7. srpna 2019

PTÁTE SE MĚ: Světový týden kojení 2019

Světový týden kojení je s dnešním dnem téměř u konce.

Tentokrát jeho slogan zněl "POSÍLIT RODIČE, UMOŽNIT KOJENÍ".

Každý ročník má jiné téma a pokaždé se projednávají jiné změny, aktivity, přednášky a mnoho dalšího. Týden byl letos tedy zaměřen na podporu obou rodičů, předávání správných a podložených informací apod.

Je potřeba informovat i drahé polovičky, protože když má žena podporu ze strany partnera, rodiny, okolí, tak kojení jde hned o kus lépe.

Kdo alespoň trochu ovládáte angličtinu, mrkněte na tohle http://worldbreastfeedingweek.org/2019/wp-content/uploads/2019/04/a_folder_eng_2019_A4-1.pdf

Spousta žen odstavuje předčasně jen proto, že si myslí, že už je čas a že je odstavení v jejich režiii, že to musí utnout ony a že to nejde nechat na dítěti. Nebo jsou pod tlakem rodiny a svého okolí, které jede ve starých kolejích.

Věděli jste, že se dříve tvrdilo, jak se do mateřského mléka dostávají jedy ze znečištěného okolí a proto se kojení vůbec nedoporučovalo?

Je důležité předávat správné a hlavně podložené informace a zkušenosti. V mých starších článcích se dozvíte o základních mýtech při kojení, které je potřeba zbořit a zároveň bych Vám chtěla moc doporučit úžasný praktický návod na kojení.



Ale zpátky k otázkám, které jste mi posílaly a na které jsem se Vám snažila odpovědět. Většina byla dost individuálních, tak jsem odpovídala po zprávách, ale vybrala jsem i pět dalších otázek, které bych ráda rozepsala v tomto článku.



1. NEBUDE MÍT MIMINKO MÁLO MLÉKA PŘI KOJENÍ STARŠÍHO SOUROZENCE? / NEBERE STARŠÍ SOUROZENEC MIMINKU MLÉKO A NA NĚJ PAK NEVYZBYDE?

Naopak je kojení staršího sourozence obrovskou výhodou. Pokud se vrátíte z porodnice s ohromně nalitými prsy - třeba jako já, když jsem měla prsa doslova jako dva šutry, tak jsem z Klaudinky měla najednou chodící odsávačku a během jednoho dne prsa zase vypadaly jako prsa a ne desetikilové zkameněliny.

Takže kojení staršího dítěte pomáhá nejen v tom, že se odkojí zatvrdliny, ale zároveň se podpoří laktace. Nesmíme zapomínat ani na to, že se mateřské mléko tvoří přesně a to opravdu doslova na míru konkrétního dítěte - když se tedy kojí starší dítě, je mléko tvořeno za pochodu přímo pro něj a když se kojí novorozenec, tak je naopak mléko tvoření za pochodu pro něj.

K přenosu informací dochází dvorcem pomocí slin (není to jediný faktor, ale jinak nemusí být informace dostatečné), takže ta prsa v podstatě poznají co to konkrétní dítě zrovna teď potřebuje. Je to trochu scifi, ale neskutečně fascinující :-). Proto se mění i barva mateřského mléka, které reaguje i na nemoc dítěte.

Prsa se nedají vysát do prázdna. Jednou jsem v diskuzi narazila na hezký popis, že kojení je jako když spustíte kohoutek s vodou. Takhle se spustí a teče, teče, teče, teče, teče. Tvoří se samozřejmě trochu i po kojení, takže je vždy nějaká "zbytková" část z předchozího kojení.

A také tím, že se kojí tandem, v mém případě padly obavy z poklesu laktace, když Sofi spala jako miminko i 5 hodin v kuse. Normálně by mě to zarazilo, protože je potřeba kojit především v noci, ale tím, že jsem je kojila obě, tak jsem vůbec strach neměla.



