12. srpna 2019

ZA VÝLETEM: Chytré hřiště Kadaň

Tento článek jsem teď původně vůbec neplánovala, protože jsme tam byli v době, kdy jsem si doma nechala nabíječku na zrcadlovku a blikala mi baterka, takže jsem fotky cvakala hlava nehlava. Myslela jsem si, že fotky do článku nejdřív přefotím a pak článek připravím, ale nevím, kdy se tam zase dostaneme a chodí mi neustále zprávy ohledně informací na toto hřiště, tak jsem se rozhodla článek i přes to sepsat.





O CHYTRÉM HŘIŠTI

Chytré hřiště bylo otevřeno vloni koncem července a nachází se v Polní ulici v Kadani, když vyjedete viaduktem nad Lidový dům (Liďák) a pojedete chvilku rovně, hned ho po pravé straně uvidíte. 

Je téměř celé ve stínu, schované pod stromy, což je naprosto skvělé, protože se tam schováte v parních letních dnech do příjemného stínu.

Z mého pohledu je určeno jak těm nejmenším, tak i dětem prvního stupně ZŠ. Všechny budou nejvíce zajímat především vodní prvky. Dále hřiště nabízí nespočet naučných panelů a také možnost malovat křídou na tabuli.




VODNÍ PRVKY

Největším lákadlem jsou vodní prvky, které se na Chytrém hřišti nacházejí rovnou dva.

Jeden vodní prvek je doslova k nepřehlédnutí, je takovou perlou hřiště, na kterou se děti seběhnout jako první. Je to v podstatě miniatura Nechranické přehrady s Kadaňským stupněm a jedná se o jediný originál na světě.

"Prvek obsahuje nejen přehradu s kadaňskou nádrží, ale také koryto Ohře v jeho původní podobě a s názvy vesnic, jež musely výstavbě přehrady ustoupit. Jeho součástí jsou hradítka, s nimiž děti mohou regulovat průtok vody. Pumpou ji načerpají do Kadaňského stupně, voda se pak dostane až do Nechranické přehrady, z níž vytéká mlýnky."

Bohužel ale toto originální dílo bývá často rádo ucpané a následně voda neodtéká. V našem případě stačilo růčo strůčo vyčištění a vše fungovalo. Jen jeden z mlýnků odmítal spolupracovat, s tím jsme ale už nic neudělali.

Každopádně kdyby na tom hřišti byl jen tento vodní prvek, holkám by bohatě stačil. Strávily u něj nejvíce času, a my dospěláci taky :-). Do napouštění se zapojila celá rodina a byla to skvělá týmová aktivita.





Dalším vodním prvkem je takzvaná Leonardova laboratoř, ve které se jedná o vodní prvek v kombinaci s vodou. Uuuuuááááá, joo přesně tak. Hezky blátíčko. To, že je tento prvek na vodu jsme zjistili úplnou náhodou. Přitom na něj narazíte dříve, než na miniaturu přehrady.

Stačí jen vylézt nahoru a začít pumpovat. Aby se voda dostávala dolu správným směrem, je potřeba zajistit, aby směr mohl vůbec proběhnout. Opět zde bude proto potřeba týmová práce. 

Tady jsem se pro změnu vyřádila především já, jen jsem jaksi nepostřehla, že jsou holky přímo tam, kde padá voda a trochu jsem je sprchla :-D.


https://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/chytre-hriste-v-kadani-je-hotove-brzy-se-otevre-a-privita-prvni-deti-20180717.html

Hned vedle Leonardovy laboratoře najdete skvělý "bagrovač" (jak tomu říkají holky). Na který nasednete a můžete kopat díry, přemisťovat písek a užívat si srandu při pokusu o zkoordinování rukou, které Vás ze začátku nebudou vůbec poslouchat :-D.



Jedná se
Zdroj: https://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/chytre-hriste-v-kadani-je-hotove-brzy-se-otevre-a-privita-prvni-deti-20180717.html
DALŠÍ ATRAKCE

Dále narazíte na panel s kostkami, ze kterých můžete sestavit několik zvířat. S dětmi se můžete pokusit sestavit všechny možnosti a nechat děti zvíře pojmenovat.




