Když jsem ve spolupráci s Tescomou vybírala, co budeme přes léto testovat, hned nám padlo oko na zmrzlinovač s tvořítkem na kornouty.
Na zmrzlinovač jsme měli už dlouho spadeno. Domácí zmrzliny a nanuky děláme pravidelně, ale pořád jsme toužili po opravdové zmrzlině, které bude hladká, bude se krásně nabírat a nebude mít v sobě krystalky ledu.
Dělat domácí zmrzlinu, navíc s domácími kornoutky, nám přišlo zajímavé a tak bylo jasno, že řádně otestujeme zrovna tyto dva produkty a zkusíme připravit i nějaké neobyčejné recepty.
ZMRZLINOVAČ
Jako první bych začala zmrzlinovačem, který se skládá z rukojeti, víka s nalévacím prostorem, promíchávací lopatky, mrazící nádoby a vnější nádoby.
Vše se jednoduše složí do sebe a nezabere ani moc prostoru. Je docela malý, skromný :-D.
Na krabici najdete přehledný fotopostup na jednoduchou přípravu domácí zmrzliny.
PŘÍPRAVA ZMRZLINY
Mrazící nádobu, bez vnější nádoby, je potřeba vložit alespoň na 18 hodin do mrazáku. Tím se řádně namrazí a bude připraven na přípravu zmrzliny.
Jakoukoliv zmrzlinovou směs, kterou si připravíte, je vhodné také co nejvíce vychladit. Pak se Vám zmrzlina vytvoří snadněji a rychleji.
Pak už jen stačí připravenou vychlazenou směs nalít do zmrzlinovače a míchat.
Míchání jde poměrně snadno, takže tuto práci můžete nechat s přehledem na dětech.
Míchání je trochu zkouška trpělivosti, ale po 15-20 minutách byste měli mít hotovo.
My jsme nedočkavci a stejně pak ještě zmrzlinu dáváme do mrazáku v boxu :-D.
KORNOUTOVAČ
Sada kornoutovače obsahuje 4 formy na oplatky, roztírací lopatka (na fotce mi chybí), stojan, tvořítko na kornouty, tvořítko na košíčky, rukojeť, vřeteno na kornouty a pěchovadlo na košíčky.
Formy na oplatky jsou silikonové. Těsto se na nich roztírací lopatkou rozetře tak, aby bylo ve stejné výšce jako okraj formy a vystupující čtverečky byly plně zakryté.
Do stojanu se vejdou celkem 4 kornouty, které se v něm čerstvě upečené nechají i vychladnout.
I z boku na krabici od tvořítek na kornouty je jednoduchý návod, který vidíte už na první pohled. A můžete si ho prohlédnout už v kamenné prodejně.
KORNOUTY
Kornouty jsou v podstatě jen cukr, hladká mouka, bílky, máslo a sůl. Pro kakaové kornoutky stačí přidat trochu kakaa. Recept najdete v přiložené brožurce.
Je potřeba je upéct opravdu dozlatova. Pokud je upečete méně, budou měkké a neztvrdnou tak, jak by bylo potřeba.
No a samozřejmě musím zmínit, že jsou mnohem chutnější, než ty kupované. Kupované mi vůbec nechutnají, ale tyto bych jedla klidně i samotné.
RECEPTY
Každá sada, ať už zmrzlinovač nebo kornouty, obsahuje malou knížku s recepty. Takže než začnete experimentovat, můžete si základní recepty vyzkoušet přímo z originálu :-). My tímto způsobem zkoušeli první várku zmrzlin, jen jsme přidali další dvě příchutě.
Smetanová zmrzlina
- 400ml 31% smetany
- 150ml plnotučného mléka
- Třtinový cukr podle chuti (nemusí být)
- Pro ochucenou verzi maliny/kakao
Jednoduše celou směs vyšleháte a necháte řádně vychladit. Pak ji přelijete do připraveného zmrzlinovače, který byl na mrazáku minimálně 18 hodin a mícháte do požadované konzistence.
Zmrzlina s příchutí slaného karamelu
- Smetana 31%
- 100g třtinového cukru
- Sůl
Připravíme si klasicky karamel, kdy cukr necháme rozpustit a zkaramelizovat. Následně k něu přidáme smetanu a mícháme do hladka. Nakonec osolíme a řádně vychladíme, aby byla směs co nejlépe připravena do zmrzlinovače. Pak už ji jen stačí přelít do zmrzlinovače a míchat do požadované konzistence.
Banánová zmrzlina
- 3 celé banány
- 200ml plnotučného mléka
Vyšleháme směs do hladka a opět ji dáme vychladit co nejlépe do lednice. Pak ji přelijeme do připraveného zmrzinovače a mícháme do požadované konzistence. Některé zmrzliny ztuhnou až příliš, že se dají těžko kopečkovat a jiné zůstávají řidší i po dlouhodobém zamražení.
Matcha zmrzlina s rakytníkem
- Smetana 31%
- 200ml plnotučného mléka
- Lžíce třtinového cukru
- Pytlíček Matcha tea (cca 2 gramy)
- 20 kuliček rakytníku
Smetanu vyšlehat společně s pytlíčkem Matcha a cukrem. Rakytník rozmixujeme s částí mléka, dolít zbylou část mléka. Všechno společně řádné promíchat a nechat řádně vychladit. Pak už jen klasicky vlít do zmrzlinovače a míchat :-).
Zmrzlina Stracciatella
- Plnotučný tvaroh
- Tabulka hořké čokolády
- 200 plnotučného mléka
- Lžíce medu
Tvaroh s mlékem a medem vyšleháme, přidáme na kostičky nasekanou čokoládu. Směs dáme vychladit do lednice a následně přelijeme do zmrzlinovače a mícháme.
ZÁVĚREM
V první řadě bych ráda upozornila na to, že zmrzliny v obchodech a cukrárnách
jsou našlehané, provzdušněné a složení ani snad zmiňovat nemusím.
Manžel se neustále snažil dosáhnout toho opravdového kopečku z cukráren a nevěřil mi, ani po puštění oficiálního videa od Tescomy, že z toho ten dokonalý kopeček nebude, že v tom videu dávají zmrzlinu do kornoutu dokonce stěrkou.
Po přečtení tisíce diskuzí o zmrzlinovačích jsem zjistila, že ani zmrzlinovač za 5000 neudělá ty dokonalé kopečky. Ale přece nejde o dokonalé kopečky. Jde o zdravější mlsání zmrzliny.
Zmrzlina je moc dobrá, jemná, krémová, hladká .. jen některé druhy tečou rychleji, než běžně kupovaná. Oproti té, kterou jsme dělali doposud, je to naprosto nesrovnatelný rozdíl - k lepšímu, mnohem lepšímu.
Manžel se neustále snažil dosáhnout toho opravdového kopečku z cukráren a nevěřil mi, ani po puštění oficiálního videa od Tescomy, že z toho ten dokonalý kopeček nebude, že v tom videu dávají zmrzlinu do kornoutu dokonce stěrkou.
Po přečtení tisíce diskuzí o zmrzlinovačích jsem zjistila, že ani zmrzlinovač za 5000 neudělá ty dokonalé kopečky. Ale přece nejde o dokonalé kopečky. Jde o zdravější mlsání zmrzliny.
Zmrzlina je moc dobrá, jemná, krémová, hladká .. jen některé druhy tečou rychleji, než běžně kupovaná. Oproti té, kterou jsme dělali doposud, je to naprosto nesrovnatelný rozdíl - k lepšímu, mnohem lepšímu.
Určitě je to investice, která se Vám bude pravidelně vracet.
Pokud Vás recenze zaujala a chtěli byste si zmrzlinovač či sadu na tvoření kornoutů anebo oboje zároveň pořídit, vše najdete na oficiálním eshopu Tescoma či v kamenných prodejnách.
Cena: Zmrzlinovač 699Kč / Kornoutovač 499Kč
Žádné komentáře:
Okomentovat