10. prosince 2018

HRAJEME SI: Dostihy a sázky Junior

Dostihy a sázky v každém z nás určitě vyvolají úžasné vzpomínky na dětství.

Většina z nás vyrostla na klasické verzi, kterou jsem já osobně milovala. Později vznikla cestovní hra Dostihy a sázky II, kterou jsme s kamarády hráli celé dny před barákem na dece. Fakt celé dny dokola a dokola. Nechápu, že nás stále bavila, ale vždy jsme se těšili na další den a další hry.

Klaudinka začíná mít období podobných deskovek, na které jsem se moc těšila, tak si ho chci pořádně užít všemi doušky a moc ráda bych ji chtěla i ve stolní hře provést mým vlastním dětstvím. I když vím, že ty naše staré hry žádné novější verze nenahradí.




HRA OBSAHUJE

  • 1 herní plán
  • 12 karet koní
  • 12 vyseknutých poníků z kartonu
  • 12 plastových podstavců
  • 17 karet náhody
  • 162 dostihových peněz
  • 12 žetonů s ohlávkou
  • 12 žetonů se sedlem
  • 4 figurky ve 4 barvách
  • 1 bodovou hrací kostku
  • 1 návod ke hře v češtině/slovenštině

Herní plán je v kuse jako celek, ale skládá se do čtverce.




Dále je ve hře celke 12 karet koní. Na každé kartě je napsáno kolik kůň stojí a kolik hráč zaplatí, aby koně vybavil ohlávkou a následně i sedlem.




Karty jsou provázeny výseky stejných koní, které se postaví na již obsazené pole s koněm, aby bylo hned jasné, že toho konkrétního koně již někdo vlastní.




Plastové podstavce nasazujte opatrně, karty koňů se dají snadno poničit.




Karty náhody určují kolik peněz od koho získáte anebo naopak kolik peněz budete muset Vy za něco zaplatit. Některé karty také určují, že určitý počet kol nehrajete. Pár karet určuje postup o počet polí vpřed či vzad.




Peníze se v této verzi hry dělí jen na 10 a 5, což se dětem krásně počítá a zvládnou s nimi pracovat již předškoláci :-).




Jsou oboustranné. Z každé strany jiné.




Žetony se sedlem a ohlávkou jsou docela malé, asi jako drobná mince. Od každé barvy jich je celkem 12. Žluté jsou se sedlem a červené s ohlávkou.




Figurky jsou naopak velké. Z mého pohledu asi 3x nebo 4x tak větší, než klasické. Jsou ve 4 sytých barvách - modrá, červená, žlutá, zelená.




Návod je tedy v českém i slovenském jazyce a najdete v něm vše podrobně vysvětlené. Je rozdělen do dvou variant protože se hra dá hrát dvěma způsoby.




2 ZPŮSOBY HRY

Hra je pro 2 - 4 hráče ve věku 5 - 99 let.

Dá hrát dvěma různými způsoby a to buď pro děti ve věku od 6,5 let anebo ve zjednodušené variantě pro děti ve věku od 5 let.

Cílem hry v klasické variantě je vlastnit dva různé poníky a oba mít vybavené ohlávkou a sedlem.

V té zjednodušené variantě hry se nepoužívají peníze ani karty náhody. Cílem je vlastnit dva koně z jedné stáje anebo 3 koně z různých stájí a mít alespoň jednoho poníka vybaveného ohlávkou a sedlem. Tím, že se nepoužívají peníze, tak jsou aktivní je některá políčka  na herním plánu - autobus, kostka, zmrzlina.

Délka hry je oficiálně určena jako 30 minut, což by docela i odpovídalo v té zjednodušené verzi hraní bez peněz a karet náhody.


DOPORUČENÝ VĚK

My zatím hrajeme jen tu zjednodušenou, protože dost odsejpá a je to fakt taková rychlohra před spaním. Určitě ale s Klaudinkou prubneme i tu verzi s penězi, hned jak začnou prázdniny :-D.

Troufám si říct, že by tu těžší verzi dítě v 5 letech mohlo s přehledem zvládnout, protože peníze tam jsou jen 5 a 10 a s tím už pětileté děti mohou umět počítat.

Stejně tak si troufám říct, že by tu zjednodušenou verzi mohly hrát i děti ve věku 3 let.


ZÁVĚREM

No, tak máme další parádní společenskou hru, která nám zajistila pravidelný rituál před spaním a Klaudince se moc líbí - hlavně proto, že je plná koníků.

Nemám co vytknout. Jsem překvapena, jak jednoduše řešená je pro malé děti a že se dá hrát více způsoby. Odsejpá, takže od ní děti nebudou po nějaké době odbíhat, ale bude je bavit a udrží je při zemi :-D.

Se staršími verzemi hry se to nedá srovnávat, to byla srdcovka, ale líbí se mi a jsem ráda, že jsem ji pořídila. Nemůžu se dočkat vánočních prázdnin až budeme hrát celé dny od rána do večera :-).


Pokud Vás tato hra zaujala a chtěli byste ji stihnout třeba ještě k Vánocům, tak ji najdete na eshopu Funkids.cz přímo ZDE


Cena: Akce 225Kč (349Kč)

Žádné komentáře:

Okomentovat