6. května 2019

MÁMY SOBĚ: Projekt NNTB aneb nenech to být

Byla jsem oslovena Martinou Pavlicovou, která se podílí na projektu Nenech to být a která mě oslovila s cílem celkového zvýšení povědomí o šikaně a zároveň podpoření její detabuizaci ve společnosti.

Tento projekt představuje studentskou iniciativu v boji proti šikaně a vylučování z kolektivu. Dětem pomáhají prostřednictvím mobilní aplikace a webové platformy, která funguje jako online anonymní schránka důvěry.

Nejdříve jsem Vám o projektu psala na Facebooku a konečně nastal čas na článek, ve kterém čerpám z informací, které se mi dostaly do rukou emailem, z facebookové stránky NNTB anebo z webu.





JAK TO CELÉ ZAČALO

Projekt Nenech to být založili brněnští studenti Gymnázia v roce 2017. K jejich rozhodnutí vedly bohužel vlastní zkušenosti. Kvůli tomu společně s dalšími programátory vytvořili mobilní aplikaci a promyšlený software, kterým získali prostor k tomu, aby vznikla anonymní schránka důvěry.

Do té hned začali děti nebo rodiče posílat svá upozornění. Nad projektem následně převzalo záštitu Ministerstvo školství a ve spolupráci s několika odborníky začali bojovat za přátelské prostředí na českých i zahraničních školách.

Aktuálně spolupracují se Švýcarskem, Polskem, Indií, Jihoafrickou republikou, Velkou británií, Slovenskem nebo Amerikou.


KOMU POMÁHAJÍ

Cílí na děti, které se staly obětí šikany, ale také na děti, které považují za takzvanou "mlčící většinu" - což jsou děti, které přihlíží šikaně, nesouhlasí s ní, ale bojí se promluvit.

Cílí také na rodiče, kteří jsou důležití v celém procesu rozpoznání a odstranění šikany.

Žádný rodič si nechce přiznat, že by jeho dítě mělo být obětí (nebo naopak původcem) šikany.


JAKÉ JSOU VÝHODY

  • Anonymita
  • Studenti pomáhající studentům
  • Nejsou nežádoucím elementem (škola vše řeší sama)
  • Jistá pomoc pro děti bez strachu z následků
  • Bezplatná registrace pro školy


JAK TO FUNGUJE 

Pokud Pokud dítě či rodič pošle upozornění do aplikace, snaží se ho maximálně do 24 hodin odeslat odpovědné osobě na škole, kam dítě chodí.

Tuto osobu si určí škola sama už při registraci. Může to být například ředitelka školy nebo školní psycholog, výchovný poradce apod.

Jakmile škola zaregistrovaná není, upozornění se pošle řediteli školy v zakódovaném souboru, který je možné otevřít až po zaregistrování do systému. Toto opatření je praktikováno z důvodu zabránění úniku citlivých informací.

Pokud škola neni zaregostrována, nemohou zaručit, že konkrétní osoba soubor otevře a případ se začne řešit.

Proto je důležité, aby rodiče, děti nebo například sponzoři školy o projektu NNTB mluvili a apelovali na samotné školy, aby se zaregistrovaly


PROČ DĚTI PÍŠÍ SKRZE NNTB?

Zásadní výhodou systému je anonymita, kterou dávají možnost informovat o problému i dětem, které by se v reálném světě bály jakkoliv zasáhnout.

Nic jim nehrozí a bojují tak naprosto přípustným stylem. Zároveň po nich nechtějí určení konkrétního "agresora", proto nejde ani o žalování.

Informace z upozornění pak nejsou poslány pouze třídnímu učiteli, který se obvykle snaží problém řešit neúspěšně na vlastní pěst, ale jsou posílány také školou vybraným proškoleným osobám, které ví, jak nadále postupovat.


DVA ROKY OD SPUŠTĚNÍ PROJEKTU

V březnu to byly již dva roky od spuštění projektu, kdy společně pomohli upozornit na 3 737 případů rizikové chování, zapojili se do projektu 1 442 škol a 2 393 pedagogů. 

Jejich přednášek se zúčastnilo přes 1 000 dětí, učitelů, i rodičů. Stovkám dětí poradili přes jejich sociální sítě.

Spolupracují s desítkami prospěšných organizací a odborníků, se kterými do škol dostali přes 6 000 preventivních letáčků a plakátů. A díky stovkám mediálních výstupů se všem společně povedlo zajistit, že šikana přestává být tabu.


ZÁVĚREM

Tento článek je tedy především informačním a seznamovacím článkem, abyste věděli, že takový projekt vůbec existuje a abyste o něm mohli dát vědět ve svém okolí - proto Vás tedy prosím o sdílení tohoto článku kdekoliv to jen půjde.

Více informací o projektu najdete na webu www.nntb.cz, na fb stránce NNTB nebo na Instagramu @nntb_czsk.

Děkuji všem za přečtení a sdílení.

Žádné komentáře:

Okomentovat