21. srpna 2020

SVAČÍME: Velká svačinková bichle - aneb 419 stran báječné inspirace

Pokud mě sledujete delší dobu, tak víte, že recenze nepodceňuji a snažím se vše řádně otestovat a vyzkoušet a proto jsem si v tomto případě dala na čas, abych mohla jistojistě říct, že za to ta bichle stojí a že jí potřebujete opravdu všichni!

Poprvé jsem se o ní dozvěděla na veletrhu Rosteme pro život, kde jsem od Martina z matydesign.cz dostala letáček s prosbou, jestli bych tento projekt nemohla nasdílet u sebe na stránce. Poté mě kontaktovali přímo autoři svačinkové bichle a dali jsme se do řeči.

Poporodní období mě dost zmohlo a ani následně jsem nebyla schopna chystat náročnější recenze ale krůček po krůčku jsem se na ni snažila pracovat.

Tato recenze je detailní a rozsáhlá především i proto, že jsme se rozhodli vyzkoušet poměrně dost receptů. Nechtěla jsem, aby ta recenze byla "obyčejná" jen v hodnocení bichle jako takové a nevyzkoušet toho rovnou víc.

Z každého období jsem vybrala recepty, které mě zaujaly ze všeho nejvíce (bylo to opravdu těžké rozhodování, abych nevařila půlku bichle) a rozhodli jsme se je vyzkoušet a ochutnat. Celkem Vás tedy čeká 21 receptů, které jsme vyzkoušeli a detailní recenze bichle jako takové.


https://www.facebook.com/skolnisvaciny/


O SVAČINKOVÉ BICHLI

"V kuchařce vás čeká 175 svačinových receptů v 8 základních kategoriích + 15 speciálních receptů pro zvláštní příležitosti (narozeniny, Mikuláš, Velikonoce atd) na více než 400 stránkách. Vše je přehledně rozdělené do sezon, takže bude hračka používat sezonní suroviny. Každý recept je vytvořen tak, aby poskytl vyváženou a plnohodnotnou sváču pro Vašeho (před)školáka.


Na jaké recepty se můžete těšit?

  • 15 jogurtových svačinek
  • 15 pudinkových dobrůtek
  • 10 netradičních mléčných mlsů
  • 30 pomazánek od A do Z
  • 25 sladce upečených
  • 25 slaných z trouby vytažených
  • 25 salátů všech možných chutí
  • 30 obložených svačinek
  • 15 speciálních receptů pro speciální příležitosti

Celkem tedy 190 svačinkových receptů! To je 2x víc než ve většině ostatních kuchařek na trhu. A z toho 147 receptů má svou bezlepkovou variantu."

To je úvod, který najdete na webu https://receptypanicuby.cz/skolni-svaciny/ a kromě toho všeho v bichli najdete také:

  • praktické tipy a zajímavosti u receptů
  • maminko-friendly týdenní plány na pestré a rozhodně ne nudné svačinky
  • bezlepkové a bezlaktózové recepty srozumitelně označené ikonkami
  • jednoduché rozlišení časové náročnosti receptů
  • srozumitelná doporučení, jak naše robátka plnohodnotně a dobře krmit
  • pomoc s výběrem dobrých a kvalitních sezonních surovin
  • každá svačinka má svou vlastní fotkupoustu skvělé inspirace i na lehké večeře nebo snídaně pro dospělé

Už to vše samo o sobě zní naprosto dokonale, nemyslíte?


CO SE VŠE DOZVÍTE V ÚVODU

V úvodu se dozvíte, že je bichle rozdělena po týdnech a že Vás čeká 11 podzimních týdnů, 9 zimních týdnů, 11 jarních týdnů a 4 letní týdny.

Přečtete si zajímavé informace o tom, co by měla obsahovat ideální svačinka a také, jak je to s pitným režimem, co tedy ty sacharidy, proč si dávat pozor na množství ovoce, proč by měly převažovat nenasycené tuky a proč se zaměřit na kvalitní bílkoviny.

Dále se dočtete jak velká svačina je ideální svačina a jak si sestavit ideální porci.




Seznámíte se s podrobným popisem, který Vás informuje o tom, jakým způsobem s receptem pracovat, co vše se v něm dočtete, jakým způsobem se prokliknout zpět a co znamenají konkrétní znaky u receptu.




OBSAH PODLE KATEGORIÍ

Prokliknutelný, žádné listování nebo spíše rolování

  • Jogurtové svačinky
  • Pudingové dobrůtky
  • Netradiční mléčné mlsy
  • Pomazánky od A do Z
  • Sladce upečené
  • Slané z trouby vytažené
  • Saláty všech možných chutí
  • Obložené svačinky
  • Speciály - narozeniny
  • Speciály - svátek
  • Speciály - Mikuláš
  • Speciály - Vánoce
  • Speciály - Velikonoce



OBSAH PODLE TÝDNŮ

Tady si stačí kliknout na vybraný týden a máte vše přehledně před sebou. To je další z výhod právě elektronické podoby, že můžete klikat a nemusíte hledat a listovat. Takže když už, tak bych volila kombinaci tištěné i elektronické.




A pak už přecházíme na rozdělení podle ročního období, které začíná podzimem. Vždy, když začíná konkrétní roční období, tak se ještě před recepty dočtete, jaké suroviny pro to konkrétní období můžete využít.


ROČNÍ OBDOBÍ PODZIM

Když jsme projížděli podzimní recepty, nejvíc nás zaujalo těchto pět, do kterých jsme se pustili a které jsme se rozhodli ochutnat.


Brokolicové muffiny (strana 18)

Muffiny jsou sázkou na jistotu. Já bych je mohla jíst na tisíc způsobů. Navíc jsou upečené rychle a jsou skvělé na cesty ale také jako pohoštění na oslavách nebo při nečekaných návštěvách. Brokolici mám moc ráda. Naučila jsem se ji jíst až v dospělosti ale zapečená a v kombinaci se sýrem, je naprosto dokonalá.




Mrkvový koláč (strana 48)

S mrkvovým koláčem jsem měla osobní problém. Musela jsem se hodně krotit, abych celý plech nesnědla na posezení a abych se byla schopna podělit s rodinou. Je naprosto výborný, vláčný, šťavnatý. Může se Vám zdát nedopečený, protože je opravdu šťavnatý ale nemusíte se toho bát. Jen dodržte správný čas pečení a vše bude skvělé.




Rybičková pomazánka z makrely (strana 82)

Říká se, že když nejíte dostatek ryb v hlavních jídlech, měly byste je jíst často alespoň v pomazánkách. Tak zde máte inspiraci na makrelovou pomazánku. U makrely je jediný problém a tím jsou kosti nebo spíš kostičky. To vybírání je náročný, ale pomazánka za to stojí.





Míša dezert do skleničky (strana 110)

Manžel miluje Míša dort, což znamenalo, že se po tomto dezertu mohl naprosto utlouct až na mě skoro nic nezbylo. No a holky to samé. Kam se na to hraje domácí pribiňák či termix. Tento recept bude jedním z našich stálých a už se těšíme, až si ho zase připravíme.




Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou (strana 112)

Těstovinový salát jsem si dělala na florbalové zápasy, kdy člověk potřebuje především osvěžení a najíst se zlehka. Další tip na svačinu, zvlášť v horkých letních dnech, ale zároveň také tip na osvěžující oběd či studenou večeři.





ROČNÍ OBDOBÍ ZIMA

Ze zimních receptů jsme si vybrali také celkem 5, které jsme chtěli pro recenzi vyzkoušet.


Rozhuda (strana 158)

Pomazánky mám moc ráda. Vždycky, když jsme u mamky na víkend, tak nějakou připraví - umí výbornou rybičkovou a vajíčkovou. Rozhuda je pro mě ale úplně nový název. Připomíná mi budapešťskou pomazánku ale přijde mi konzistencí řidší a je víc osvěžující.




Čoko cheesecake (strana 160)

Po této dobrotě se doslova jen zaprášilo. Příště víme, že musíme udělat větší množství. Vláčný, chutný, sladký tak akorát. Ten bych mohla upéct i dětem do babyclubu k sváče :-).




