15. prosince 2019

ZKOUMÁME: Velká sada experimentů

Před Vánoci jsem se ve spolupráci s Funkids.cz snažila vybírat opravdu takové ty "pecky", které budou ideální volbou právě i pod stromeček a hodně mě zaujala velká sada pokusů, kdy máte několik pokusů se všemi potřebnými věcmi v jednom a působí to na mě jako takový ten společný dárek pro děti.

Sada zrovna vyběhla jako novinka, takže jsem o ní nemohla najít žádný detailnější informace a to ani na youtube nebo na zahraničních stránkách. Takže to byl docela risk, co z toho vyleze, ale mám už moc hezké zkušenosti třeba s chemickou sadou Malý chemik, tak jsem si řekla, že i značka Clementoni nebude určitě špatná.

Viděla jsem to tedy především jako zábavu pro celou rodinu, kdy máte všechno naservírované a nemusíte nic víc řešit. Tak se na ní pojďme detailně podívat, protože to je opravdu PARÁDA!




ROZBALENÍ KRABICE

Krabice s pokusy je opravdu veliká a těžká. Je v ní toho tolik, že se v tom budete doslova prohrabávat a nebudete vědět, co dřív vyzkoušet. Všechno je lákavé doslova na první pohled a všechno byste chtěli zkoušet hned - jenže je lepší hezky postupně a roztřídit si jednotlivé pokusy, aby v tom nebyl zmatek :-D.




SCHOVANÁ PIRAŇA!

Většinou, když je v krabici ať už od čehokoliv (her, hraček, sad apod.) takový výklenek, tak je to vždy jen jako výplň prostoru. Jenže tady pozor! Tady je schovaná vykopávka s piraňou. Já už totiž chtěla sadu reklamovat, že mi chybí právě základ pokusu vykopávek a mohla jsem se smíchy potrhat, když mi bylo odepsáno, jestli jsem se koukla pořádně. Nikdy by mě totiž nenapadlo, že bude tímto způsobem něco v krabici schované.




OBSAH BALENÍ

Nebudu vypisovat všechno, co sada obsahuje, protože je toho opravdu veliké množství. Potřeby k jednotlivým pokusům uvidíte pak na konkrétních fotkách.

  • Anatomie
  • Botanika
  • Krystaly
  • Geologie
  • Paleontologie
  • Astronomie 
  • 63 stránková brožura



KRYSTALY

Prvním tématem jsou krystaly. Brožurka Vás provede nejen bezpečnostními pokyny a pravidly ale také se dozvíte, co je to krystal, že tvar krystalu závisí na jeho struktuře a pak se můžete vrhnout na několik pokusů.




Vytvoříte si nasycený roztok, o kterém se dozvíte základní informace. Zjistíte, co je přesycený roztok a jak si vytvořit bílé i barevné krystaly. Také jak již hotové krystaly nechat narůst.




Veškeré potřebné pomůcky si připravíte podle seznamu, který v brožurce též najdete.




My si tedy, dle návodu, vytvořili nasycený roztok a čekali, co z toho vznikne.




Druhý den bylo dno nádobky plné různě velikých krystalů.




Vybrali jsme z nich ten nejhezčí a v dalším roztoku jsme ho nechali narůst. Narostl až mnohonásobnou velikostí.




No a nakonec jsme ho obarvili tabletkou na modro :-).




PALEONTOLOGIE

Vykopávky a různé druhy vytesávání Klaudinku moc baví, tak jsem věděla, že ji další vykopávka - tentokrát fosílie, udělá radost. Kvádr je vyroben ze sádry, pemzy a písku.




V brožurce se dozvíte zajímavé informace o tom, co je paleontologie, jak vznikají fosílie, o příchodu ryb s kostrou, všeobecné informace o piraních, kde žijí dnes, jakou mají kostru a orgány, jak vypadají a jaký mají stisk čelisti.




Připravíte si kvádr, nástroje a můžete se pustit do práce.




