16. května 2019

MÁMA ČTE: Hledání štěstí

"V dnešním hektickém světě plném stresu se musíme starat o naše duševní zdraví. Odlišné kultury vyvinuly tradice, které nám v tom mohou pomoci a které jsou stále aktuální. Toto je první kniha, která představuje řadu „receptů na štěstí“ z celého světa, ať už jde o dánské hygge, švédský lagom nebo japonský ikigai. Každá tradice ukazuje snadné způsoby, jak změnit svůj život k lepšímu. Možná pořád hledáte tu ideální cestu a tato kniha vám pomůže seznámit se s více směry, namíchat je a přizpůsobit tak, abyste našli systém, který vám vyhovuje a pomůže na cestě ke štěstí a spokojenosti."

Tak zní anotace knihy, která mě zaujala, protože obsahuje všechny aktuálně neustále probírané a doporučované směry. Já se v nich docela začala ztrácet, protože jeden doporučuje Hygge, další zase Lykke a člověka z toho přejíždějí oči. 

Proto jsem ve spolupráci s knižním klubem sáhla po této knize, která směry obsahuje všechny a já si pak z každého vezmu to, co se mi hodí a co se mi líbí :-).




OBSAH KNIHY

  • Úvod
  • Co je štěstí?
  • Nástrojová sada štěstí
  • Hygge
  • Pozitivní psychologie
  • Lykke 
  • Ikigai
  • Lagom
  • Tibetský buddhismus
  • Literatura a rejstřík



CO JE ŠTĚSTÍ?

První kapitola je kraťoučká. Takový úvod o tom, co štěstí je a jak se za ním každý z nás snaží jít, snažíme se ho najít, snažíme se ho docílit, ale pokaždé je to jiné, záleží na každém z nás, jak máme vše nastavené. Můžeme být šťastní neustále, jen někdy více a jindy méně.

Dočtete se o štěstí, dobru, lásce .. o štěstí zevnitř nebo o štěstí po celém světě.

Aristoteles zastával myšlenku, že štěstí není stav mysli, ale založení - tendence žít, jak nejlépe umíme, v souladu se svými hodnotami.




NÁSTROJOVÁ SADA ŠTĚSTÍ

Kde vlastně začít? Když si řekneme, že bychom chtěli být šťastnější. Je potřeba v první řadě přijmou zodpovědnost a nebýt pasivní. Je potřeba začít věci měnit, aktivně měnit. To vše se dozvíte v této druhé kapitole, která Vám pomůže v záchytných bodech.




Když dáte dohromady tři široké oblasti - smysl, vlohy a potěšení, můžete získat Vaší cestu ke štěstí.

Zároveň je potřeba umět upouštět páru a držet stres v šachu. V této knize získáte zároveň tip na trojosou stresovou strategii, která Vám pomůže ven ze stresu a obrátit život k pozitivnímu. Dalším zajímavým tipem je tzv. "ovocná meditace.

Buďte flexibilní a nezlomní, zkuste žít v přítomném okamžiku a uvědomujte si přítomnost, protože klidné mysli se vzdá celý vesmír.




HYGGE

Ve třetí kapitole už se dostáváme do prvního většího tématu. Hygge z těch všech zmíněných znáte všichni asi nejvíce. Přijde mi, že právě tento směr je v poslední době nejvíce omýlaný a je všude vidět. Je založen na teple, pohodlí, oslavě, přátelství, lásce a všímavém životě v přítomném okamžiku. Také zároveň evokuje hojnost.




Ve skandinávii jsou dlouhé, zasněžené zimy a proto se co nejvíce uchylují ke svým krbům. Hořící oheň, zapálené svíčky a pohodlné posezení představuje těžiště pohostinného života a intimního sdílení. Krb skutečně symbolizuje priority, jaké zahrnuje hygge. Být v danném okamžiku s ostatními.

V knize najdete tipy, jak si hygge vyzkoušet doslova okamžitě. Navíc k tomu všemu stačí i minimalistická podoba v podobě polštářového pohodlí. Je také potřeba pečovat o přátelství - s tipy, které jsou uvedeny v knize zjistíte, zda se zlepší i Vaše spokojenost.




Jedním ze základních kamenů pohody je zdravý vztah ke smyslům - čím více si totiž ceníme svých smyslových zkušeností a staráme se o ně, tím hodnotnější se stane každodenní život. Dočtete se například o stanovách vychutnávávní si smyslů - jak své smysly probudit a naučit se navázat více naplňující a všímavé vztahy s naším fyzickým já.

Může se jedna o informace, které znáte a které třeba i využíváte. Většinou jde ale o věci, které bereme jako samozřejmost a vůbec si je neužíváme.

Co se týče zrovna těch smyslů, tak v tomto případě nás hodně naučila Neviditelná výstava v Praze, kdy jsme byli několik hodin nevidomými a dokonce jsme tak i večeřeli.




POZITIVNÍ PSYCHOLOGIE

Pozitivno jako takové mi přijde jako úplný základ všeho. Důležité je se z toho prostě nepo*rat (pardon), ať se děje cokoliv, ať si procházíme čímkoliv, ať jde o cokoliv. Zůstat v klidu abýt pozitivně naladěný je opravdu to první, co musíme nahodit.

Víte, jak se říká "když se to se*e, tak se to se*re." (opět pardon). A víte proč to tak je? Protože jakmile se Vám začne dít něco negativního, tak začnete panikařit a být sami negativní - tím víc k sobě přitahujete další negativní věci a už to jede.

Negativní věci jsou mnohem rychlejší, než ty pozitivní a přicházejí opravdu světelnou rychlostí jedna za druhou. Proto je důležité zůstat pozitivní i když si budete představovat třeba šťastného Trolla prdícího třpytky (kdo zná film Trolls tak ví :-D). 




V této kapitole se dočtete například to, jak najít naplnění, jaké jsou pozitivní pilíře, jak znát své nejlepší já, jak žít optimisticky nebo jaký je podle psychologů pohled zevnitř.

"Pesimista vidípři každé příležitosti potíže, optimista vidí příležitost v každé potíži."

Také se dočtete jak moc je důležitá vděčnost. Vděčnost za cokoliv - klidně i za to, že zrovna prší. I když se nám to nelíbí, tak bychom měli být vděčni za to, že nebudeme trpět suchem. A dokonce si můžete uspořídat vlastní manifest laskavosti - v knize se dočtete několik tipů, jak na to :-).

Nesmí ale chybět ani péče o sebe, protože když máme zdravotní potíže, může nás to omezovat a nebudeme se cítit šťastní.

"Udržovat své tělo zdravé je výrazem vděčnosti celému kosmu."




LYKKE

V páté kapitole se dostáváme ke druhému dánskému směru, který se nazývá Lykke a je založen na zprávě o světovém štěstí s důrazem na důvěru, laskavost, odpuštění, sounáležitost, soucit, majetek a peníze.




V této kapitole se dozvíte jak se Lykke liší od Hygge, jak žít v důvěře a věřit v ostatní, jak přijímat ale také odpouštět a vypořádat se s odmítnutím. Co dělat, když nás ostatní zklamou a jak vyhlásit mír.

"Odpuštění má velkou hodnotu - je cenné nikoli proto, že si druhá osoba odpuštění zaslouží, ale proto, aby uklidnilo Váš vnitřní nepokoj a nalezli jste klid."

Dále se dočtete jak pečovat o své vztahy, jak pěstovat a posilovat lásku, jak dělat zodpovědná rozhodnutí a jak být tím zodpovědným.




Důležitý je také soucit a empatie. V knize najdete tipy, jak empatii pěstovat a jak najít skutečné bohatství - to se sice nachází uvnitř, ale v srdci nosíme také spoustu lidí, kteří nás dělají štastnými a my děláme šťastnými naopak je.

"Je pravda, že nedostatek peněz v životě zavírá mnoho dveří. Nicméně jakmile máte dost peněz na pohodlný živnotní styl, neexistuje žádný důkaz toho, že větší prostředky zvýší Vaše štěstí."

Čeho je moc, toho je příliš :-).




IKIGAI

Ikigai je japonský koncept - cílevědomost, která Vás nutí ráno vstát s nadšením a odhodláním.

Podle Japonců má každý své ikigai, ačkoli si tho nemusí být vůbec vědom. To slovo v překladu znamená "důvod k životu" a obsahuje sebepoznávání.

Podstatou je najít si svůj vlastní záměr - vybrat si svůj směr a také poznat své vlohy a svůj záměr zevnitř. "Každý v sobě máme vnitřní sad stromů Ikigai a každý sad rodí různé druhy ovoce."




Stanovte si svou vizi, identifikujte své dílo a hledejte ukazatele - tak zní fáze, kterými bychom se měli řídit a které zároveň souvisí s s mým oblíbeným zákonem přitažlivosti :-).




Je důležité naučit se neuspět, i když je to pro každého z nás těžké, moc těžké ale taky pak můžeme být mnohem více zasaženi tím případným selháním, než když se naučíme s tím neúspěchem pracovat.

"Není žádné selhání kromě toho, že se přestanete snažit."

Já si nemůžu pomoct, ale poslední dobou mě výběr knih (nejen k recenzi) docela děsí, protože mi ukazují přesně to, co sama potřebuju číst a čím si sama zrovna potřebuju projít. Aktuálně probíhají dvě blogerské soutěže zároveň a jelikož jsem v jedné z nich v loňském roce vyhodila laťku poměrně vysoko, bojím se neúspěchu a selhání nebo dokonce zklamání. Takže když jsem tu knihu četla předpár týdny, nedávala mi ještě přesné informace, které mi dává zrovna teď při psaní recenze.




Ikigai je to, co nám umožňuje pohybovat se kupředu, i když se nám přítomnost zdá být černá (Mieko Kamiya). Najít štěstí ve smysluplném cíli a vědět, že záměr nemusí být originální - rodina a práce může bohatě stačit :-).


LAGOM

Švédský princip Lagom je tématem sedmé kapitoly. Je to kombinace rovnováhy, zdrženlivosti, férovosti, jednoduchosti, dobrého občanství a vděčnosti za nejlepší dary života.

Lagom se dostalo do popředí zájmu v roce 2017 jako tradiční švédský koncept štěstí a konkurent hygge. Slovo Lagom znamená "tak akorát" a jeko klíčové složky jsou střídmost, rovnováha a férovost.

Zahrnuje rovnováhu života a práce.




V této kapitole se dočtete o doporučení vrátit se k základům, vyladit čas a vyvážit svůj den, všímavě vyklidit svůj domov, zjednodušit prostor, vnitřní detox a očištění života a také jak najít rovnováhu a žít harmonicky nebo jaký je princip férovosti a umění ocenit. K férovosti patří být nestranný, osobní úroveň a rovnocenné zacházení.




Co se týče všímavého vyklidění domova a zjednodušení prostoru, tak v tom jsem ponořena již několik měsíců, ale nemám dostatek času na to, abych akci provedla naráz. Musím říct, že čím víc věcí vyházím nebo daruji, tím lépe se mi dýchá a tím volněji se mi žije. Jsou to opravdu břemena, aniž bychom si to uvědomovali a táhnou nás k zemi, tíží nás.

Takže se snažím opravdu nekompromisně zbavovat věcí, které nepotřebuji a které udělají radost někde jinde. Buď je swapnu, daruji nebo jednoduše postavím k popelnicím - on si je někdo rozebere.

A pak když je navíc prostor zjednodušený, tak se v něm mnohem lépe a rychleji uklízí. Člověk to nebere už jako nucenou povinnost, ale jako relax a vypnutí hlavy. Nezabere to tolik času, jako dříve ale je v cuku letu hotovo.




Očištění života je ve smyslu zbavení se nepořádku, který neustále nosíme s sebou ve svých myšlenkách, zvycích, emocích apod.

V knize najdete očistný program v pěti krocích, který Vám pomůže znovunalézt rovnováhu.

Buďte svým nejlepším já - pečujte o sebe, zpomalte a buďte vlídní.


TIBETSKÝ BUDDHISMUS

Poslední kapitola je zaměřena na tibetský buddhismus, který je o všímavém následování cesty soucitu, vzdání se svých tužeba oddání se pravidelné meditaci.




V této kapitole se dočtete o historii buddhismu, starodávné moudrosti, buddhistických tradicích, kultivování karmy, jak porazit pocit neštěstí, jak používatsílu mysli, jak zahnat rozptylování a zklidnit mysl,  jak v sobě pěstovat laskavost, jak pracovat s mantrami či mandalami a naučíte se jakým způsobem meditovat.




"Karma nás povzbuzuje, abychom za své skutky brali větší zodpovědnost, pokud jsou záměrně či nevědomky negativní."




K dokonalosti dávání mám jediné - Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno :-).




ZÁVĚREM

Na první pohled se mi kniha nezdála časově náročnější na čtení, ale obsahuje téměř 200 stran textu, takže mi docela času zabrala a trvalo delší dobu, než jsem ji poctivě dočetla. Stejně je to na mě ale tolik informací, zajímavých informací, že si ji budu muset přečíst ještě jednou :-D: 

Je neskutečně nabitá informacemi, kdy se v každé kapitole hluboce ponoříte do svých myšlenek takovým způsobem, že najednou přestanete číst a budete se brodit svojí hlavou.

Je to souhrn všeho, co každý z nás potřebuje znát, vědět, číst nebo co si každý z nás potřebuje uvědomit a připomenout si.

Pro někoho může být osobní v tom, že se ve spoustě informací uvidí. Bude pro něj zrcadlem, ale také cestou a nasměrováním, které potřebuje k tomu, aby se pohnul dál nebo aby na své cestě něco změnil.

Musím říct, že kniha předčila všechna má očekávání a dala mi mnohem víc, než jsem vůbec čekala.


Pokud byste chtěli něco změnit i ve svém životě, nebo pokud sami potřebujete nasměrovat, inspirovat, tak knihu Hledání štěstí najdete na eshopu Knižního klubu.


Cena: 299Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat