3. prosince 2018

UČÍME SE: Svatá Barbora - Barbora z Nikomédie

Nedávno jsem psala článek, který se týká adventu a všeho kolem něj. Co je advent, jaké svíce na adventní věnec, jak vznikl první adventní kalendář, co jsou roráty, jak by měla být správně upletena vánočka apod.

Adventní dobou nás provází i další zajímavé události a tradice, které si ovšem "zaslouží" mít svůj vlastní článek, který bude jen o nich.

Svátek svaté Barbory připadá na 4. prosince a v dnešním článku se dozvíme zajímavosti z jejího života a také tradice, které jsou s ní spojovány.


http://www.cesketradice.cz/tradice/zima/sv-barbora/92-sv-barbora

KDO JE SV. BARBORA

Barbora se narodila ve 3. stoletím v Nikodémii do rodiny bohatého kupce, která byla nepřátelská vůči křesťanům.

Všude byla obdivována barbořina mimořádná krása, její učenost a její bystrý rozum. Nejbohatší a nejhezčí mladíci města se o ni ucházeli.

Údajně ji byla setnuta hlava rukou jejího otce a k tomu se váže několik legend.


LEGENDA

1. Otec se snažil Barboru ukrýt v luxusně zařízené věži, aby ji ochránil před křesťany. Jeden den u ní ale otec našel kříž a když se Barbora přiznala, setnul ji otec hlavu mečem. 

2. Podle jiné legendy se Barboře před otcem, který se ji snažil zabít podařilo uprchnout, ale nakonec byla objevena a mučena, aby se zřekla křesťanství. Mučení byla přítomna i Julie, která se ke křesťanství také přiznala. V tu chvíli se Barboře všechny rány jako zázrakem zahojily, ale soudce je obě nechal mučit ukrutněji. Nakonec Barboře otec setnul hlavu. Do otce najednou udeřil blesk. Skonala tedy Barbora, otec i Julie.


KÝM SE STALA

Svatá Barbora se stala patronkou a ochránkyní dělníků, hasičů, horníků, dělostřelců, kovářů a dalších podobných povolání. Dokonce se stala ochránkyní všech, kteří mají co dočinění se střelnými zbraněmi.


SOCHA/SOŠKA SVATÉ BARBORY

Se sousoším svaté Barbory se můžeme setkat na Karlově mostě v Praze, kde je mezi svatou Markétou a svatou Alžbětou. Často bývá vyobrazena na dělech i vojenských praporcích. Francouzi a Španělé dávají její obraz nade dveře skladů se střelným prachem a municí na svých lodích. 


http://ftp.npu.cz/barokni-socha/statue/vypis/detail/180/


NÁVŠTĚVY BARBOREK

Večer před svátkem svaté Barbory chodily po vsi Barborky. Byly oděny celé v bílém a přes obličej měly bílý závoj. Bílá je totiž barbou čistoty a nevinnosti.

Chodily po dvojicích či trojicích a svůj příchod oznamovaly zvonečkem či boucháním metličkami do oken. Malé děti obdarovávaly ořechy, jablky a cukrovím.

V dnešní době se dávají za okna punčošky a děti čekají, jestli jim Barborka něco nadělí. Tento zvyk se už moc nedodržuje, byl kompletně přesunut k Mikulášovi.


TRHÁNÍ BARBOREK

Známým zvykem je trhání větvičky z ovocného stromu (nejčastěji třešně). 

Zdobily se s nimi světnice ale hlavně se věřilo na jejich kouzelnou moc. Údajně totiž kolikátý den po utržení větvička rozkvetla, tolikátý měsíc se v následujícím roce děvče provdalo. 

Další možností je utrhnout více větviček a pojmenovat je jménem chlapců, kteří jsou děvčeti sympatičtí. Která větvička vykvetla dříve, toho nevěstou se stanou.

Také se říká, že tolikátý měsíc v následujícím roce bude tím šťastným.


https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/nahled/137-barborky-aneb-jak-rychlit-vetvicky


BARBOŘINO SVĚTLO

Barbořino světlo nechávají hořet v den svaté Barbory horníci v dolech, aby je ochránila před smrtí a úrazy. Barbořino světlo se předává i nejvyšším představitelům měst. Koná se tak většinou první adventní víkend.


PRANOSTIKY

  • Jaké počasí na svatou Barboru, takové bude po celý advent
  • Svatá Barbora bere dřevo ze dvora
  • Svatá Barbora větry přivolá
  • Barbora na ledu, Vánoce na blátě
  • Je-li na den svaté Barbory jinovatka, urodí se hodně ovoce


ZDROJE


Žádné komentáře:

Okomentovat