15. září 2020

UČÍME SE: Šimonovy pracovní listy č.26 - Už se těším do školy

Tyto Šimonovy pracovní listy, které jsme dostali ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, obsahují soubor zábavných úkolů pro děti ve věku 5 až 7 let. Nabízená cvičení jsou zaměřena především na rozvíjení grafomotorických dovedností dítěte, pravolevé orientace, časových a prostorových představ, zrakového i sluchového vnímání.

Rozvíjeny jsou ale také základní matematické představy, paměť a slovní zásoba dítěte. Součástí je metodický návod, který především rodičům ozřejmí problematiku související s rozvojem jemné motoriky a grafomotoriky.

Já jsem si Šimonovy pracovní listy zamilovala. Vždycky si říkám, jak jsou skvělé a pak se mi dostanou do ruky ještě lepší. Tyto můžete využívat jako takový sešit plný luštění. Tak se na ně pojďme blíže podívat :-).




ÚVODNÍ SLOVA PRO RODIČE


Hned v úvodu těchto pracovních listů si rodiče přečtou informace o praváctví a leváctví. O tom, kdy se vyhraňuje lateralita a o tom, jak je důležité nepřeučovat a respektovat dominantní lateralitu.

Já s tím na jednu stranu docela bojovala, protože Klaudinka je levák a bylo pro mě náročné ji ukazovat třeba úchop tak, aby ho měla správně a taky ji v mladším věku nechtěně neovlivňovat, protože jsem ji automaticky dávala příbor jako pro praváky. Klaudinka je jasný levák, ale stejně ji logopedka během pár minut určila jako pravačku, tak nevím. No a Sofinka zatím vypadá na pravačku, tak uvidíme, co se z toho nakonec vyklube. 

Dále se dočtete o správném sezení a držení těla při kreslení a psaní - s tím souvisí mimojiné i správný výběr židle nebo celkově psacího stolu.




Také si přečtete informace o správném způsobu držení psacího náčiní, postavení ruky leváka a postupně přejdete až na kapitolu o motorice.




Trénování motoriky už třeba při hře s míčem souvisí s tím, jak bude dítě připraveno na psaní. V této kapitolce získáte různé tipy na to, jak uvolnit ramenní kloub i loketní kloub, jakým způsobem procvičovat jemnou motoriku a jak na grafomotorická cvičení.




PRACOVNÍ LISTY

Teď si nejsem jistá, jestli se u nás ve školce/škole používají pracovní listy, ale já je upřímně miluju!

Miluju jakékoliv úkoly, luštění, vyplňování atd. Klaudinka to období taky jednu chvíli měla, ale teď je stále rozlítaná v letním režimu, tak doufám, že se k tomu brzy vrátí a pustíme se do toho společně.

Projdeme si postupně většinu aktivit v této sérii pracovních listů.




Seznámíte se s Adámkem, který se stane vaším novým kamarádem a provede vás kompletně celými pracovními listy. Nejdříve je potřeba najít pro Adámka nejkratší cestu do školy. A do školy se chodí s úsměvem, tak na další straně zkusíte různé grimasy - tím si i procvičíte obličejové svaly. A na řadu přichází penál, u kterého vás čekají další úkoly.




Pamatujete si linkování sešitu nebo dělání okrajů? Já to vůbec neměla ráda, ale proč si to nostalgicky nepřipomenout hned na následující straně. Postupně se propracujeme celým rokem a každým ročním obdobím. Na podzim totiž začíná práce na poli, kde budete obtahovat dráhy traktorů. No a podzimní příroda se krásně zbarvuje. Dokreslete listy a vybarvěte je podzimními barvami.




S podzimem přichází také čas pouštění draků. U nich si procvičíte čísla, jak jdou za sebou, a dokreslíte obrázek draka. Na svátek svatého Martina se předpokládá, že přijede na bílém koni. Víte, co to znamená? A jaká máme roční období? Vyjmenujte všechny a dokreslete podle nich stromy.




Postupně se přesouváme do zimy a adventního tvoření. Také nesmí chybět ani trojice anděla, čerta a Mikuláše u které máte za úkol najít všechny rozdíly. Dokonce napíšete dopis Ježíškovi a nachystáte na plech vánoční cukroví.




Nakreslíte vánoční stromeček, zazpíváte si koledy, dokreslíte kaprovi šupiny, oblečení Adámkovi .. ani se neotočíte a už budete zpátky ve škole.




Ve škole jsou nachystány tvary, je potřeba je pojmenovat a dokreslit tak, jak jdou za sebou. Dále se pokusíte postavit sněhuláka a rozpletete dráhu bruslařů. No a taky rozluštíte popletený obrázek.




Na obrázku jsou vytečkované různé zimní radovánky. Tuto aktivitu se Klaudince snažím aktivně předkládat, protože to nevidí .. tak musíme víc trénovat a za každou další inspiraci jsem ráda. No a pomalu se přesouváme do jarního období, kde narazíme na aktivitu dokreslení sluníček a celého jarního obrázku.




Rozpočítávadlo a čísla, návrat ptáků z teplých krajin, víkend na statku u dědy a babičky. To vše vás čeká na následujících stranách.




Svátky jara, návštěva u kamarádky Evičky, povolání rodičů, apríl i zamotané obrázky. Tyto pracovní listy jsou opravdu přeplněné různými aktivitami, luštěním a přípravou na nástup do školky. Já jsem nadšená snad nejvíc ze všech šimonovo pracovních listů, které zatím mám.




Svátek maminek, dopravní značky, pouť, klauni, rozsypaná abeceda, rýmy, domino. Toho je, toho je, že bych musela nafotit úplně všechno, ale to taky nejde :-).




Troufám si říct, že máte opravdu na dlouhou dobu vystaráno s kvalitními pracovními listy, které nadchnou děti i rodiče a některé si určitě zamilujete tak, že se k nim budete pravidelně vracet. Tady musím sama smeknout. Klobouk dolu. Ani si nedokážu představit, že by mě některé další šimonovo pracovní listy nadchly ještě víc.




ZÁVĚREM

Kolikrát, když vidím v obchodě některé pracovní listy takto v podobě sešitu, tak mi nepříjdou tak dobře rozložené, aby zaujaly dítě jako celek. V části mi přijdou, že už jsou pro ten věk málo a v další části mi přijdou pro změnu ještě těžké. Takže z nich dítě pak nic moc nemá.

V tomto případě šimonovo pracovních listů mi přijde pro věk 5-7 let všechno hezky rozložené a mají úplně vše, co by mít měly. Celkově jsou všechny druhy ŠPL velmi dobře sestavené a je vidět, že jsou tvořeny odborníky.

Pokud Vás Šimonovy pracovní listy zaměřené na přípravu do školy zaujaly, najdete je ZDE. Šimonovy pracovní listy zaměřené na logopedii jsem recenzovala ZDE, na rozvoj slovní zásoby jsem recenzovala ZDE, do přírody za zvířátky jsem recenzovala ZDE, na celkový rozvoj jsou ZDE a poslední recenzované s názvem Hravá grafomotorika jsou ZDE


Cena: 144Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat