13. prosince 2019

VAŘÍME: Kuchařka Zdravě jíst - veganská, bez pšenice, bez cukru, bez tropických plodin

Na těch všech internetech mám nejraději to, jak je díky nim svět malej a jak dokáží dávat lidi dohromady. Spojovat jejich cesty i třeba osudy.

Určitě víte jak tu každoročně básním o těch nejlepších perníčkách na světě, které jsem dokonce i vezla na jedno setkání v mateřském centru a na které najdete recept na blogu. Tak to jsou přesně ty perníčky, které by neexistovaly nebýt právě Lenky a jejího foodblogu Zdravě jíst. To právě díky ní máme tu možnost vychutnávat si ty nejúžasnější perníčky.

Lenka před nějakou dobou vydala svoji první kuchařku, která je veganská, bez pšenice, bez cukru a bez tropických plodin. Celkem obsahuje 70 různých receptů a my jich několik vyzkoušeli. Některý dokonce i dvakrát, protože nevydržel na fotku :-D.




OBSAH KUCHAŘKY

  • Proč je kuchařka čistě rostlinná
  • Na co si dát v jídelníčku pozor
  • Co v jídelníčku nevynechat
  • Jak žít a vařit plnohodnotně, zdravě, pestře a levně?
  • Zdravý veganský talíř
  • Snídaně
  • Svačinky
  • Polévky
  • Hlavní chody
  • Moučníky
  • Párty
  • Pečivo
  • DIY (Do it yourself)



O KUCHAŘCE

V knize se hned ze začátku dozvíte, jaká byla Lenčina cesta k vegetariánství a jak se nakonec dostala až k veganství. Mnoho zdravotních problémů se dá řešit stravou a to Lenka změnou stravy zažila.

V několika odstavcích se dočtete, na co si dát v jídelníčku pozor a proč - mouka, cukr, sůl, palmový olej, tropické plodiny. Prohlédnete si tabulku plusů a mínusů živočišných a rostlinných bílkovin.

Další je kapitola na téma co v jídelníčku nevynechat a týká se bílkovin, vápníku, železa, vitamínu D, jodu a B12. Na vedlejší straně je hned 6 pravidel zdravého jídelníčku a pod nimi doporučená skladba jídelníčku. V závěru nakreslený zdravý veganský talíř.




SNÍDANĚ

Snídaně jsou tématem samy o sobě. Já se za celý svůj život nenaučila snídat. Prostě do sebe nemůžu něco nacpat hned po ránu. 

Dám si čaj, dám si kávu a následně dopoledne svačinu. Snídat hned po probuzení prostě nedávám.

Každopádně když už, tak mám ráda všechny druhy různých kaší.

V této kapitole nás nejvíce zaujaly tyto recepty

  • Puding ze lněného semínka
  • Sladký toastový chléb
  • Krupicové flameri
  • Palačinkový dort
  • Tofíčka

Chtěli jsme původně vyzkoušet krupicové flameri, ale nemohli jsme u nás sehnat špaldovou krupici, tak jsme se pustili do pudingu ze lněného semínka. 




Lněné semínko má úžasné schopnosti léčit všechny možné problémy - zácpa, žaludeční potíže, příprava k porodu, kašel apod. Tak mě zaujalo, že se z něj dá podobným stylem, jako z chia semínek, vytvořit puding a tady je náš výtvor :-).




Nedá se srovnávat s klasickým pudingem, ale musím říct, že mi chutná víc, než taková ta klasika a má i mnohem jednodušší přípravu. Pak si ho jen stačí dosladit datlovým nebo jiným sirupem a čerstvým ovocem - použila jsem hrušku.


SVAČINKY

V této kapitole najdete recepty jak na sladké tak i slané verze svačin a musím říct, že nebudete vědět, co dříve vyzkoušet a ochutnat, protože skvěle vypadají opravdu všechny.

Z této kapitoly nás nejvíce zaujaly tyto recepty

  • Cuketové rolky
  • Maková roláda
  • Mrkvánky

A jelikož máme z bedýnek přebytek mrkve, rozhodli jsme se vyzkoušet právě mrkvánky.




Mňam! Tak ty se opravdu povedly. Plněné povidly a mákem, takže zdravá mlska a žádný cukr. Jen příště musím udělat silnější těsto. I tak ale chuťově paráda!




POLÉVKY

Polévky se u nás jí mnohem častěji, než hlavní chody. Raději uvařím hustou zeleninovou polévku, která je rychlá, sytá a zahřeje, než abych se upřímně dělala s nějakým chodem. Takže se u nás ani nejí nejdříve polévka a pak hlavní, protože naše polévky často vystačí jako hutné hlavní jídlo.

V této kapitole nás nejvíce oslovily tyto polévky

  • Selská polévka
  • Kapustnice
  • Porková polévka
  • Jarní zeleninová polévka
  • Boršč

Vybrali jsme si k vyzkoušení hustou a zajímavou selskou polévku.




Manžel má rád houby, já je nejím, ale jelikož byla tato polévka v jeho režii, tak mu s nimi ruka ujela. Každopádně polévka výborná, hustá tak, že jsme ji museli po odležení trochu ředit a chutnala celé rodině.




HLAVNÍ CHODY

Hlavní chod jsem si hodně dlouho nemohla vybrat. Je tu výběr zajímavých receptů, kdy opravdu nebudete vědět, co z nich uvařit dřív a zaručeně budeme podle kuchařky vařit ještě pěkně dlouho.

Z hlavních chodů nás nejvíce zaujaly tyto recepty

  • Guláš
  • Cuketová bleskovka
  • Zeleninový koláč
  • Bezlepkové ovocné knedlíky
  • Zapečené brambory
  • Chlebový salát s rajčaty
  • Cukeťák

Nevěděla jsem si rady s výběrem a nakonec jsem dala na výběr holek, které milují ovocné knedlíky a vyzkoušeli jsme ty bezlepkové.




Jen jsme je přímo neplnili ale udělali větší kuličky, které jsme polili rozvarem z třešní a máku. Zase nic fotogenického z mých rukou, ale výborné jsou moc! :-)




MOUČNÍKY

Kapitola moučníků je plná sladkého veganského mlsání. To by člověk ani nevěřil, jak se dá tímto způsobem mlsat.

Nejvíce nás zaujaly tyto moučníkové recepty

  • Perník
  • Jahlový nepečený dort
  • Jahlovo-pohankové sušenky
  • Rohlíčky s náplní
  • Univerzální bublanina
  • Vločková buchta
  • Jáhlový závin

No a vybrali jsme samozřejmě perník. Po něm se zaprášilo takovým způsobem, že jsem ho musela upéct ještě jednou a do druhé verze jsme přihodili pár kousků kandovaného ovoce.




Je výborný! Výborný, vláčný, nic suchého. Dost konkuruje internety milovanému andělskému perníku. Bála jsem se jedlé sody, protože to s ní chce pracovat opravdu opatrně, ale krásně vyběhnul a je prostě perfektní :-).




PÁRTY

Tipy na občerstvení nejen na párty či oslavy, ale třeba jen pro návštěvy ke kávě, k vínu nebo čaji. To, po čem jednoduše rádi sáhnete.

Z této kapitoly nás nejvíce zaujaly tyto recepty

  • Nepečený dort z Hrašky
  • Pohanková pomazánka se smaženou cibulkou
  • Bramborové lodičky
  • Narozeninový dort
  • Zeleninové chipsy

A jelikož je pochmurné a chladné počasí, zvolila jsem pohankovou pomazánku. Pohanka je totiž v tomto chladném období naprosto výborná hlavně pro své zahřívací schopnosti.




Musela jsem přidat víc soli, ale jinak je to žrááááádlo! Tu si budu chystat pravidelně na pořádný krajíc chleba hahaha.




DALŠÍ KAPITOLY

V knize najdete ještě kapitolu o (nejen) kváskovém pečivu a DIY. Z těch jsme nestihli nic přímo vyzkoušet ale podobné recepty znám a už je vyzkoušené mám.

O kvásku se v poslední době píše víc a víc mi tak přijde, až mám sto chutí se do něj zase pustit. Jenže u nás se pečivo jí dost málo, tak by mohl trpět tím, že by nebyl tolik opečováván. Proto když už, tak peču z čerstvého nebo sušeného droždí.

V kapitole s pečivem narazíte na recepty typu kváskové hřebeny, veka, celožitný chléb, nejjednodušší drožďový chléb nebo například rychlé rohlíky bulky či pletýnky .




A poslední kapitolou v knize je DIY (Do it yourself), kde najdete recepty na rostlinná mléka, ořechová másla, marinovanou pečenou papriku, povidla, pesto z medvědího česneku a pár dalších.




ZÁVĚREM

Kuchařka mě moc překvapila svou jednoduchostí, dostupností, rychlostí. Nenajdete v ní žádné náročné recepty, ale naopak budete namotivovaní neustále něco vařit, péct a ochutnávat.

Najdete v ní mnoho inspirace a plno nových chutí, že úplně zapomenete na to, že je vlastně veganská.

Určitě máme spadeno na spoustu dalších receptů až bude jaro nebo sezona cuket apod.

Pokud vás kuchařka zaujala, zakoupíte ji na eshopu knihykazda přímo ZDE.

A Tobě Leni přeji spoustu vařících i pečících úspěchů a třeba jednou další díl :-).


Cena: 209Kč (původně 298Kč)

Žádné komentáře:

Okomentovat