Nesmí chybět ani hmyzí hotel, i když si nejsem jistá, jestli se na takovém rušném místě nějaký hmyz zabydlí. Přeci jen je potřeba klidnější místo, ale třeba překvapí a nějací nájemníci se v něm ukáží :-). Každopádně tak či tak do celého konceptu hřiště krásně zapadá a celé hřiště doplňuje.




Můžete si dokonce zahrát na dřevěný xylofon, zvonkohru nebo na akustickou kládu.



Naučíte se něco o jednotlivých druzích odpadu. 




Vyzkoušíte si jak nejdál doskočíte a kterému zvířeti svým skokem dokážete konkurovat.




Zkusíte uhádnout druhy stromů, o kterých se následně dozvíte základní informace. 





Taky nechybí nějaké to vyvažování, kdy se pokusíte vyvážit obě strany. Je to docela piplačka ale nakonec vše úspěšně zvládnete.




V zadní části se nachází sluneční hodiny, na kterých si děti mohou procvičit čas. A také tam najdete tabule na kreslení křídou. Křídy jsme měli sebou.





NAUČNÉ PANELY

Některé naučné panely jsou podél cesty, jiné si prohlídnete při bosé chůzi na skvělé barefoot cestičce, kterou doporučuji opravdu všem. Je to krásná masáž a když se soustředíte na panely, ani Vás to moc nebolí.




Naučných panelů je opravdu nespočet. Když se u každého zastavíte na několik minut, tak máte o zábavu postaráno. Jsou vybrány tak, aby zaujaly opravdu každého - děti i dospělé.






Naučný panel s uzly je dokonce interaktivní, protože si konkrétní uzly můžete přímo vyzkoušet. Ve spodní části panelu máte i pár návodů na vázání.
 



Kromě vodního ptactva, dopravních značek, vlajek nebo morseovy abecedy narazíte také na tabuli s našimi rybami, stromy, houbami apod.




Jako doplněk všeho jsou připraveny i tabule s informacemi o geocachingu či orientací v krajině.





Pokud máte doma naučné kartičky od Mindoku na téma stromy, můžete je využít a porovnat s naučnou tabulí. Jestli schválně všechny stromy z tabule na kartičkách najdete :-). 





My si bosou stezku prošly několikrát. Holky ji nejdříve zkusily ve Slipstopech, které si následně sundaly a chodily opravdu bosky. V parném počasí navíc příjemně ochladí.




A CO KDYŽ SPRCHNE?

Když náhodou potkáte déšť, můžete se schovat do zastřešeného altánku, ve kterém déšť přečkáte a následně můžete opět z plna hrdla řádit :-).




ZÁVĚREM

Kadaň je mé rodné město a nikdy mě nepřestane fascinovat, jak se na něm neustále maká, jak se neustále zlepšuje a jak neustále vytváří něco nového.

Kadaň je plná krásné zeleně s tolika aktivitami pro děti, které jim my ze Sokolova můžeme jedině závidět. Měla by být vzorem pro ostatní města.

A co se týče Chytrého hřiště, tak je to moc krásné místo. Plné stínu a posezení. Ideální také na rodinný piknik, protože tam dokážete strávit celý den. Od místa, kde bydlí mamka je doslova přes celé město, takže nám by se to vyplatilo hezky se zabaleným obědem sebou a zůstat tam celý den.

Už se těším, jak ho budou vylepšovat a co všechno se ještě přidá.

Na hřiště se sjíždějí rodiny z celého okolí a proto bych doporučila častější kontrolu funkčnosti vodních atrakcí. Přišlo mi už několik zpráv, že zrovna tohle a tamto nefungovalo, což je pak škoda, když se jede z dálky.

A co s sebou? Určitě nějaké pohodlné botky, my nedáme dopustit na Slipstopy, které holky využívají celoročně nejen v létě. Dále také křídy, protože tam zrovna nemusí být žádné "erární". Určitě nějakou sváču, protože tam strávíte několik hodin minimálně. A hlavně dobrou náladu, bez té by to nešlo :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat