26. října 2017

NAKUPUJEME: Bulgur

Bulgur jsem objevila před pár lety a od té doby nesmí v naší kuchyni chybět :-) Oproti sacharidové královné rýži je doporučovaný při diabetu a troufám si říct, že se hodí téměř kamkoliv jako "náhrada" té rýže. Je hodně zdravý ale i přes to málo známý.

Často se srovnává s kuskusem - bulgur je nalámaná pšenice a kuskus je pšeničná krupice ale nám kuskus moc nechutná (Klaudinka ale sní všechno), kdežto bulgur máme rádi na všechny způsoby a hlavně při těhotenské cukrovce jsem ho dost využívala. Recepty s kuskusem se dají bez problémů nahradit právě bulgurem a naopak :-)

Je to tedy předvařená nalámaná pšenice. Vzniká tak, že se tvrdá pšenice umyje, uvaří, usuší a naláme na menší kousky. Má vysokou nutriční hodnotu, je sytý - tudíž ho do porce stačí málo a člověk se brzy cítí dostatečně plný, ale zároveň je lehce stravitelný. Také má nízký obsah tuků.

Nejčastěji se z něj tradičně připravuje kisir, pilaf či tabouleh.


OBSAHUJE

  • Hořčík
  • Fosfor
  • Železo
  • Draslík
  • Vápník
  • Sodík
  • Vlákninu
  • Betakaroten
  • Kyselinu listovou
  • Vitamíny skupiny A
  • Omega 3 a 6 mastné kyseliny


POZITIVA

  • Detoxikuje tlusté střevo
  • Podporuje rychlost metabolismu
  • Snižuje chutě na sladké
  • Zklidňuje nervový systém
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi


POUŽITÍ

  • Salát
  • Příloha
  • Sekaná
  • Nádivky
  • Karbanátky
  • Bulguroto
  • Zapékaný
  • Ranní kaše
  • Do polévek 


PŘÍPRAVA

Já osobně bulgur buď propláchnu a vhodím přímo do polévky jak zavářku anebo ho propláchnu, přidám 2-3 násobné množství vody, vařím zhruba 10 minut a pak ho pod pokličkou nechám dojít.

Dá se ale připravit i čistě jen zalitím vroucí vodou, kdy ho necháte půl hodiny odstát a nebo ho můžete zalít studenou vodou a necháte ho nabobtnat zhruba hodinu. Tyto způsoby ale nemám vyzkoušené. Každopádně je to lepší, protože si tím zachová veškeré živiny.


DRUHY BULGURU 

  • Celozrnný
  • Pohankový
  • Špaldový
  • Ječmenný


DALŠÍ INFORMACE




Žádné komentáře:

Okomentovat