Vytesávat jde poměrně jednoduše. Kvádr se sám o sobě lehce drolí, takže to zvládnou i malé děti, protože není potřeba vynaložit tolik síly.




Kvádr odpadává opravdu rychle, takže je to otázka cca 10 - 15 minut. Záleží s jakou vervou se do toho dítě pustí.




Postupně vytesá 8 kusů piraně, které stačí jen opláchnout ve vodě a jednoduše sestavit.




A pozor! Piraňa je v životní velikosti! Je opravdu veliká a musím říct, že jsem nadšená. Klaudince se navíc líbí takovým způsobem, že s ní i spí :-D. Je skvělou pomůckou i při procvičování nebo výuce tématu paleontologie a tím, že je v životní velikosti, tak přidává na reálnosti o kus víc.




ASTRONOMIE

Na toto téma jsem se moc těšila, protože holky vesmírné období posledního půl roku docela baví a to obě dvě a hlavně tento "pokus" obsahuje puzzle, na které jsem byla zvědavá. No a svíticí planety jsou už jen takovou tou třešničkou na dortu.




V brožurce se dozvíte, co Vás všechno v tomto tématu čeká a také se naučíte nová slovíčka astronomických pojmů. Dále si přečtete vědecké informace o sluneční soustavě, o roku a ročním období na zemi, o dlouhé a krátké noci, měsíci a jeho fázích, o zatmění Slunce a měsíce, o kometách a v závěru o původu sluneční soustavy.




Sada obsahuje plastové planety svítící ve tmě, puzzle, barvy na pomalování planet a malý štětec.




Puzzle mě překvapily svojí velikostí. Nečekala jsem, že nám jejich stavění zabere celý stůl a stejně tak mě překvapilo, jak je naše šestiletá Klaudinka docela pěkně skládala, protože takto na první pohled působí docela náročně.




No a tadááá! Jsou skvělé! Sice v angličtině ale veškeré informace si najdete v brožurce, takže jen rozšíří slovní zásobu a podpoří anglický jazyk. Jsou opravdu krásné, až je mám sto chutí zarámovat a mít jako obraz :-).




Přesně tyto údaje najdete přehledně vypsané v brožurce. Ilustrace jsou skvělé, podobné reálným planetám a jsme opravdu nadšení.
 




Planety můžete zkusit přiřadit na jednotlivé obrázky puzzlí a je na Vás, jestli je pomalujete nebo ne, jen bych Vás chtěla upozornit, že aby planety svítily ve tmě, je potřeba nepomalovat je úplně celé.

To by bylo u nás něco nemožného, tak jsme se rozhodli barvičky odložit na něco jiného a planety nechat tak jak jsou.

To, jak svítí ve tmě se nám nedařilo úplně zachytit ale je to takové to klasické svícení. Stačí je jen prolítnout, doslova, baterkou a hned začnou svítit.




BOTANIKA

Klaudinka zrovna nedávno ve školce pěstovala řeřichu, tak jsem se docela těšila na to, jak spolu vypěstujeme lichořeřišnici. Tu zná, protože ji často doma užíváme jako tinkturu. Jedná se totiž o přírodní antibiotika, která moc doporučuji jako základ každé domácnosti :-).




V brožurce se dočtete o tom, co vše rostliny potřebují k tomu, aby mohly správně růst - o světle, vodě, teple, kyslíku a půdě. Dále se dozvíte informace o lichřeřišnici a seznámíte se s pokusy, které Vás čekají. 




V sadě jsou plastové květináčky, suchá rašelina, testovací tubička, pipeta, laboratorní lžička a pytlíček se seínky lichořeřišnice.




Bohužel ale jak rychle jsme začali, tak rychle jsme i skončili. Semínka nám nevyklíčila ani po 5 dnech, takže jsme nesázeli do rašeliny. A tím náš pokus skončil. Možná mít v záloze připravená koupená semínka, kdyby něco náhodou.




GEOLOGIE

Lidstvo se vždy děsilo a zároveň bylo fascinováno záhadným a často tragickým jevem sopečných erupcí a zemětřesení. Dnes vědecké studie vysvětlují, že to je přírodní úkaz způsobený pohyby zemské kůry. Tato souprava umožní simulaci sopečné erupce, kterou vytvoříte chemickou reakcí látek, které máte každý doma.




V brožurce se dočtete informace o sopečné erupci, jak se klasifikují a jak jdou sopky a zemětřesení ruku v ruce , protože se nikdy nevyskytují náhodně.




K tomuto pokusu budete potřebovat 3D model sopky, červeně zabarvená zrnka, bezpečnostní klíč, pipetu, malou kádinku a špachtli.




Navíc si ještě připravte sodu a ocet a hurááá na sopku.
 



Smícháte si barvivo s octem a připravíte si pracovní plochu. My stůl nijak zvlášť nezajistili, protože se dá jednoduše otřít ale chtělo by to jinak noviny nebo nějakou podložku, protože bude barva prskat až na vás :-D.




Připravíte si sodu do sopky a zalijete ji pomalu barevným roztokem .. reakce je okamžitá a efektivní a pokud nechcete takový "krvák" tak stačí jen sodu zalít octem. U tohoto pokusu jsme se zasekli všichni docela dlouho, protože holky chtěli neustále pokus opakovat a pak si ho připravily i samy.




ANATOMIE

Poslední téma této sady je zaměřeno na anatomii, ve které si sestavíte model lidského těla včetně vnitřních orgánů.




V brožurce se dočtete o buňkách, objevu DNA, kostře a svalech, jednotlivých vnitřních orgánech, energii v jídle, mozku a nervové soustavě, dýchání a krevním oběhu.




Sada obsahuje jednotlivé části lidského těla - kosti a vnitřní orgány a stojan na model lidského těla.




Model lidského těla jsme skládali s manželem, protože bylo potřeba vynaložit více síly na zacvaknutí jednotlivých dílků ale jinak musím říct, že vypadá dobře. Moc se mi líbí na takové to prvotní seznámení, kdy nechcete využívat přímo kreslené obrázky, ale hledáte něo víc reálného.






Jen v tom stojanu nám stojí jak kdyby měla skoliozu a nějak jse nemohli vymyslet, kde je chyba a jestli chyba někde je. Každopádně Klaudinka opět nadšená a všechno si vyskládává k posteli jako svoje trofeje.




ZÁVĚREM

Se sadou jsme si užili spoustu zábavy a naučili jsme se mnoho nových informací. Nadšená byla jak 6 letá Klaudinka, tak ale i 3 letá Sofinka, která musí u všeho asistovat a všechno především hrozně komentovat :-D.

Sada je s oficiálním doporučením pro děti ve věku 8+, ale pokud si zrovna procházíte obdobím pokusl nebo pokud máte více dětí kolem tohoto věku a chtěli byste pro ně společný dárek, tak je to určitě skvělý tip.

Každý si v tom najde to svoje. Velkou výhodou je totiž to, že se dají jednotlivé pokusy mezi děti případně i rozdělit. Takže i když se jedná o společný dárek, může uspokojit několik dětí i jednotlivě.

Škoda, že se nám nevydařila ta lichořeřišnice, ale určitě ještě rašelinu s květináči využijeme a zkusíme to ještě jednou s koupenou nebo s jinými semínky.

Nemám co vytknout. Líbí se nám, jak je sada obsáhlá a jak je zaměřena na několik zajímavých témat v jednom.

Pokud by Vás sama zaujala a chtěli byste ji stihnout ještě pod stromeček, mrkněte na eshop Funkids.cz, najdete ji přímo ZDE.


Cena: 895Kč

1 komentář:

  1. V krabici jsem neměl páteř ke kostře. Dost mě to nasralo, protože to bylo pro syna, a to tak, že sem to celé nakonec vyhodil.

    OdpovědětVymazat