká? Kromě klasického luštění a hledačky vás čeká opět komix Trable komára Máry vesmírný labyrint, evropský den Slunce, budete lovit stíny, prozkoumáte další Dubánky, nakrmíte žábu, pročtete si miničtení Mizící hmyzíci, zjistíte proč kopřiva pálí, otisknete si přírodu, poznáte stavitele z hmyzí říše, vyřešíte únikovku apod.

 


PŘEHLEDNÝ OBSAH

Vše, co v Tečce najdete, uvidíte hned v úvodu v přehledném a vtipně zpracovaném obsahu.


 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. JARNÍ ZMATKY

Klaudinku chytlo malované čtení. Ale krom klasického ji baví právě toto z Tečky, které je vtipné a kde musíte vybrat ze dvou různých obrázků ten správný. No chechtá se u toho stejně jako u hledání nesmyslů v Puntíkovi. Skvělý nápad na zpestření obyčejného čtení s obrázky :-).


 

2. HLEDAČKA

Hledačky nás baví obě. Já mám na počítači odehraných už nespočet takových her, kdy se musí hledat různé druhy předmětů. Klaudinka v tom bude snad po mně a vydrží ji to, abychom později mohly začít něco náročnějšího na hledání a pátrání :-).


 

3. KŘÍŽOVKA

Tohle je luštění už spíš pro školáky, ale spousta předškoláků umí písmena. Klaudinku to chytlo, jen ji ještě dost asistuju, než bude moct luštit úplně sama.


 

4. LABYRINT

Labyrinty a navíc vesmírný! Naše milá Tečko tohle top strop, jak se říká v dnešní době! Klaudinka nadšená a víc  k tomu snad ani nemám co říct. Bomba!


 

5. ZÁŘIVÉ SLUNCE

17. května byl evropský den Slunce a v této kapitole se o něm dozvíte spoustu zajímavých informací - například, že ve skutečnosti není žluté ale bílé, že je 109x větší než Země, že patří mezi žluté trpaslíky  a zjistíte také, co všechno díky Slunci máme.



 

6. LOVCI STÍNŮ

Zahrajte si na lovce stínů. Stačí vám foťák a vyrazte na lov. Ke stínům můžete dokreslit i pozadí anebo můžete obtahovat stíny různých figurek.


 

7. DUBÁNCI

Dubánci jsou miláčci, celý rok. Vymýšlí pořád nějaké bláznivé věci a užívají si života hahaha! Mě osobně nepřestávají fascinovat a vždy se těším, co dalšího s nimi autor vymyslí. Na této dvoustraně najdete také malou osmisměrku, kterou jsme zvládli levou zadní :-).


 

8. NAKRM ŽÁBU

Tohle je taková sranda, že to chytne i dospělého! Viděla jsem někde video s plastovou verzí žány a jazykem ale i papírová udělá hodně muziky. Jen to chce mít po ruce papírové brčko, které my neměli a jaksi se nám je nedaří sehnat. Tak jsme využili plastové. Jazyk se totiž lepší na brčka přímo.



 

K tomu máte 5 karet a cílem je sestřelit co nejvíce bodů. Je to opravdu hodně vtipný a užijete si u hry spoustu zábavy :-). Karet je tak akorát, aby hra byla krátká ale zábavná. Žáby jsou k vystřižení dvě, ať můžete hrát proti sobě.



 

9. PROČ KOPŘIVA PÁLÍ

Víte, proč kopřiva pálí? no přece aby si z ná medvědi mohli udělat pikantní guláš. Anebo byla vyšlechtěla v Kopřivnici? Dozvíte se, jak je to doopravdy a s ptákem Ohnivákem, to pravděpodobně vůbec nesouvisí :-).


 

10. OTISK PŘÍRODY

Tohle je tak nádherný pokus, který jsme ještě nestihli vyzkoušet ale brzy se na to vrhneme. Tohle mě opravdu zajímá a děkujeme za krásný tip na vytvoření třeba záložky do knihy anebo dárku pro maminky, babičky, tetičky apod.


 

11. STAVITELÉ Z HMYZÍ ŘÍŠE

Který hmyz je ve stavění skrýší mistr? Z čeho všeho své skrýše staví? Kdo si buduje schránku jako spacák? A kdo se obaluje zlatem? To vše se dozvíte na dvoustraně zaměřené na stavitelé z hmyzí říše a na závěr máte i tip, jak si vyrobit chrostíka z klacíků.


 

12. ŠIPKOVANÁ

Se Šipkovanou se v této podobě setkávám poprvé. Ještě jsem na takové luštění nenarazila a je to z mého pohledu docela zajímavé. Podle šipek nakreslíte obrázek a můžete si následně vytvořit i nějaký další dle své fantazie.


 

13. ÚNIKOVKA

Pan Sluníčko miluje vesmír. Rád tráví noci pozorováním Měsíce, planet a hvězd. Ještě toho moc ve svém malém domácím dalekohledu nevidí. A tak se schoval ve Hvězdárně ve skříni a počkal, až všichni odejdou - a to včetně průvodce. Celou noc si užíval krásnou podívanou s hvězdářským dalekohledem, ale nad ránem zjistil, že se nedokáže dostat ven. Dokážete mu pomoct?



 

ZÁVĚREM

Tohle dvojčíslo bylo opravdu napěchované zajímavým luštěním, tvořením i aktivitami a je vidět, že bojuje zuby nehty, aby se na trhu udržela alespoň jako dvouměsíčník. Je to skvělá inspirace pro starší děti, které z Puntíka už vyrostly. 

A já nevím, jestli to je tím, že Klaudinka už zase trochu povyrostla a dozrála do luštění pro starší děti, anebo že se Tečka! prostě hodně zlepšila. Začala nás bavit mnohem víc, než dříve.

V trafice stojí Tečka! 57Kč ale s předplatným vyjde na 49Kč. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík. Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz

Držím pěsti, aby se jak Tečce, tak i Puntíkovi, dařilo co nejvíc to půjde.

Jen tak dál :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat