18. srpna 2020

UČÍME SE: Šimonovy pracovní listy č.1 - Celkový rozvoj

Šimonovy pracovní listy jsou z mého pohledu jedny z nejlepších pracovních listů na trhu. Už jsem je recenzovala několikrát a stále mám další v záloze. Ráda se k nim vracím. Každý je zaměřený přesně na to, co potřebujete a každý Vám dá jiné informace, jiný druh práce. 

Tyto Šimonovy pracovní listy, které Vám ve spolupráci s nakladatelstvím Portál představím, jsou zaměřeny na celkový rozvoj a určeny dětem od 3 let až po žáky prvních tříd. Do celkového rozvoje se řadí prostorová orientace, základní barvy, uvolňovací cviky, kreslení a střihání, rozvoj paměti, myšlení a tvořivosti.

Tak se na ně pojďme detailněji podívat.




ORIENTACE NA PAPÍŘE

V první části se pracovní listy zaměřují na orientaci na papíře, procvičování jemné motoriky, pravolevé orientace, procvičování znalosti základních barev, početní představy, nácvik stříhání po linii. A v druhé části se navíc prohlubuje rozvoj pozornosti a postřehu, paměti, myšlení a tvořivosti, vnímání celku a části, slovní zásoby.




První strany jsou zaměřeny na základní síť. Dítko se výše učí chápat hranici při orientaci na papíře a nejdříve můžete pracovat s kostkami nebo hračkami. Níže se už učí rozlišovat, co je nahoře a co dole a pokud to dítko zvládne, začneme rozlišovat nahoře u okna nebo dole u dveří atd. 




Zde už se může dítko orientovat podle pokynů před a za. Stejně jako u předchozích se orientujeme podle pojmů nahoře, dole, vpravo, vlevo atd.




ROZLIŠENÍ A UŽITÍ BAREV

U jahody má dítko za cíl rozlišit a užít červenou barvu v kombinaci s uvolněním ruky, nácviku stříhání po linii, dodržení linie při vybarvování a dále početní představy i pojmy světlý a tmavý. 




To samé pak platí u hrušky, kde se používá žlutá barva. Na švestku využijeme modrou barvu podle stejných pokynů.



Na list použijeme zelenou barvu. Pro motivaci si vždy vymyslete nějakou básničku zaměřenou na zelenou barvu. Tipy a nápady máte napsané v textu.




U posledního listu si můžete vyprávět o podzimu a list vybarvit zeleně nebo i žlutě s různými odstíny k tomu si zopakujete i předchozí barvy.



ROZVOJ POZONOSTI A POSTŘEHU

Zde začíná druhá část, která je mimo rozvoj pozornosti a postřehu zaměřena na nácvik stříhání, vybarvování, skládání celku z částí a procvičování barev. Jako motivaci si můžete vyprávět pohádku O kohoutkovi a slepičce. 




Kuřátka může dítko spočítat, vybarvit, obrázek rozstřihat a zase složit. Dokonce můžete smíchat kohouta, slepičku i kuřátka dohromady a vytvořt tak náročnější verzi puzzlí.




Na dalších stranách pokračujeme zvířaty - dalmatinem a ovečkou, až narazíme na sport, který začíná hokejem a pokračuje fotbalem, skokem vysokým a cyklistikou.




Obrázky fotbalu, skoku vysokého a cyklisty jsou naležato, takže zase procvičení orientace na papíe, kam co směřuje. Dítko si je může zase roztřihat a složit.




Poslední obrázek je jako ukázka jiného typu skládání ale i stříhání. Stříhají kolečka, která si rozstřihnou na čtvrtiny. Takže opět skládání celku z částí, ale přitom jinak, než bylo dříve.




ZÁVĚREM

Čím více Šimonovo pracovních listů doma máme, tím více si je zamilovávám. Jsou vytvořeny profesionálně. Tyto pracovní listy, které jsou zaměřeny na celkový rozvoj vytvoila Mgr. Markéta Mičochová, která je vytvořila z příprav na vyučovací jednotky pro děti s mentálním postižením ale velice si je oblíbily také učitelky v mateřských školách i rodiče.

Za mě je to skvělá profesionální inspirace, na kterou jsem ještě nikde nenarazila a abych pravdu řekla, tak jsem za ně moc ráda, protože alespoň vím, jakým způsobem prostorovou orientaci v kombinaci s jinými aktivitami trénovat.

Pokud Vás Šimonovy pracovní listy zaměřené na celkový rozvoj zaujaly a chtěli bysteje  pořídit nebo mrknout na další, najdete je na eshopu nakladatelství portál přímo ZDE. Šimonovy pracovní listy zaměřené na logopedii jsem recenzovala ZDE, na rozvoj slovní zásoby jdem recenzovala ZDE a do přírody za zvířátky jsem recenzovala ZDE.


Cena: 115Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat