6. srpna 2020

MÁMA ČTE: Vyrábíme s dětmi - Polytechnická výchova v mateřské škole

Posledních pár měsíců se snažím aktivně připravovat na převzetí babyclubu pro děti ve věku 1-3 roky, takže cíleně vyhledávám různé druhy inspirace nejen pro babyclub ale také pro Vás, protože to budu chtít celé propojovat.

Když jsem narazila na eshopu nakladatelství Portál, se kterým už několik let dlouhodobě spolupracuji, na tuto publikaci s názvem Vyrábíme s dětmi, hned mě zaujala, protože inspirace na vyrábění ve smyslu něčeho jednoduchého a originálního není nikdy dost. Pak jsem se začetla dál a narazila jsem na "polytechnická výchova". Co to vlastně znamená?

Tak se na to pojďme hezky podívat blíž.





O KNIZE

Kniha provází na pozadí příběhu dvou sourozenců, Káji a Růženky, děti a pedagogy celým školním rokem od září až do června. Děti poznávají svět kolem sebe, seznamují se s materiály a nářadím všeho druhu, rozvíjejí tvořivost, představivost, smyslové vnímání, paměť ale i spolupráci, vzájemnou komunikaci a volní vlastnosti. Každý měsíc má 2 úkoly, které jsou dobře popsány a ilustrovány tak, aby se Vám podle nich snadno vyrábělo.


ZÁŘÍ

V září si vyrobíte jablko při kterém si děti procvičí grafomotoriku, stříhání a vyrobí si obrázek. A stejně tak si vyrobíte různé druhy smajlíku nebo odznáčku podle druhu třeba zrovna jejich konkrétní třídy - sluníčka, berušky apod.




ŘÍJEN

S příchodem podzimu si vyrobíte skřítka podzimníčka, kterého můžete ale využít také na Vánoce a stejným principem vyrobíte například anděly. A druhým úkolem je arboretum. Každý úkol má popis, co se tím děti naučí, kde se dá využít a můžete si dále o úkolech popovídat - co Vám to přineslo dalšího.

 



LISTOPAD

Když se řekne listopad, jako první si vybavíme svatého Martina a výrobu lucerniček. Zde získáte inspiraci na lucerničky z krabičky od kapesníčků a také si vyrobíte zimní oblečení, které můžete následně dozdobit třeba knoflíky.




PROSINEC

V prosinci se dozvíte, kdo to byly ty Lucky a proč chodily po domech. Vyrobíte si krásné tkané obrázky a voňavé voskové ozdoby na Váš vánoční stromek.




LEDEN

Příběh s Kájou a Růženkou se prolíná celou publikací a vždy souvisí s následujícím měsícem. V lednu si vyrobíte ledovou bábovku pro Mrazíka a kašírovaného sněhuláka, což bude docela netradiční práce s toaletním papírem.





ÚNOR

Úno je vždy ve víru masopustu a karnevalových masek. Zde je krásná inspirace na jednoduché masky, které si s dětmi můžete vyrobit. U nás se masky nosí celoročně, protože to holky baví. A druhým úkolem je krásný věnec ze sněhových vloček.




BŘEZEN

Pomaličku se probouzí příroda a chystá se na příchod jara. První úkol bude takový recy, protože si vyrobíte náramky pro Růženku a druhým úkolem je papírové vejce zdobené modelínou.




DUBEN

Jaro je tu, vyrobíme si záhonek z proutí a pokusíme se zasít semínka, o která je ptořeba se starat a časem uvidíme, jestli nám z nich něco vyroste. Druhým úkolem je had, kterého si vyrobíte z prokládek na vejce. Může být dlouhý třeba i dva metry.




KVĚTEN

Květen je ve znamení svátku všech maminek, tak té své zkuste vyrobit třeba zrovna přívěsek z keraminy podle vlastní fantazie anebo můžete zkusit vyrobit přívěsek rovnou z knoflíků. To je krásná a originální inspirace.




ČERVEN

V červnu si pohrajeme s mašlemi a vyrobíme si nejdříve motýlky a následně se pokusíme vyrobit si budík z cédéček.






POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA

Polytechnická výchova představuje aktuální trend, který si postupně nachází místo ve stále větším počtu mateřských škol. Dnešním dětem často chybí zručnost při práci s běžnými materiály a jednoduchým nářadím, ke kterému nemají možnost se dostat. Polytechnická výchova rozvíjí znalosti technického prostředí a pomáhá dětem získávat a fixovat správné pracovní návyky.




ZÁVĚREM

Dřív jsem si stála za tím, že mnoho inspirace najdete volně na internetu. Ale po těch letech aktivního působení právě na internetu a v různých skupinách je pro mě už těžké narazit na něco nového, neokoukaného, neohraného, jedinečného a proto víc a víc sahám po podobných publikacích.

Najednou v nich vidím mnohem větší význam a mnohem větší smysl. Ráda si takovými publikacemi zaplním právě babyclub ať tam máme inspiraci neustále po ruce a ať i maminky mohou čerpat nápady pro své dětičky.

Chystám se do úkolů vrhnout, v rámci možností, hned od září v našem babyclubu, takže bych pak následně ukazovala, jak jsme vyráběli a pravidelně bych doplňovala i fotky sem do recenze, aby to nakonec bylo hezky kompletní.

Přidejte se k nám :-).

Pokud Vás kniha zaujala a chtěli byste se do tohoto krásného tvoření a vyrábění pustit, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 127Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat