28. srpna 2019

VYRÁBÍME: Sliz od Megaslizouna

Sliz je neustále velkým tématem, ale kdo nemá děti alespoň ve věku 5 let, tak ho to dle mého docela míjí - zná ho jen z hračkáren, reklam, internetových pořadů ale jinak se s ním nijak zvlášť nesetkal a mnohdy dotyčný ani nechápe, k čemu je vlastně sliz dobrý.

Na druhou stranu jsou pak rodiče dětí ve věku 5+, kde je sliz doslova mánií a oni se snaží najít tu nejlepší cestu v uspokojení svých dětí.

Takže. S Megabublinou, kterou jsem recenzovala před pár týdny, se už znáte - a co vím, tak i slušně objednáváte. V tomto článku bych Vás ráda seznámila s jejím mladším bráchou, který je též na trhu úspěšný, a tím je Megaslizoun.




Stejně jako jsem si domluvila spolupráci na Megabublinu, kterou jsme díky tomu mohli opravdu pořádně ve velkém otestovat, tak jsem si domluvila i spolupráci na Megaslizouna, který se ale snažíme využívat s mírou, jinak by byla sada hodně rychle pryč - je to velmi chytlavá záležitost. 

Megaslizoun je bezpečný, netoxický a nezávadný. Splňuje nejpřísnější normy EU na bezpečné hračky. Jejich lepidlo je na bázi vody a jelikož se jedná o "water slime", začne se z něj voda časem vypařovat.

To bych ráda napsala hned na úvod, abychom měli mezi sebou jasno :-). Zároveň bych chtěla v článku napsat i pár slov ohledně slizu jako takového a vrátit se i k reportáži, která mezi rodiči vyvolala doslova paniku.



 
Do rukou se nám dostala PROFI SADA, kterou jsme si zamilovali doslova na první čuchnutí, jelikož se v krabici uvolnilo trochu aroma a voněl nám naprosto úžasně celý byt. 


PROFI SADA OBSAHUJE

  • Lepidlo
  • Aktivátor
  • Třpytky
  • Zdobení
  • Polystyrenové kuličky ve 3 barvách
  • Aroma do slizu 3 druhy vůní
  • Barvy do slizu (modrá/červená)
  • Sladké překvapení
  • Uzavíratelné misky
  • Návod


AKTIVÁTOR A LEPIDLO

Aktivátor na výrobu vlastního dokonalého slizu neobsahuje Borax, roztok na čočky, Persil, ani jiné nevhodné a škodlivé složky.  Může obsahovat sediment, který není na závadu. Před použitím je nutné řádně protřepat. Lepidlo je čiré na bázi vody.




TŘPYTKY A ZDOBENÍ

V tomhle je Klaudinka asi po mně. Já jsem takový šetřílek, že když je něčeho málo, tak to šetřím a nechce se mi to používat. Klaudince se takhle nechtěly používat originální třpytky a zdobení, ale raději šla pro naše třpytky na tvoření, které jsme měli již otevřené.




POLYSTYRENOVÉ KULIČKY

V polystyrenových kuličkách jsme objevily výhodu takovou, že jsou dá se říct nesmrtelné. Jakmile začne sliz tuhnout a vysychat, tak z něj začnou samy vypadávat a můžete je bez problémů vrátit zpátky do pytlíku - tím pádem Vám vznikne takový bezedný zdroj kuliček.





AROMA DO SLIZU

Aroma je opravdu úžasné! Stačí pár kapek a ovoní se Vám krásně celý sliz, že k němu budete neustále přičichávat. Sada obsahuje aroma vodní meloun, malinu a tutti frutti - což jsou perfektní vůně přesně podle mého vkusu. Lépe by se snad ani vybrat nemohlo.




BARVY DO SLIZU

Barvu v sadě najdete modrou a červenou, takže vytvoříte různé odstíny, ale také můžete barvy smíchat a vznikne Vám krásně fialová. I barvy se používají doslova po kapkách, takže Vám vydrží opravdu dlouho. Červená nám sice trochu upustila už při dopravě, ale ničemu to nijak nevadí. Barvy jdou docela dobře z rukou umýt.




MISKY NA UCHOVÁNÍ

Sada obsahuje dvě misky na uchování slizu, který je potřeba držet v chladné části co nejdál od topení a jiného zdroje tepla. Pak se sníží rychlost vypařování.

Misky můžete vkládat do myčky, ale rozhodně do nich nenalívejte vařící vodu, zkroutí se Vám. No, vlastní zkušenost někde musela vzniknout :-D.

Jsou docela veliké, takže se do nich vejde i větší množství slizu.




JAK NA VYTVOŘENÍ SLIZU

Stačí si na stůl připravit veškeré ingredience - především skleněnou misku (s tou se nám pracuje lépe, než s plastovými) a také dřevěnou špachtli, kterou jsme sliz míchali.

Do misky nalijete slizové lepidlo podle toho, kolik slizu chcete mít a po kapkách postupně přidáváte aktivátor. Zároveň začnete míchat, dokud se Vám nebude sliz odlepovat od stěn misky.

Jakmile se sliz začne dobře odlepovat, kápněte si na ruce trochu aktivátoru a začněte sliz propracovávat v rukách. Následně přidejte barvu, aroma a nakonec nějaké to zdobení podle libosti.

Sliz při zpracování do rukou neuspěchejte! Pak budete vypadat jako Spiderman, kterému se splašily pavučiny - a to vážně nepřeháním! Chce to trpělivost a řádné propracování.




ZÁKLADNÍ PRŮHLEDNÝ SLIZ

Čirý základní sliz, který vznikne smícháním lepidla a aktivátoru. Následně ho můžete dobarvit, provonět a nazdobit. Já se ale přiznám, že se mi takhle líbí nejvíce. Jen je na něm bohužel rychle všechno vidět.




OBARVENÝ SLIZ

Alá "Elsový" sliz - jojo doba Elsová u nás stále vede, už několik let vkuse. Proto jsme zvolili na vytvoření Elsový sliz s modrým lehkým zabarvením a modrými třpytkami, které doma využíváme na jiné tvoření.






OBARVENÝ SLIZ S VŮNÍ A KULIČKAMI

Neunikly jsme ale ani růžovému slizu s kuličkama a vůní malin, který si vymyslela Klaudinka, když u nás byla na víkend nejstarší Monča.

Jak už jsem psala u kuliček, tak čím víc se se slizem pracuje, tím více vysychá a kuličky z něj pak doslova odpadávají. Takže je pravděpodobné, že je budete po bytě nacházet ještě za půl roku :-D.

Ale pokud je začnete hned poctivě sbírat, získáte opravdu nekonečné množství, protože se dají používat stále dokola :-).




UCHOVÁVÁNÍ SLIZU

Jak už jsem psala výše, tak sliz je na bázi vody, tedy postupně vysychá. Chce ho proto uchovávat v uzavíratelných dózách dál od topení a na nějakém chladném místě.

Sliz přežije i noc v otevřené misce - my takhle zapomněli a zvládl to. Jen bude tužší, ale stále se s ním bude dát hezky pracovat.

Čím více do slizu přidáte aktivátoru, tím více budete mít tuhý už základ a tím více Vám bude tuhnout s každým dnem. S aktivátorem tedy opravdu opatrně a po kapkách.

Pokud Vám sliz ztuhne, je doporučeno vložit ho do horké vody a pořádně propracovat jako těsto.

Tím, jak sliz vysychá je menší a menší a menší až je z něj malá tvrdá kulička, kterou vyhodíme do koše. Nemyslím si, že by nějak škodil přírodě nebo ničil životní prostředí už tím, že je na bázi vody.


CO NA NĚM DĚTI VIDÍ? 

Deti na slizech nejvíce fascinuje jejich různorodost, barevnost, vlastnosti a schopnosti. Baví je zkoumání jejich konzistencí, míchání surovin a vyrábění vlastních slizů. Zjišťují a učí se co dělají konkrétní složky, když se spojí, jak na sebe reagují a co z nich vznikne.


SLIZ TRIČKA OD VENDULY HEGEROVÉ

Expertkou na sliz všeho druhu se stala dcerka Venduly Hegerové, Sofinka. 

Vendula tedy využila její doslovné slizománie a vytvořila k prodeji slizová trička pro všechny milovníky slizu a uznejte sami, že jsou naprosto dokonalá!

Slizová trička si můžete zakoupit v obchůdku u Venduly přímo ZDE a to v různých barvách.




REPORTÁŽ O SLIZU

Sliz byl hitem už za nás, co jsme byli malý, stejně jako fujtajblíci (jak jsme jim doma říkali). A stejně jako se vrací spousta "retro" věcí, vrací se i slizy.

Donedávna je všichni milovali, doporučovali, nakupovali, ale padne jedna REPORTÁŽ a najednou jsou všichni proti, diví se, že se to prodává, sdílí jak je to šíleně nebezpečné a totálně mění názor. To se nad tím nezamysleli dřív? To je to nenapadlo už dřív?

Ano účastníci reportáže, mají pravdu v tom, že sliz z pracího gelu nebo pěny na holení opravdu nebude ideální a souhlasím v tom, že by se tyto suroviny na každodenní matlání používat neměly a že by se s domácími slizy neměly zkoušet různé experimenty jak koho napadne.

Na druhou stranu mi v reportáži přišlo docela úsměvné kritizovat složení slizů a zároveň doporučit namazat si před tím ruce vazelínou, což je ve většině případů ropa.
 
Názor by si měl přeci udělat člověk sám z informací, které si sám posbírá a ne podle toho, kdo co řekne a kdo co udává za vhodné či nevhodné. A tak je to se vším.
 

Opravdu mi přijde, že se víc a víc vytrácí selský rozum a že se neustále jede jen podle toho, co kdo řekne, nakáže nebo zakáže.

Já se svým blogem snažim inspirovat tím, jak žijeme, ukazovat různé cesty, způsoby, nabízet alternativy, ale zároveň dávám najevo, že jsme taky úplně normální rodinou a že i když doporučuji přírodní produkty a přírodní kosmetiku, tak opravdu nebudu hrotit jednu koupel ve slizu anebo složení úplně všeho, co se nám dostane pod ruku.

Jak už jsem psala několikrát, častým hitem dětských akcí je hasičská pěna a to je opravdu velká chemie. Nad tím se moc lidí nepozastavuje a spousty dětí se těší z celého dne hlavně na tu pěnu - přiznám se, že já patřím mezi ně.

Já toho řeším opravdu dost, ale snažím se žít na pohodu a uvolněně. Stejně tak jako spoustu věcí řeším, tak jich spoustu i neřeším. Vytvářím si svojí vlastní cestu, kterou inspiruji a zároveň sbírám inspiraci i já od ostatních.

A o tom to je - vytvoření vlastní zlaté střední cesty, na které Vám bude v první řadě dobře, na které budete v pohodě a uvolnění, v rovnováze sami se sebou především.



ZÁVĚREM

Megaslizouna beru jako výbornou alternativu té celé slizománie, která postupem času odpluje jako spoustu jiných věcí.  A pokud se o to dítko zajímá, tak proč nevyužít alternativy a nepodpořit ho.

Tvoření slizu je taková alchymie. Vše se dělá většinou od oka a chce to (alespoň z mého pohledu) trpělivost a čas. Takže jestli se u tvoření budete vztekat, výsledná cílová rovinka Vás následně uklidní a zrelaxuje :-D.

Jediné co bych chtěla zmínit je to, že mi přijde, že vysušuje ruce, proto po práci se slizem ruce promazat třeba bambuckým máslem nebo nějakým balzámem.

Jinak jsme moc spokojení a jsme vůbec rádi, že něco takového tým Megabubliny vůbec vymyslel.

Za ty dva měsíce, co se Megaslizouna snažíme aktivně testovat, jsme vyplácali polovinu lepidla a polovinu aktivátoru. Takže Vám jinak to balení vydrží mnohem déle. Záleží na tom, jak často a jak velké slizy budete vytvářet.

Děkuji týmu Megabublila za krásnou spolupráci a krásné aktivity na celé léto.

Vše, co se týče nejen Megaslizouna ale také jeho velké ségry Megabubliny najdete na oficiálním webu https://www.megabublina.cz/.


Cena Profi sady: 1199Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat