4. prosince 2019

ZA VÝLETEM: Sladovna Písek aneb galerie hrou

Když mi přišla nabídka podívat se s holkama do Sladovny v Písku, řekla jsem si "ty bláááho, 3 hodiny cesty, to nedám!". Ale z fotek jsem věděla, že je to tam krásný a řekla jsem si, kdy my se tam budeme mít šanci vůbec podívat? Bude to poslední velký výlet ve čtyřech.

Nabídku jsem přijala, i když jsem si říkala, jak takový velký výlet zvládnem bez mamky, která nám v poslední době na výletech asistuje, ale co .. užijeme si ho jako rodina ať se děje cokoliv :-D.

Sladovna mě lákala především díky dost oblíbenému a vychvalovanému mraveništi a zároveň jsem si říkala, že to bude zase něco trochu jiného, než byla iQ Landia nebo Techmania.





O SLADOVNĚ

Sladovna Písek o.p.s (obecně prospěšná společnost) byla založena za účelem využití potencionálu takové budovy pro kulturní život v Písku.

První dvě stálé expozice byly otevřeny v roce 2009. Od roku 2013 se ve Sladovně realizuje koncept "Galerie hrou", který přitahuje víc a víc turistů. No a v roce 2015 se otevřel herní prostor pro ty nejmenší - Pilařiště.

Sladovna chce být pro návštěvníky prostorem, kde se kultura a umění opět stávají přirozenou součástí života v každé běžné rodině.


PARKOVÁNÍ

Do Písku jsme jeli úplně poprvé. Nikdy jsme tam nebyli a já jsem totální "nechápač" (napsala bych to víc doslovně) map, takže jsem si trasu na mapě od parkoviště ke Sladovně představovala docela šílenou.

Jenže Vy zaparkujete na velikém parkovišti (neplaceném), vylezete z auta a jste doslova před Sladovnou - jen ji vidíte z druhé (zadní) strany a přes řeku.

Nemůžete se netrefit, nemůžete zabloudit, nemůžete nic.

Stačí jen přejít přes most, následně vejít na takové menší náměstí a nepřejít vchod po pravé straně. Já jsem fakt antitalent na orientační smysl, takže jsem to na první dobrou přešla.

Vchod je docela maskovaný, ale pokud budete koukat kolem sebe, tak nepřehlédnete poutač.




PŘED SLADOVNOU

Okolí Sladovny je moc hezké a než jsme vůbec vešli dovnitř, holky to tam celé musely projít a prozkoumat každý kout.




Vchod do Sladovny je po levé straně a jen, co vejdete, přivítají Vás usmívající se recepční. 




VCHÁZÍME DOVNITŘ

Na recepci Vás nasměrují k šatně a výtahu, zároveň dostanete přehlednou mapku. V šatně si můžete odložit oblečení a na velké sedačce si v průběhu výstavy třeba odpočinou nebo vypít kávu. Na kávu se v budově nachází automat.




PRVNÍ EXPOZICE - ZA BAROKEM

Jako první jsme se vydali za Barokem. 

Hned u dveří zahodíte botky a celou expozici procházíte bosky. Na začátku čekají houpačky a prolézačky a zároveň chodíte po skupinkách s průvodkyní. 

Průvodkyně Vám představí celou expozici a řekne Vám spoustu zajímavých informací. Nakonec máte možnost volného přístupu a doplňujících dotazů.

Prozkoumáte povolání stavidele, hudebníka, mastičkáře nebo umělce.

Tato expozice je otevřena od 5.11 2019 do 15.3 2020.




U nás není možné, abychom chodili jako "grupa" pohromadě, takže jsme si každý šel po svém. Já jako "fotografka" počkala, až všichni zmizí z dohledu, abych si vše nafotila. Holky se rozprchly na všechny strany a manžel se zaposlouchal do vyprávění průvodkyně. Hrála tam velmi příjemná tématická hudba.




Aby téma Baroka bylo pro menší děti vůbec zajímavé, je pro ně přichystáno několik různých aktivit jako například skládání puzzlí.




Také si můžou zapózovat u hudebních nástrojů.




Starší děti společně s rodiči se můžou podívat na různé druhy barokních obrazů, které si vždy položí před sebe a promítnou je na zeď. 




Anebo si mohou sestavit vlastní architentonický plán či stavbu tím, že budou přikládat různé návrhy na sebe. To bavilo třeba zrovna Sofinku :-).




Pokud budou chtít, můžou si vybrat nějakou stavbu a vybarvit si ji pastelkami.




Starší děti se můžou pustit do rýsování - což mi připomnělo základní školu, kde jsme měli stejná "pravítka" a já si ho vždy přála mít doma. Matematiku a rýsování jsem nesnášela, ale tohle mě na tom bavilo.




Klaudinka pak objevila tajnou skříň. Skříň, která v sobě ukrývá různé vůně, ale také pachy. Byla docela sranda zkoušet se trefit do něčeho, co voní - více narážela na to, co moc nevonělo, spíš opravdu smrdělo :-D.




DRUHÁ EXPOZICE - VŠUDE PAPÍR

První expozice byla takovou poklidnou ochutnávkou a v druhé expozici, s názvem Všude papír, Vás čeká pořádná akce - zde se totiž zapotíte :-).

Tato expozice se dělí na dvě části - první je výstava papírových modelů a druhou je laboratoř, ve které uvidíte svět v jiném měřítku a kde se vyřádíte doslova jako malé děti.

Otevřena je od 6.11 2019 do 15.3 2020.




Nejprve ale vejdete do části s neuvěřitelným množstvím papírových modelů - ať už různých staveb, architektury nebo auťáků. Je tam toho tolik, že nevíte kam koukat dřív a všechno je tak krásné.




Já jsem prdlajs zručná, zvlášť na takové věci, tak jsem jen v úžasu obdivovala, co jsou lidé schopni sestavit a kolik času to muselo dát. Mně dát někdo něco takového k sestavení, tak za půl dne vznikne kulička :-D.






V zadní části místnosti je klavír. Klavír, který je naštěstí dostatečně velký, aby se k němu vešly obě holky ale stejně jsme pod jejich taktovkou mysleli, že celá budova spadne :-D.




Když jsme si prohlídli celou papírovou výstavu, přešli jsme do laboratoře. Tam se na bílé papírové krabice promítá například Pražský hrad či jiná podobná budova a Vaši úkolem je všechny krabice papírovými koulemi zbořit.




No a o pár metrů dál si můžete postavit vlastní hrad z krabic. Zároveň jsou připraveny stoly s různými druhy materiálů a můžete si vyrobit, co Vás zrovna napadne.




TŘETÍ EXPOZICE - MRAVENIŠTĚ

Konečně je to tady! Mraveniště! Na to jsem byla já osobně zvědavá ze všeho nejvíce a musím říct, že mě nezklamalo ani trochu. Jen v pokročilém stádiu těhotenství jsem si ho neužila natolik, jak bych chtěla, ale byla bych nerada, aby mě odněkud museli táhnout jeřábem :-D.




Mraveniště je stálou expozicí, která je ve stylu různých prolézaček, labyrintů a tajných chodbiček.




Je to v podstatě místo, kde si rodiče sednou, odpočinou a děti vypustí do prostoru.




Zajímavou informací je to, že na Mraveniště sice padlo několik kubíků dřeva, ale dřevo nebylo sesbíráno v lese - jsou to všechno zrecyklované staré palety, ze kterých vzniklo tak úžasné veledílo.





Zároveň se děti mohou naučit spoustu zajímavých informací ze světa mravenců, na které budou různě po Mraveništi narážet. A spoustu novinek jsem se dozvěděla i já :-).
 




K dispozici jsou také mravenčí pojízdné vozíky, u kterých je lepší, když dítko tlačí rodič. Malé děti je ještě tolik neušlápnou a je to i pohodlnější na tu jízdu kolem - jen pozor! Je to návykové a tak zábavné, že pravděpodobně nebudete dělat nic jiného, než vozit děti na mravencích :-D.



Celé Mraveniště je absolutně nádherné. Zkuste se porozhlédnout kolem a všímat si jednotlivých detailů. Zkuste si také prolézt všechny cestičky a chodbičky. Schválně, kam Vás zavedou. 





V Mraveništi se také ukrývá několik malých i velkých mravenčích vajíček, se kterými si děti mohou hrát a které mohou různě přenášet. Můžou si je schovat do své komůrky anebo je nanosit k místu, kde sídlí mravenčí královna. Najdete ji?




V Mraveništi se řádí bez bot, ale doporučovala bych vzít si sebou nějaké přezuvky už kvůli případnému uklouznutí anebo aby děti měly alespoň protiskluzové ponožky. Zrovna cesta nahoru po stromě dost klouže a já ji sice vylezla, ale myslela jsem, že už snad neslezu :-D.




Když si do stromu zalezete spodním vchodem, uvidíte interaktivní projekci mravenců.




Pro lepší hru a představivost jsou pro děti připraveny čelenky s tykadly, které napodobí tykadla mravenců. Těch je na výběr opravdu mnoho.




A také si děti mohou zapůjčit přímo "kostým", který si nasadí na záda a běhají po Mraveništi doslova jako mravenečci - jen těch je k dispozici bohužel jenom pár. Vůbec by nebylo na škodu zásobu trochu rozšířit, aby se dostalo na každé dítko :-).




ČTVRTÁ EXPOZICE - PILAŘIŠTĚ

Úplně nakonec jsme si nechali Pilařiště. Na to je potřeba provést rezervaci, protože se do něj chodí po skupinkách - aby byl ideální počet dětí a aby se všichni vešli.

My si ho nechali úplně nakonec jako odpočinkovou zónu. Před vstupem do Pilařiště počkáte u recepce a obsluha si pro Vás přijde.

Je to tedy herní prostor pro děti do 6 let a nazývá se Pilařištěm podle ilustrátora Radka Pilaře, který ilustroval například Rumcajze. Radek je totiž rodák z Písku a Pilařiště je složenina slov Pilař a hřiště.




Hned na první pohled mě zaujala krásná hrazdička pro miminka, která je úplně jednoduše vytvořena z klacků - a to doslova. A dokonce jsem narazila na několik Grimm´s stavebnic, které jsem si mohla pořádně osahat a omrknout je.





Pilařiště je protkané různými síťovými tunely, které jsou určeny pouze dětem - dospělí do nich mohou jen ve výjimečných případech, když z nich potřebují dostat dítko, kterému se nechce ven apod. :-D 




Celý prostor je krásně útulně vyřešen a působí relaxačně. Tak nějak to tam na Vás padne, že buď obsadíte sedací pytel nebo se schováte do komory plné polštářů a chce se Vám spát :-).





Vše je sytě barevné, veselé. Jako takový velký dětský pokoj o kterém každý sní. A právě z Pilařiště vidíte okny přímo na výše doporučované parkoviště.




Nejen holky byly z celého Pilařiště nadšené, ale i my rodiče bychom se měli naučit někdy zavřít oči a ignorovat to, co vidíme. Aneb jak jsme nejspíš neplánovaně a nečekaně vymysleli další dárek k Vánocům - houpací kokon! Tak boží věc, že jsme si mysleli, že k němu holky snad přirostou a už je z něj nikdy nedostaneme ven :-D.
 





Velkým překvapením pro nás byl schovaný Light table, který znám především ze zahraničních stránek a Klaudince jsme ho vyráběli ke 3. narozeninám. Jsem ráda, že ho najdete zrovna v takových místech. Je to parádní věc!




SVÍČKÁRNA/MÝDLÁRNA

Jako bonus k tomu všemu můžete zajít do svíčkárny/mýdlárny. Neplatí se tam žádné vstupné ale peněženka zaručeně zapláče. Můžete si tam totiž vyrobit vlastní mýdla, koupelové soli či svíčky anebo nakoupit již hotové výrobky pro své blízké.




My nic nevyráběli - výjimečně. Ale pokud se tam někdy vrátíme, tak si něco vyrobíme. Například voskové pastelky, ty mě docela lákaly.




To byla zase slast pro oko. Tolik nádherných výrobků, že jsem udělala jen rychle pár fotek a zase šla o dům, tedy místnost, dál - na kafe :-D. 





MALÁ GALERIE

Ještě bych ráda zmínila malou galerii, do které projdete jak Mraveništěm, tak i pak z druhé strany od Pilařiště myslím :-).




OTEVÍRACÍ DOBA

Pondělky jsou vždy zavřeno.

Další všední dny je otevřeno od 9 hodin až do 17 hodin.

Ve středu a v sobotu je otevřeno až do 18 hodin.

Pilařiště je otevřeno vždy podle konkrétních bloků - vy si na webových stránkách Sladovny vyberete čas, který se Vám hodí nejlépe a ten si zarezervujete. 


CENÍK

Vstup do celé budovy
  • Dospělý - 140Kč/osoba
  • Děti (3-15let) - 110Kč/osoba
  • Studenti/Důchodci - 110Kč/osoba
  • Rodinné vstupné - 399Kč (2 dospělí + max 3 děti)

Pilařiště
  • Dospělý - 30Kč/osoba
  • Dítě (1-6let) - 30Kč/osoba


PÍSKOVÉ SOCHY U ŘEKY

A když už budete v Písku, rozhodně si nenechte ujít pískové řeky podél řeky. Nejsem si jistá, jak to tam s nimi mají a jestli jsou nastálo nebo jestli je přes zimu třeba ruší. Ale když už budete procházet mostem, sejděte se pokochat.




ZÁVĚREM

Jelikož jsem sice Sladovnu znala z fotek, tak jsem pořádně nevěděla, co holkám obléknout. Věděla jsem, že tam budou lítat, řádit a prolézat, tak to chtělo něco pohodlnýho a zároveň, aby jim ale nebyla zima. Nakonec jsem to vyřešila teplákovou soupravou, jenže jsem je ve finále svlékala.

Horko jim začalo být v druhé expozici, kdy šly dolu mikiny a horko tam bylo i mě, což mi jako těhotný nedělalo vůbec dobře, takže jsem spíš jen seděla.

No a v mraveništi a pilařišti lítaly už jen v punčochách. Takže oblečení přizpůsobit nejen počasí, ale také i docela vyhřáté budově.

Co musím vypíchnout jsou tato "pítka". Pro holky to byla atrakce sama o sobě a nejen my, ale všichni kolemjdoucí se tak smáli, když viděli Sofinčiny pokusy s tím jejím velkým jazykem :-D.

Pítko se nachází vedle automatu na kávu.




Nesmím zapomenou zmínit také moc příjemnou a přátelskou obsluhu, která se dětem úžasně věnovala. Celá návštěva Sladovny byla vyčerpávajícím a zároveň krásným zážitkem a jsem moc ráda, že jsme se na takovou náročnější cestu vydali. 

Více informací najdete na webu www.sladovna.cz a určitě si hlídejte obměny expozic. Mě osobně docela mrzí, že je Sladovna od nás tak daleko, protože se moc těším a jsem zvědavá, jaké další expozice vymyslí a co tam všechno ještě bude.

Když má člověk možnost doslova prožít expozici Baroko nebo Mraveniště, mnohem víc si z toho zapamatuje, než kdyby jen koukal na obrázky v muzeu. Za to velké díky a palec hore!

Žádné komentáře:

Okomentovat