29. listopadu 2018

UČÍME SE: Advent aneb 4 týdny před Štědrým dnem

Blíží se nám nejkrásnější období roku a to období Vánoc. Již tuto neděli rozsvítíme první svíčku na adventním věnci. Tak pojďme nasát atmosféru a informace článkem, který je zaměřený na vše kolem adventní doby a třeba budete překvapení, co se v něm dozvíte :-).


https://www.tvcresources.net/resource-library/articles/making-advent-count

CO JE TO ADVENT

Advent je z latinského slova Adventus - tedy příchod. Očekával se příchod Spasitele na svět.

Je to období nejčastěji 4 týdnů (konkrétně NEDĚLÍ) před Štědrým dnem plné rozjímání a příprav a jeho počátky v západním křesťanství sahají až do 4. století

V západní tradici to bylo zároveň období odpočinku a zklidnění, jelikož se v zemědělství pracovalo hlavně od jara do podzimu. Přes zimu se vykonávaly pouze domácí práce - draní peří, šití, pletení atd.

Byl to také čas půstu, kdy se lidé místo požívání nadměrného množství jídla a pití měli věnovat zbožnému rozjímání. Zakazovaly se zábavy, tance a zpěvy.

Doba adventní nebyla svým začátkem ani délkou vždy stejná, až od 11. století se ustálila trvale do posledních 4 týdnů před Štědrým dnem.


ADVENTNÍ NEDĚLE

1. Adventní neděle - Železná

2. Adventní neděle - Bronzová

3. Adventní neděle - Stříbrná (Radostná)

4. Adventní neděle - Zlatá


ADVENTNÍ KALENDÁŘ

Zajímavou informací je, že adventní kalendář vlastně neobsahuje celou adventní dobu. Vždy se jedná o kalendář s čísly 1 - 24 tedy od 1. prosince až do 24. prosince. Takže je slovo adventní v podstatě nepřesné.

Adventní kalendář měl dětem ukázat či připomenout vánoční událost popisovanou v bibli a samotné poselství doby adventní a příprav na příchod Ježíše Krista.

První tištěný kalendář s malými obrázky vytvořil "nechtěně" v roce 1908 mnichovský tiskař Gerhard Lang z Maulbronnu. Tento kalendář ještě neměl otevírací okénka ale na počátku 20. století již vydal kalendář s otevíracími okénky.

Nejčastěji byly na adventním kalendáři zobrazovány biblické scény, které vypadaly jako části vesnic či měst a připomínaly tak církevní svátky.

Dnes je tomu jinak a z kalendářů se úplně vytrácí původní smysl a historie. Většinou jsou připravované či kupované pro potěšení dětí.


https://de.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Lang_(Verleger)


ADVENTNÍ VĚNEC

První písemná známka o adventním věnci pochází z roku 1838 z německého přístavního města Hamburku, kde se na počátku adventu věnec vyřezávaný ze dřeva objevil nad sirotčincem. Jeho tvůrce teolog J.H.Wichern na něm každý den adventu zapálil svíčku, o adventní neděli větší svíci a pod věnec umístil kasičku pro milodary určené pro osiřelé děti.

Kruhový věnec představuje Boží věčnost a jednotu, vzkříšení a věčný život. Stálozelené rostliny jsou symbolem života, stálosti ve víře a věčnosti.

Svíce mají symbolizovat Ježíšův kříž a tradičně jsou zapalovány proti směru hodinových ručiček.

Podle tradice by měly být 3 svíce fialové a jedna (ta předposlední) by měla být růžová. Někdo dává svící 5, ještě do středu věnce jednu bílou a ta je za Ježíše.

Adventní věnec má vyjadřovat ZASTAVENÍ, RADOST a OČEKÁVÁNÍ.


https://candles.lovetoknow.com/Advent_Candle_Meaning


1. Svíce proroků - památka na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista

2. Svíce Betlémská - reprezentuje lásku a představuje Ježíškovi jesličky

3. Svíce pastýřská - vyjadřuje radost z brzkého konce postního období

4. Svíce andělská - představuje mír a pokoj


"Kalendář i věnec mají jediný úkol: naučit nás dobře čekat, ne omrzele a s nudou, ale trpělivě a s radostí. Kdo se sám umí těšit, umí přinášet radost a pomoc i druhým lidem."


ADVENTNÍ SPIRÁLA

Adventní spirála spadá do waldorfské pedagogiky a je naší cestou dovnitř. Dovnitř do našeho nitra, ke světlu, které lze nalézt a prosvěcovat s ním sami sebe i naše okolí.

Spirála je připravena z jehličnatých větviček. Ve středu spirály je připravena hořícíc svíce. Děti jdou jednotlivě se svojí svící do středu k té hlavní. Zapálí si svoji svíci a postupně ji skládají podél spirály.

Tuto spirálu pravidelně připravuje i naše škola na vánočním jarmarku a musím říct, že i když je ten proces (než ji projdou všechny děti) poměrně zdlouhavý, tak je to krásná tradice a děti si to moc užívají :-).





ADVENTNÍ PÍSNĚ / KOLEDY

Česká hudební tradice se může pochlubit výjimečným počtem kvalitních adventních písní.

Roráty (z latinského rorate „rosu dejte") představují specifickou podobu ranní mše sv. v době adventní. Typické české liturgické zpěvy, které rorátní mši doprovázejí, nemají v evropské kultuře obdobu. Zpívá se v nich o zvěstování Panny Marie, které archanděl Gabriel oznámil, že se jí narodí syn Boží.




Koledou si děti při obcházení domu koledují o výslužku. Postupem času se v koledy přeměnily písně s vánoční tématikou. Historie křesťanských vánočních koled sahá až do 13. století. Samotné slovo koleda má původ v latinském "calendae". Ještě před příchodem křesťanství byl tento výraz spojený s oslavami zimního slunovratu. Šlo o zpěvy, které se zpívaly, aby přinesly blahobyt a šťastné dny. 


ADVENTNÍ/VÁNOČNÍ TRHY / JMELÍ

Trhy mají původ již ve středověku a staly se vánoční tradicí.

Původně vánoční trhy sloužily k tomu, aby se lidé na začátku studeného období zásobili před zimním obdobím potravinami, teplým oblečením a dalšími potřebami nutnými pro přežití zimy.

V dnešní době lidé často jezdí za vánočními trhy i do zahraničí.


https://jenniferanbui.com/29-best-christmas-markets-europe/prague-czech-republic-christmas-markets/

Ze jmelí byla údajně vyřezána kolébka pro Ježíška a později údajně i kříž, na kterém byl ukřižován.

Staří druidové jmelí dokonce uctívali jako posvátnou rostlinu a věřili v jeho magickou moc.

Patří k tradičním vánočním zvykům a věší se nad dveře proto, aby rodině přineslo štěstí. Také se tradičně pod jmelím lidé políbí, aby jejich láska byla věčná. Málokdo ale ví, že je potřeba jmelí dostat a to čistě zelené - štěstí se totiž nedá koupit.


BETLÉM / JESLIČKY

Betlém je scénou, která zobrazuje narození Ježíše Krista.

Tuto tradici údajně založil sv. František z Assisi. Ten prý v roce 1223 vystoupal do jeskyně na vrcholu kopce, zbudoval zde chlév s jeslemi, do kterých položil sošku Jezulátka. Přivedl tam tele a oslíka a o Štědrém večeru zde odsloužil mši pro místní vesničany.

Šlo prý nejen o první Betlém na světě, ale také o první půlnoční mši.

Zdroj: https://www.denik.cz/dum-a-byt/ctyri-zajimavosti-z-historie-betlemu-20171224.html

Výroba Betlému se stala lidovým zvykem. Vyrábějí se z různých druhů materiálů - dřevo, hlína, papír apod.

V Betlémech je téměř každá postavička symbolem - holubice jako symbol míru či ducha svatého, mlýn jako symbol toho, že byl starý zákon překonán novým.

http://www.zsku.cz/ms-vanocni-prani/

VÁNOČKA / CUKROVÍ

Vánočka se jí nejčastěji s máslem, marmeládou, džemem anebo povidly. Někdo si ji rád namáčí do čaje či kávy. Má tvarem připomínat Ježíška zabaleného v peřince a je symbolem života a plodnosti.

Správně se plete z devíti pramenů. Spodní čtyři symbolizují čtyři živly, tedy oheň (Slunce), vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři prameny představují rozum, cit a vůli člověka. Vrchní dva prameny se upínají k tomu, co vede člověka nejvýše, tedy k vědění a lásce.

Co se týče cukroví, tak to dříve lidé pekli protože věřili, že je ochrání. Je spojováno s oslavami zimního slunovratu. Pekly se tvary zvířat, aby lidé měli zdravá a plodná stáda. Pekly se ale také ve tvaru slunce apod. Cukroví se věšelo všude možně, aby konkrétné místo chránilo před zlými silami.

Vypadalo ale úplně jinak, než vypadá dnes. Vzhledem se začalo podobat až kolem 19. století.


http://www.zizkovskelisty.cz/fotogalerie/vanocni-stul

VÁNOČNÍ STROM
Vánoční strom je největším symbolem Vánoc a původně měl ochranitelskou funkcni. Měl chránit rodinu před nepřízní osudu. Dokonce byl zavěšován nad jídelní stoly špičkou dolu.

Zdobení vánočních stromků pochází z Německa. V Čechách byl poprvé vánoční strom postaven o Vánocích roku 1812. Ale historie zdobení stromů pochází až z pohanských dob.

V domácnostech se vždy zdobil po skromnu ořechovými skořápky, perníčky, sušeným ovocem - jablky. Ta měla připomínat Evu, matku rodu. K podobnému zdobení se v dnešní době víc a víc opět vracíme.


https://www.zenysro.cz/doporucujeme/bydleni-a-design/vanocni-stromecek


Žádné komentáře:

Okomentovat