21. srpna 2019

HRAJEME SI: Kinetic Sand - Cestovní kufřík s formičkami

Takže! Detailní recenze originálního kinetického písku je konečně na světě.

V první řadě bych chtěla říct, že mám zkušenosti už s domácí tvorbou "domácího písku", který jsem před několika lety vyráběla z hladké a hrubé mouky - pokud by Vás zajímala tato verze, najdete ji ve starším článku přímo ZDE.

Vloni před Vánoci jsme dostali vyřazenou sadu "kinetického" písku - neoriginálu a smíchali jsme ho s několika baleními Moon Sand. V této recenzi bych ráda udělala i takové srovnání, proč je originál jednoduše originál.

Originální Kinetic Sand jsme měli možnost vyzkoušet přímo v iQ Parku v Liberci, kde jsme se pro něj celá rodina (a to včetně mamky) nadchli a já se proto rozhodla ho ve spolupráci s Funkids.cz pořádně otestovat v domácím prostředí.

Tak si na něj pojďmě posvítit :-).





K testování jsem si vybrala Cestovní kufřík s formičkami




Do budoucna, až nahromadím více písku, se bude hodit nějaká pořádná "nádoba" a tento kufřík mi přišel skvělý v tom, že se do něj vejde několik kilo písku, dá se využít i jako stavební plocha, vejdou se k němu minimálně dvě děti a je opravdu doslova cestovní :-).

 



Po otevření kufříku objevíte dva zabalené pytlíky - v jednom je kilo písku a v druhém formičky a nářadí. 




Bábovek obsahuje celkem 5 - věž, kulatou formu, hranatou formu, krále, královnu, lopatku/hrabičky a nůž/vlnkovač/naběračku.  


 


Bábovky i nářadí jsou tedy multifunkční, protože s jednou věcí můžete pracovat hned několika způsoby. Můžete tvořit různé okraje, nabírat, hrabat, krájet, tvořit kuličky apod.  






A teď k samostatnému písku. Překvapilo mě, že je "těžký" ve smyslu, že ho prohrábnete opravdu silou. Nejde to tak lehce, jako třeba klasický písek, ale musíte více zabrat.





Jen co si ho naberete do ruky, hned se začne tvarovat a téct. Připomíná mi takovou modelovací hrubou (ale příjemnou) hmotu, do které byste se nejraději zakousli :-D. Baví mě ho pozorovat zblízka, protože je pro mě fascinující, jak se chová.




Jednoduše vytvoříte bábovku, kterou můžete následně opatrně vzít do ruky a doslova postavit třeba zrovna hrad nebo hradby. To ale nemám vyfoceno, jelikož mají holky tendence všehcno hned bourat a ničit :-D. Ale opravdu se jednotlivé části dají skládat na sebe.





Co mě zaujalo nejvíce, bylo to, že když jsem vytvořila královnu, mohla jsem ji doslova postavit a fakt stála, stála dlouho. Čekala jsem, že každou chvíli spadne ale opravdu stála jako socha. 






Formičky mají tu výhodu, že s nimi nejen stavíte tvary, ale také tvoříte obrysy jemným otiskem. Není potřeba nijak zvlášť tlačit. Jen formičku zlehka přimáčknete a obrys je na světě.





Moc nás baví tvoření koulí, které následně krájíme. Po rozkrojení koule drží a můžete ji nakrájet na plátky nebo třeba na kostičky.





No a největší sranda je to, že s kinetickým pískem můžete modelovat. Vymodelujete třeba hada, housenku nebo žížalu. a asi nemusím zmiňovat, že vůbec nešpiní ruce.

Perfektní je, že kdekoliv Vám v kufříku zůstane část písku (třeba v rohu), stačí ji jen přimáčknout kouskem písku a hned máte všechny drobečky posbírané.

A to samé platí, když Vám děti kousek vysypou mimo hrací plochu. Nahrabete na jedno místo, přimáčknete k sobě a beze zbytku přemístíte zpátky do hracího prostoru.




No a dostáváme se ke srovnání našeho Moon sand, který je v porovnání prostě jen písek :-D. Je mnohem pískovitější, mnohem více sypký a to už na první pohled.




Máme ho v parádním lavoru z eshopu Samostatne-dite.cz. A holky si s ním hrají opravdu denně, ale od doby, co máme originál, začaly více vyžadovat ten originál. Zatím si nejsem jistá, jestli je to tím, že je pro ně "nový" - i když to trvá už několik týdnů, ale co jsem vypozorovala, tak se jim s ním mnohem lépe pracuje.




Originál, když vezmete do ruky, tak máte kus v ruce a přebytky doslova odtékají, ale tento Moon Sand sice vytvoří větší kousky ale jinak se sype. Ne tolik jako klasický písek ale o dost více, než originál.




Kouli z něj taky uděláte a docela hezkou, ale on takto zpevněný nezačne téct, spíš odpadne, ulomí se kus. Takže ten efekt není tak zajímavý.




Formičky taky hezky vytvoříte a vezmete do ruky, což je super, ale zase kus doslova ulomíte, neodteče jako originál.




No a i když jsem si nejdřív říkala, jak nešpiní ruce, tak ve srovnání s originálem je vždy třeba skočit si ruce umýt. A když se Vám vysype bokem, tak ho taky větší množství seberete ale stejně je pak potřeba vysát.


ZÁVĚREM

Originál je zkrátka originál a někdy se i přes všechny náhražky a domácí tvoření vyplatí investovat právě do originálu. My už u něj rozhodně zůstaneme a ráda bych se držela přírodní pískové verze. Jsem už dokonce domluvená s mamkou, že holkám pořídíme větší množství, ať můžou řádit.

Pokud váháte, pro jakou verzi se rozhodnout - jestli by Vám stačila nějaká náhražka anebo jestli chcete rovnou originál, zkuste si najít někoho poblíž, kdo ho má a zajděte si ho vyzkoušet. My se opravdu rozhodli jen díky tomu, že jsme si ho mohli vyzkoušet.

Doporučuji také mrknout na Youtube, na videa s Kinetic sand. Tam uvidíte, co všechno umí.

Taky jsme si mysleli, že nám ten Moon Sand bude stačit ale teď si řikáme, že ani náhodou a že když už, tak hezky pořádně s originálem :-).

Zaručená zábava pro celou rodinu.


Pokud by Vás tato sada zaujala, najdete ji společně s dalšími barevnými i přírodními sadami na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: 749Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat