24. května 2019

POPÍJÍME: Tescoma džbány + tipy na pitný režim pro celou rodinu na celý rok

Ve spolupráci s Tescomou testuji 3 druhy džbánů na různé druhy nápojů. Počasí nám bohužel nepřeje tak, jak by v květnu mělo, ale to vůbec nevadí. Džbány jsou totiž určeny také na horké nápoje a dokonce se dají ohřívat přímo na plotýnce a to i plynové - za použití rozptylovače.

Vybrala jsem celkem 3 druhy džbánů. První je s odšťavňovačem, který alespoň já osobně neustále někde hledám a tady je přímo součástí víka. Druhý je s vyluhováním a chlazením, což je naprostá bomba především na sypané čaje anebo ledové nápoje, které se ledem nebudou zbytečně ředit. A poslední je takový párty džbán, ke kterému patří 4 poháry s víčky a který je stohovatelný, takže nezabere mnoho místa.

Tescoma je pro mě značkou, které jsem věrná již mnoho let a neustále se přesvědčuji o tom, že se investovat vyplatí. Vždy, když koupíme něco levnějšího, nejsme spokojeni. Proto se snažíme vychytávat Tescomu v různých akcích. Někdy narazíme na výrobek, který nás zklame, ale pozitiva převládají. Proto tuto spolupráci beru, jako kdyby mi ji seslalo samo nebe (:-D).

Tak se na ty džbány pojďme detailně podívat. Snažili jsme se testovat denno denně a budeme v tom i nadále pokračovat, protože se celé rodině zvedl pitný režim a to i u mého manžela, který má pitný režim takový, že se divím, že ještě neuschnul.

Navíc džbány vypadají opravdu krásně a tyto 3 považuji jako dostatečný základ pro celou domácnost na různé příležitosti.




DŽBÁN S ODŠŤAVŇOVAČEM

Džbán s odšťavňovačem byl pro mě jasnou volbou hlavně z důvodu, že neustále hledáme odšťavňovač, který se nám neustále někde toulá. V tomto případě je odšťavňovač přímo ve víčku, takže šťávu mačkáte rovnou do džbánu bez použití další misky.




Džbán má 2,5 litru a je vyrobený z žáruvzdorného borosilikátového skla. Můžete ho použít doslova na plynový, sklokeramický i elektrický ohřev. Jen u plynu doporučuji, dle informací zkušenějších, pořídit rozptylovač plamene. My ho ještě netestovali přímo na plameni, ale několik z mých čtenářů již zkušenost má a toto je jejich tip. Také má ve víku menší sítko, které nepustí kousky zeleniny, ovoce či bylinek do pohárků. Dužina z citrusů ale kolikrát projde. Celý džbán s příslušenstvím můžete vložit do myčky.

Co se týče tipů na osvěžení, tak na fotce vidíte nápoj, který jsme připravili z pomerančů, hrušek a celých kousků skořice. Vymačkali jsme 3 pomeranče, dovnitř jsme nakrájeli 1 hrušku a přidali pár kousků celé skořice. Džbán jsme následně nechali pár hodin louhovat.

Stejně tak ale můžete připravit například limetky s mátou, citron s badyánem, grepfruit s hřebíčkem apod. Jednoduše co zrovna máte doma. Moc nad tím nepřemýšlet, protože každá kombinace je zajímavá.





Odšťavňovač je poměrně veliký. Zabírá celé hrdlo džbánu a přesně zapadá do víka, pod kterým je schovaný. Takže je stále při ruce, doslova na džbánu. Nemusíte ho nahánět nikde bokem. Dá se jednoduše a rychle omýt.




Džbán s odšťavňovačem zakoupíte na eshopu Tescoma nebo v kamenných prodejnách za cenu 299Kč a vztahuje se na něj záruka 3 roky.



DŽBÁN S VYLUHOVÁNÍM A CHLAZENÍM

Tento džbán s vyluhováním a chlazením jsem vybrala především z důvodu sypaných čajů. Máme doma takovou malou konvičku na mletou kávu, která je i na sypané čaje ale je sotva litrová, takže docela malá.

I když holkám kupuji spíše sáčkové čaje, jakmile narazím na sypaný, snažím se vzít ten. Čaj připravuji do tohoto džbánu pravidelně každé ráno a musím říct, že ho máme na celé dopoledne a vydží i poměrně dlouho teplý.

Na fotce to není asi úplně dobře vidět, ale zelené sítko má jemné mezírky, které pustí jen opravdu malinké částečky sypaných čajů. Vložíte ho do levého dílu, ten zacvaknete na džbán, připravíte do něj bylinky, které jsou ale potřeba zlehka přimáčknout, a zalijete vroucí vodou. Přicvaknete víčkem a necháte louhovat. Pak už jen stačí louhovací díl vyndat a nechat čistě jen víčko.




Tohle je chladící díl, do kterého nalijete vodu, zaklapnete víčkem s gumičkou a vložíte do mrazáku, to je vše :-). Pak už ho jen stačí prostrčit základním dílem a vychutnat si chlazený nápoj. Výhodu má takovou, že nápoje neředíte neustálým přidáváním ledu - můžete si tímto způsobem chladit například vinný střik.




Džbán s chlazením a vylihováním má 2,5 litru a je, úplně stejně jako předchozí džbán s odšťavňovačem, vyroben z žáruvzdorného borosilikátového skla a je vhodný pro ohřev na plynových, elektrických a sklokeramických sporácích - stejně tak, jako u předchozího džbánu, je na plynovém sporáku potřeba rozptylovač plamene. Ve víku má další sítko, které nepropustí ovoce, zelninu či bylinky do pohárků. Je také vhodný do myčky.




Takto vypadá detail se sypaným čajem. Nejdříve bylinky do sítka trochu zamáčknu před zalitám vroucí vodou a následně je pošťouchnu i po zalití, aby více klesly a lépe se louhovaly.




Džbán s chlazením a vyluhováním zakoupíte na eshopu Tescomy nebo v kamenných obchodech za cenu 399Kč.



DŽBÁN MY DRINK + 4 POHÁRY V VÍČKEM

Tento džbán s pohárky mě zaujal především z důvodu, že díky svojí velikosti a stohovatelnosti pohárků nezabírá moc místa v kuchyni. Džbán má 2,5 litru. Pohárky mají 400ml, takže jsou ideálně veliké a díky odmímatelné přepážce drží ovoce a zeleninu bokem. Ve víku má malou mřížku, aby se do pohárků nedostaly další kusy ovoce a zeleniny nebo třeba bylinek, když zrovna nepoužijete přepážku anebo když toho do džbánu dáte více apod.

Sada je vyrobena z vysoce odolného nezávadného plastu, který je určený pro dlouhodobý styk s potravinami a tekutinami.

Celou sadu lze mýt v myčce.




S holkama jsme společně připravili okurkovou limonádu. Okurku jsme škrabkou naškrabaly na plátky, které jsme  naskládaly do přepážky, která je poměrně veliká a vejde se do ní docela dost - téměř celá naškrabaná okurka.




Do džbánu jsme dolily vodu a přidaly ještě několik lístků rýmovníku. Džbán jsme následně vložily na několik hodin do lednice, aby se okurky s rýmovníkem pořádně vylouhovaly a nám tak vznikla osvěžující limonáda.




Pohárky s víčkem mi přijdou naprosto geniální a to z důvodu, že když se zvrhnou, tak se téměř nic nevylije. Zkusila jsem je i vyklopit vzhůru nohama a gumová dirka, která je ve středu víčka, toho nápoje ven opravdu moc nepustí. Takže už nehrozí vylité celé hrnky po stolech. Víčko pohárky zároveň chrání před hmyzem v parných letních dnech.

Brčka do nich můžete použít jakákoliv - buď si dokoupit originální, které k tomu patří, ale nejsou součástí sady anebo použít nerezová, skleněná apod. My máme doma brčka z pevného plastu z jiných sklenic, které s sebou vozím i na cesty, ale snad brzy již pořídím nerezová.

Anebo si vždy jen odklopíte víčko a napijete se klasicky bez použití brček. To už je na každém, jakou cestou se vydá :-).
 



Džbán MyDrink zakoupíte na eshopu Tescomy nebo v kamenných prodejnách za cenu 459Kč.


DALŠÍ INGREDIENCE DO DOMÁCÍCH NÁPOJŮ

  • Levandule
  • Bazalka
  • Badyán 
  • Rýmovník
  • Různé druhy ovoce
  • Zázvor 
  • Meduňka

Jednoduše vezměte to, co máte zrovna po ruce a zkuste si nakombinovat své vlastní příchutě. Kam se na to hrabou různé šťávy, sirupy apod. Domácí neslazené verze jsou velice osvěžující, měníte si chutě podle sezónních potravin, bylinek a opravdu zaženou žízeň. Jsou zároveň vhodné i na cesty.


ZÁVĚREM

Limonády ničím nesladím, i když by se dal použít třeba med nebo datlový či kokosový sirup. Snažím se je nechávat tak, jak jsou, protože pak krásně osvěží a po doslazené chuti nemá člověk tendence vypít celý džbán naráz.

Z džbánů jsem nadšená a nedokážu říct, který u mě vyhrává. Všechny jsou bezvadné a krásně mi doplňují kuchyň. Díky tomu, že se vyrábějí v různých barevných variantách, si je můžete sladit s kuchyní, zahradou nebo celkově s domácností.

Tím, že je můžete využívat také na horké nápoje nebo ohřívat rovnou na plotně, jsou vhodné celoročně pro všechny druhy nápojů ať už na zahřátí nebo na osvěžení.

Nemám co vytknout, protože splnily vše, co jsem od nich očekávala a Tescoma má u mě opět palec hore za takové parádní džbány pro celou rodinu na všechna roční období.

Doufám, že se Vám recenze líbila a že se třeba džbány necháte inspirovat :-).

2 komentáře:

  1. já mám nejradši vodu s čerstvým ovocem a když nemám čerstvé, tak hodím místo ledu mražené, co mám na mrazáku :) teplé nápoje kromě kávy v podstatě nepiju i čaj mám ráda studený, ale džbánky vypadají moc pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Džbány jsou super. Také jeden mám a dělám do něj v létě limonádu :-) . Super jsou také filtrační konvice , která chuť a kvalitu vody výrazně zvýší. Od té doby, co ji máme, tak pijeme obyčejnou vodu z kohoutku a chutná i našim dětem, což je co říct :-) .

    OdpovědětVymazat