21. května 2019

HRAJEME SI: Skleněnky a podložka s přísavkami

Sofinka má už téměř rok žabí období :-D. Miluje žáby, především takového toho plyšového Ferdu, který se dá pořídit v sadě s mouchami a knížkou o emocích. No a s jarním upršeným obdobím jsem si vzpomněla na tuto jednoduchou ale záživnou aktivitu.

Tuto aktivitu s přísavkou a skleněnkami znám už dlouho, ale nemohla jsem u nás sehnat přísavky a když už jsem na nějakou narazila, tak se mi vůbec nelíbila.

Využila jsem tedy dlouhodobé spolupráce s eshopem samostatne-dite.cz a přihodila k větším tácům ještě pár drobností včetně přísavky a bambusové pinzety.




CO BUDETE POTŘEBOVAT




POSTUP

Na tác připravíme přísavku ťuplíkama nahoru a do malé skleněné mističky vložíme přesný počet skleněnek, kolik jich je potřeba na konkrétní přísavku.

Myslíme na to, aby byla aktivita zleva do prava, takže vlevo mít mističku se skleněnkami a vpravo mít přísavku - tím se dítě připravuje na budoucí psaní.

Ukážeme dítěti, jak budeme aktivitu provádět - že budeme přenášet skleněnky z mističky na žábu a necháme ho ať pracuje samo.

Pokud je dítě malé, stačí mu k aktivitě prstíky, kterými si procvičí špetkový úchop. Starším dětem, které mají již vytrénované prsty přidáme možnost s pinzetou ať už ťopku nebo bambus. 




Ta ťopka je náročnější na umáčknutí, bambus je ale pro změnu zase dlouhý. Záleží tedy na dítěti, s čím se mu bude lépe pracovat a pokud nezůstane nějakou dobu ještě čistě u prstů.




ZÁVĚREM

Nepíšu záměrně doporučený věk, protože tohle by mohlo zvládnout dítko od doby, kdy nehrozí, že ty skleněnky v mžiku oka strčí do pusy ale aktivita je zajímavá také pro předškolní děti, které zároveň zapojují i sčítání a odčítání.

Tak mi to ukázala naše Klaudinka, když se aktivity hned chopila a začala počítat i odčítat. Zkoušela obě pinzety ale zkusila si aktivitu také jen prsty.



Sofinka u této aktivity vydržela poprvé snad 20 minut. Chytlo jí to na první dobrou a chytlo jí to opravdu skvěle. Snažila se skleněnky do přísavky zamáčknout i když jsem se jí snažila vysvětlitl, že je stačí položit. Neustále je zamačkávala až je zamáčkla tak, že se k přísavce opravdu přicucly.

Když viděla, že Klaudinka používá pinzety, chtěla taky, ale ručky nemá ještě dostatečně vytrénované, tak jí skleněnky utíkaly - přeci jen ta bambusová je sice snadno zmáčknutelná, ale je úzká. Ťopka je krátká ale těžší na zmáčknutí.

Je to krásná aktivita na jemnou motoriku a trpělivost. Díky různým druhům přísavek se dá také tématicky zaměřovat na to, co mají konkrétně děti rády.

Žádné komentáře:

Okomentovat