Bramborový koláč se šunkou (strana 190)

Tento bramborový koláč jsme si vybrali proto, že milujeme uzené maso (hlavně v uzené polévce) ale tady jsme byli zvědaví, jak nám to všem zachutná. Zároveň se jedná opět o oběd pro celou rodinu anebo rychlou večeři.




Chia puding s arašídovým máslem (strana 204)

Tak co se týče chia semínek, jsou na ně dva tábory (možná i více). Jeden tábor dodržuje denní doporučenou dávku (na které se stejně ani odborníci neshodnou) a druhý tábor je proti chia semínkům do 18 let. Já jsem mezi těmi, kteří chia semínka používají u dětí zhruba od 1 roku a používám je do různých muffinů, kaší, dezertů, čajů a tak.

Nikdy jsme z nich ale nedělali nic takového jako právě puding nebo čistě něco, kde jsou chia semínka hlavní surovinou. Tohle bylo tedy poprvé a pokud řešíte dávkování, rozdělte si dezert do více dávek. Chia semínka skvěle zasytí a stojím si za tím, že jsou zdravá.

Nám chia puding ale jaksi nechtěl zpudingovat. Pokud Vám chia semínka málo nabobtnají, můžete je mít tzv. "mrtvá". Bůh ví, kde se tady stala chyba.




Pečené tuňákové kapsičky (strana 220)

Další zajímavá inspirace pro doplnění pravidelné dávky ryb do Vašeho jídelníčku. I zde platí, že pokud nemáte ryby pravidelně v hlavním jídle, zkuste je zařadit do pomazánky anebo takto do kapsiček.




ROČNÍ OBDOBÍ JARO

Pět receptů jsme si vybrali také z jarního období. A konkrétně tyto nás zaujaly ze všeho nejvíce.


Ovocný salát s quinoou a báječnou zálivkou (strana 240)

Quinoa je zajímavou surovinou, kterou nemáme ještě tolik vyzkoušenou. Můžete ji využít jako přílohu nebo do karbanátků, do zeleninových salátů i kaší. Tentokrát jsme ji vyzkoušeli v ovocném salátu, do kterého jsme využili borůvky, které jsme natrhali v lese.




Slaný quiche se špenátem a cibulkou (strana 282)

Quiche miluju, stejně jako muffiny, na tisíce způsobů. A se špenátem to mám úplně stejn. Tento quiche je zase trochu něco jiného, protože se špenát na korpusu přelije připravenou směsí a je toho větší vrstva, než dělám já. Takže zase něco nového a samozřejmě výborného.




Banana bread (strana 292)

Banánový chlebíček znám už tak strašně dlouho, ale nikdy jsme ho jetě nedělali. Ani nevím proč, takže jsem ráda, že mě do něj Velká svačinková bichle doslova dokopala a my ho mohli konečně ochutnat. Zase skvělá inspirace nejen na sladké svačiny, ale také na snídani.




Špenátová pomazánka se sýrem (strana 298)

Wow! Tak tahle pomazánka je naprosto dokonalá! V receptu se psalo, abychom špenát buď jen nasekali anebo umixovali a tato skvělá barva vznikla právě umixováním. Takže za mě doporučuji rozhodně mixovat. A nepřehnat to s česnekem :-D. Nikdy jsem ještě špenátovou pomazánku nezkoušela a rozhodně to byla chyba.




Plněné špenátové palačinky (strana 308)

Tak pozooor! Špenátové palačinky jsou naprostou TOPkou ze všech receptů, které jsme zatím zkoušeli. Jéééžiš marja to je tak dokonalý! Zbyla na mě bohužel jen tato jedna, ale brzy si uděláme pořádnou dávku. A hlavně m překvapilo jak výborné jsou za studena. Myslela jsem si, že to nebude tak úplně ono, ale věřte nevěřte pořádně vychlazená je naprosto perfektní.




ROČNÍ OBDOBÍ LÉTO

Pro letní období jsme si vybrali pouze tři recepty. Není to ale proto, že by nás nic dalšího nezaujalo - mám ještě další favority. Ale chtěli jsme vybrat ty nejzajímavější z našeho pohledu.


Jáhlový krém s tvarohem a ovocem (strana 348)

Jáhlový krém jsem vybrala proto, že jáhly nejíme. A nejíme je proto, že je neumíme uvařit, asi, nebo co. Zkoušela jsem je kdysi už jako nepečený dort a nepovedly se. Nedařilo se nám je rozvařit tak, jak bylo potřeba. Rozhodli jsme se proto hecnout a zkusit je znovu.

Musim říct, že bylo velkým překvapením, že jsme je uvařili opravdu do měkka. Vůbec se při vaření jahel nebojte přidat více vody. A hned jak krém umixujete, dejte ho do lednice pořádně schladit.

Vznikne totiž konzistence pudingu a je výborný. My si ho vylepšili ještě datlovým sirupem.





Budapešťská pomazánka (strana 350)

Budapešťská pomazánka je klasika, kterou nikdy neodmítnu. A v letním období jsou pomazánky skvělou svačinou i večeří. Zkusili jste si už třeba nakrájet okurku nebo papriku a namazat je právě pomazánkou? Tak to zkuste, pokud nechcete jíst tolik pečiva :-).




Meruňkový koláč s vločkami (strana 364)

Meruňky a koláč. To je nesmrtelná kombinace, zvlášť v celozrnné podobě. Moc mi vyhovovalo, že koláč není téměř vůbec sladký, ale pokud máte raději sladší koláče, tak přidejte na medu. Tady je ho opravdu jen zlehka.





SPECIÁLNÍ PŘÍLEŽITOSTI

Speciální inspirace pro slavnostní příležitosti ať už narozeniny nebo jiné sváteční dny. Tady jsme vybrali také tři recepty, které nás zaujaly ze všeho nejvíce.


Ovocné košíčky s pudingem (strana 387)

Wooow! ovocné košíčky miluju. Když je vidím v cukrárně nebo na nějaké oslavě, jdu po nich jako po prvních ale doma jsme je opět ještě nezkoušeli. Přišlo mi to složitý a já nemám ráda složité recepty. Jenže prdlačky! Nejen, že jde o jednoduchý recept, ale navíc jsou tak úžasně křehké. Když je necháte dostatečně odležet, puding se do nich vsákne a vy se jich najednou nemůžete nabažit.




Sýrové tyčinky (strana 392)

Skvělý tip na různé dětské oslavy, akce v babyclubech ale i na cesty třeba do auta. Také když si chystáte jídlo třeba na víkend na zahradě a chcete něco na "zobačku" Přišlo mi, že vůbec nedrobí, takže do auta ideál.


 


Velikonoční nádivkové muffiny (strana 410)

I když máme konec srpna, nemohla jsem odolat a vyzkoušeli jsme velikonoční nádivkové muffiny.

Přiznám se, že jsme nikdy žádnou nádivku nedělali. Nijak nás to vyloženě nelákalo, ale zase .. jak jsem už psala výše, tak muffiny můžu na tisíce způsobů a proto mě tyto nádivkové lákaly.

Opět bylo velkým překvapením, jak skvěle chutnaj i studené. Takže na cesty, jako svačina ale také studená večeře ideál. Dáte si dva nebo tři kousky a máte dost. Víc už jíst nemusíte. Ale upozorňuji, že jsou doslova žravé.





SVAČINKOVÁ BICHLE V MOBILU

Tady jen pro představu, jak vypadá Velká svačinková bichle v mobilním zařízení. Tablet nemáme, ale v mobilu ji sebou tahám všude možně. Nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat a kdy se Vám bude hodit. To je velká výhoda té elektronické podoby.




Vybrala jsem další lákavou inspiraci, kterou jsme ještě nezkoušeli, ale která nás taky zaujala a určitě v brzké době vyzkoušíme i další recepty.








PŘEDSTAVENÍ BICHLE NA YOUTUBE

Můžete mrknout na představení Velké svačinkové bichle i v tomto videu.






BUDE TIŠTĚNÁ SVAČINKOVÁ BICHLE?

Přesně za 4 dny, tedy  v úterý 25.8 2020, v 16 hodin se spustí kampaň ve které se rozhodne, jestli se bichle vytiskne a jestli nám bude zdobit kuchyně hezky ve 3D podobě. Zájem o tištěnou bichli je tak veliký, že autory přesvědčil o tom zkusit crowfundingovou kampaň a doufají, že se vybere dostatečné množství peněz, aby se tisk bichle opravdu uskutečnil. Kampaň bude spuštěna na HitHit.com.

Za každé tři prodané tištěné svačinkové bichle vysadí strom, protože by tím chtěli přírodě vrátit to, co si od ní vezmou. Sázet budou na území ČR ve spolupráci s https://homefortrees.com/.

Pokud bude kampaň úspěšná, to se dozvíme 24. září 2020, tak hned co dostanou od HitHitu peníze na účet, odesílají svačinkovou bichli do tiskárny. A pokud vše půjde podle plánů, v listopadu se nachystá křest, kterého se snad také zúčastníme :-).


#VICNEZKUCHARKA

Co znamená vicnezkucharka? Informace o ni najdete zde https://vicnezkucharka.cz/. Místo, kde po registraci najdete mnoho další inspirace na víkendové recepty, můžete si vygenerovat svůj nákupní seznam, dokonce můžete využít i minutku na měření času podle receptů a také si můžete v receptech nastavit počet porcí.

Můžete si vybrat z několika cest - buď se vydáte cestou "jen ochutnávám", dále se můžete vydat cestou "chci inspiraci" a třetí (a samozřejmě ta plnohodnotná) možnost je "jsem labužník".

V plánu je také mobilní aplikace, takže se ještě máme na co těšit :-).


ZÁVĚREM

V první řadě bych chtěla napsat, že jsem nadšená, protože tolik receptů pohromadě - tolik jednoduchých receptů pohromadě jen tak nenajdete a je to naprosto dokonalá inspirace nejen na svačiny jako takové, ale opravdu i na snídani, obědy i večeři pro celou rodinu bez ohledu na věk všech členů. Recepty zaujmou, zasytí, nadchnou a to malé děti i dospělé a klidně i celý  kolektiv.

Dále bych chtěla vyjádřit můj názor na mléčné výrobky v zimném období. Jogurty a celkově mléčné výrobky bych neřadila do zimního období. V zimním období je lepší ochlazující potraviny (jogurty, tvarohy, salátové okurky) vyřazovat nebo alespon minializovat. Dle tradiční čínské medicíny. A to samé platí pro citrusy všeho druhu.

Opravdu nestačí jíst jogurt při pokojové teplotě, stále se jedná o ochlazující potravinu a tělo je potřeba v zimě zahřívat, aby nedocházelo k nachlazení a nemocem. Věděli jste, že když máte neustále ledové ruce, je to proto, že se stravujete špatně? Právě proto byste měli zařadit více zahřívacích potravin a ledovým rukám bude konec.

Také jsem si všimla, že recepty obsahují polotučné mléčné výrobky jako například polotučné mléko ču polotučný tvaroh. Zdravý jedinec (a to především dítě) by neměl jíst nic polotučného a už vůbec ne odtučněného. Takže bych byla moc vděčná, kdyby se tyto produkty v receptech nahradily plnotučnými.

Co se týče E-booku jako takového, tak mi mnohdy pomaleji najíždí listování v počítači. To se dá třeba i čekat, když se jedná o tak objemnou bichli, tak bych tím jen chtěla upozornit na trochu trpělivosti. V mobilu mi všechno najede hned a rychle, tam problém nemám.

Velkou svačinkovou bichli můžete zakoupit přímo ZDE a je na Vás, kterou cestou se vydáte - jestli budete chtít pouze Bichli v elektronické podobě, jestli si k ní zakoupíte také krabičky anebo jestli se rozhodnete pro poukaz a uděláte radost někomu blízkému.

A také nezapomínejte na blížící se HitHit kampaň, která rozhodne, jestli se bude Velká svačinková bichle tisknout. Tímto bych Vás všechny chtěla poprosit o sdílení :-).


Cena: od 390Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat