27. prosince 2018

MÁMY SOBĚ: 5 výborných tipů z obchodu IKEA

Před nedávnem jsme našla na Facebooku, na stránkách Montessori praxe článek zaměřený na obchod IKEA z pohledu Montessori. Článek se jmenoval Proč je IKEA prima ( montessori nákupní seznam) a najdete ho ZDE. Sdílela jsem ho na svoji facebookovou a napadlo mě napsat článek přímo na blog s našimi tipy, co máme právě z obchodu IKEA a co bych ráda doporučila dál.




ŠKRABKA A NŮŽ

Nejsem si jistá, kdy přesně jsme tuto sadu pořídili, ale troufám si říct, že to bude tak necelé dva roky zpátky - přibližně tedy kolem 3,5 let věku Klaudinky.

Našla jsem na ni tip nejen v Montessori skupině na Facebooku, ale je také hojně doporučována zahraničními Montessori weby.

Klaudinka v kuchyni vládne od malinka (Sofie naopak vůbec :-D ), tak jsme chtěli, aby měla i něco vyloženě svého - pravdou ale je, že tato škrabka je nejlepší, kterou jsem kdy v ruce držela a nůž se vůbec netupí, takže sadu nadšeně používáme i my s manželem.

Chtěla bych říct, že jsou děti mnohem více opatrnější, než dospělí, kteří prostě jednou už mnohdy automaticky.

Chce to vložit důvěru do těch našich dětí. Pomoct jim, aby to dokázaly samy, a pak se začnou dít věci :-).

Cena je naprosto parádní na to, jak jsou ty nástroje efektivní.

Doporučuji na maximum!




POLIČKA NA KOŘENKY

Polička na kořenky je v tomto případě využívána jako polička na knihy, které jsou "čelem vpřed".

Nejen v Montessori směru ale už i obecně je doporučováno, aby dítě vidělo na titulní stranu knihy v policích. Jakmile dítě přesně vidí, co má po ruce, tak knihu či hračku opravdu používá, čte a hraje si s tím.

Pokud knihu otočíte tak, jak to v knihovnách bývá. Dítě si ji nemusí všimnou anebo vykramaří několik knih, než objeví tu, kterou vlastně hledá - a tak to platí i u hraček. Jakmile je něco schované, skryté, zavřené - v šuplíkách či zavřených boxech, tak se může stát, že to zůstane bez povšimnutí.

My na ně zatím nemáme pořádně vymyšlené místo a zatím máme pouze dvě, takže ji využívám spíše na "sezónní" knihy, které máme v obýváku na okně.

Můžete je sestavit vedle sebe i nad sebe. Nejlépe pokud máte prostor v rohu místnosti, tak v něm vytvořit čtenářský koutek :-).




MALÉ ÚLOŽNÉ BOXÍKY 

Tyto malé boxíky se prodávají ve dvou verzích - pro kluky a pro holky.

Holčičí varianta má růžovou, bílou a žlutou. Klučičí varianta má modrou, bílou a zelenou.

My máme varianty obě, jelikož se snažím, aby měly holky pokoj spíše neutrální ze základních barev.

Tady jsou barvy trochu proházené, protože je využívám i na svoje šminky, tak jsem na fotku využila jen to, co mají holky v pokojíku.




Ty růžové využívám na Klaudinčiny sponky a gumičky.

Ostatní mám na různé druhy stavebnic, kterých je malé množství a je potřeba je lépe uskladnit, aby nezabíraly zbytečně prostor.




Můžete je využít také na úschovu různých druhů aktivit anebo třeba do auta na cesty, aby se dítko nenudilo. Otevře si box se svými poklady nebo připravenými aktivitami a cestu si krásně zpestří.

Návod na toto domino ze špachtlí najdete na webu časopisu Puntík - ZDE.




Dají se na sebe stavět a jsou opravdu pevné a bytelné.  




ÚLOŽNÝ BOX ZELENÝ

Prostorný box za 29Kč !!!

Tyto boxy jsem před pár lety objevila úplnou náhodou u kamarádky a když mi řekla, že jeden stojí 29Kč, tak mi spadla brada snad až k samému jádru Země :-D.

Zde je potřeba říct, že je to měkký ohebný plast, který se může promáčknout, jakmile se přeplní nebo přetíží, ale není problém v něm skladovat v podstatě cokoliv.




Já ani nevím, kolik jich ve skutečnosti máme, protože jich je několik v dětském pokoji (na lego, lego duplo, hudební nástroje, play doh, lékařskou sadu apod.), další máme v koupelně a i manžel využívá tyto boxy na své serepetičky.




Dají se využívat i na vytříděné oblečení ve skříních nebo jako úložné "krabice" ve sklepě apod.

Tady mě ale docela štve, že se dělají jen v jedné barvě.

Každopádně cena je naprosto bez komentáře a také se na sebe dají stavět.




Na hračky do takových těch kostek Kallax a podobných polic jsou ideální a člověk je za ně fakt rád.







Snažím se hračky třídit, aby byly přehledně rozmístěné a tyto boxy jsou bezkonkurenční :-).


STOLEK A ŽIDLE

Když jsme měli jen Klaudinku, tak se maximálně využíval stolek po mně. Takový ten, který se dal buď postavit do výšky na jídelní židličku anebo jste ho rozložili na židli a stolek.

Jakmile se ale narodila Sofinka a rostla, začaly se o ten stolek přetahovat a navíc, když chtěly sedět pospolu, tak nebylo pořádně jak.

Proto jsem dala ségře tip na dárek k Vánocům a holky tento stolek se židlemi dostaly vloni od Ježíška.




Cenově mi přijde hodně, hodně levný na to, jak je bytelný a hlavně vydrží opravdu několik let.

Jen pozor! Rodiče a jiní dospělí, nesedejte si na to a už vůbec nevyužívejte židle ke stoupnutí, když na něco nemůžete dosáhnout. Nábytek Mammut (též z obchodu Ikea) má nosnost mnohem větší a unese i slona (máme ho v babyclubu), ale tento nábytek se dá opravdu snadno promáčknout.




Co se týče údržby, tak z bílé desky všechno krásně smyjete - ať už jídlo, fixy, pastelky, propisky. Ze dřeva už to jde hůř, to je jasné. Takže my už ho máme bohužel trochu počmáraný, ale z psacího prostoru smyjete takřka všechno a to bez použití nějakých čistících prostředků - stačí jen voda a houbička.

Holky ho mají ve svém pokojíku. Jí u něj, hrají si, malují a mají u něj také zrcadlo - čímž se dostávám k tipu na skvělou knížku, která je perfektní přesně pro testo stolek. Kniha se jmenuje Na stolečku, je určena malým dětem z mého pohledu do cca 3 let. Moji recenzi najdete přímo ZDE :-).

Tento stolek se židlemi mě opravdu hodně překvapil. Vypadá krásně vzhledem, cena je opravdu nízká a je to věc, která vydrží opravdu několik let. 

Doporučuji na maximum :-).


ZÁVĚREM

Doufám, že Vám moje inspirace zaujala a třeba se rozhodnete něco také pořídit.

Všechno to jsou dlouhodobě využívané věci. Stolek s židlemi je využíván denno denně. Takže můžu říct, že stojí opravdu za TO! A že je budu i nadále rozšiřovat a dokupovat :-).

6 komentářů:

  1. Karol, máme doma nábytek Mammut a musím říct, že dvě židličky už jsou naprasknuté (zespod u nožek) a to na tom sedávala hlavně babička, která je relativně drobná (malá i hubená) - třeba si to přisunula ke klukům při nějakém tvoření nebo když jim něco četla. Takže já bych nestoupala raději ani na to, podle mě to prostě není ani jedno na zátěž dělané.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc díky za tipy, do ikey se chystáme, tak už mám v kočíku 4 věci z pěti :-D stoleček už máme, ale zbytek potřebujeme. Krabice za 29 se zdá fakt bomba. Ty 3 malé krabičky už jsem kdysi měla, tak díky za připomenutí, protože potřebujeme krabičku na maličkosti k barbínám :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Stolecek je super, drevo jsme nalakovali a je vic odolne vuci obarveni nebo uspineni.

    OdpovědětVymazat
  4. Jinak moc dekuji za tipy a hezky clanrk. Vzdycky si rada poctu. :-) Mejte se!

    OdpovědětVymazat
  5. Boxy jsou top, používáme je už léta :-) teď je mají v černé. Máme v nich vše - od drobného oblečení, přes věci na kolo, lezení, látky na šití, vlny, po hračky a plenky. Malé úložné boxy máme na veškerou drobotinu od lego panáčků po moje serepetičky do vlasů. A stolek s židličkami byl to nápad, když dorazí kamarádky s dětmi a ty si k němu zalezou a jsou spokojené :-) nad nožem a škrabkou uvažuji už déle, syn má vařící období, tak díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  6. My zespodu zidlicek privrtali prkynko a udrží to v pohodě i manžela;)

    OdpovědětVymazat