2. KDYŽ SI TO (KOJENÍ) BUDU DĚLAT PO SVÉM UŽ V PORODNICI, NEBUDE NA MĚ PERSONÁL NĚJAK ZLÝ? NEBUDOU NA MĚ NEPŘÍJEMNÍ JEN PROTO, ŽE CHCI KOJIT TAK, JAK TO SAMA CÍTÍM?

Vždy záleží na personálu. Narazila jsem na dost nepříjemný personál, kdy jsem si přišla jako někde na vojně, ale pak jsem narazila na příjemný personál, který mě nechal dělat si věci po svém.

Určitě to chce počítat i s tím, že můžou být nepříjemní ale pořád jste tu Vy tou mámou a Vy byste měla rozhodnout o tom, jak co bude. 

Já nejsem hádavý typ, spíše se snažím domluvit na kompromisech. Vysvětlit svoje důvody a najít zlatou střední cestu. Zkusit to jednoduše po dobrém a doma si pak už dělejte co chcete.


3. JAK SE PŘIPRAVIT NA TANDEM A JAK HO ZVLÁDAT?

Nijak jsem se nepřipravovala. Brala jsem to tak, že se se narodí mimčo a budou se podle potřeby u prsou střídat. Předpokládala jsem, že budou mít každá jiný režim a že je Klaudinka ve 3 letech už natolik velká, že si počká, když si mimčo řekne dřív. A takhle nám to fungovalo - až na pár výjimek, kdy jsem je zkoušela kojit naráz, ale to se fakt nedalo.

No a jinak jsem si minimálně čtvrt roku přišla jako dojná ve fabrice u pásu, na kterém se neustále celý den střídaly děti. Najednou jsem měla pocit, že těch dětí mám snad desetinásobek a nedělám nic jiného, než jen kojím. Když jsem nakojila mimčo, přišla Klaudinka, dokojila se Klaudinka, začala bručet mrňavá a takhle pořád dokolečka.

Je to jízda, je to hustý, ale patří to k tomu a stojí to za to :-).


4. JAK PŘI TANDEMOVÉM KOJENÍ POSKLÁDAT DĚTI V NOCI? 

Tohle jsem upřímně nijak zvlášť neřešila, protože Klaudince už byly 3 roky a v noci se nebudila. 

Tak jsem vlastně v noci kojila jen Sofinku. Klaudinku až k ránu. Ležela jsem mezi nimi. Sofinka u zdi, pak já, Klaudinka a manžel. Kdyby bylo potřeba otočím se a vyřešeno. 

Tohle se podle mě nedá naplánovat a vymyslet dopředu, protože děti můžou překvapit a nakonec nebude vůbec potřeba něco řešit.


5. PAMATUJE SI KLAUDINKA, ŽE BYLA KOJENÁ?

Ano pamatuje a doufám, že si to bude pamatovat už napořád. Přeci jen to pak viděla i u Sofinky a sama říkala, že byla taky kojená a že bude i miminko. 

Dokonce mě jednu dobu i kontrolovala, jestli jsem kojila, jak dlouho jsem kojila a když Sofinka plakala, tak jsem jí musela dát ještě, že měla určitě málo atd. :-D.

Ráda kouká i na fotky a jsem vděčná, že to bere jako přirozenou součást života. Kdyby se odstavila dřív, pamatovat by si to už nemusela, ale tím, že odstav proběhl po 5. narozeninách, tak si takové věci už pamatuje.


Na facebookové stránce blogu jsem také řešila nejčastější otázky ohledně kojení, které bych chtěla zaznamenat i v tomto článku. Ale aby článek nebyl dlouhý jako román, tak Vám tu nechám jen odkazy, kterými se prokliknete na můj příběh a následnou diskuzi - KOJENÍ PO CÍSAŘSKÉM ŘEZU a KOJENÍ V TĚHOTENSTVÍ.

Pokud by Vás napadly ještě nějaké otázky, určitě mi napište a probereme to společně.

Děkuji za Vaši spolupráci a kojení zdar!

Žádné komentáře:

Okomentovat