11. srpna 2020

ČTEME: Kdo ukradl zelí? - Případ pro začínající detektivy

Ilustrítorka Vendula Hegerová je sama o sobě mojí srdcovkou a jsem moc vděčná za to, že nás blog spojil takovým způsobem, až se z nás staly virtuální kamarádky - vzdálenost je potvora. Její tvorbu aktivně sleduju a podporuju horem dolem, proto u nás doma nesmí chybět ani nedávná novinka.

Kniha Kdo ukradl zelí?, kterou Vám ve spolupráci s nakladatelstvím Portál představím, je případ pro začínající detektivy. Autorkou je Stanislava Reschová. Té v nakladatelství Portál vyšlo již několik dětských knih a jedna z nich byla dokonce i nominována na Zlatou stuhu 2015.

Kromě zajímavého detektivního příběhu získají děti s každou kapitolou také různé pokyny k řešení úkolů či luštění. To jsou věci, které musí malý detektiv umět a znát.




"Zajíc Čiperka bydlí u lesa a, jak už to tak bývá, má moc rád zelí. Jednou v noci mu ale kdosi všechny zelné hlávky ze zahrádky ukradne. Pátrání se ujímá sám Čiperka za pomoci svého světem protřeného synovce Trumbelína. Na místě činu detektivové naleznou v hlíně stopy kopýtek divokého prasete, zajíců, sojky a dokonce i lišky. To je pěkná várka podezřelých. Povede se jim odhalit zločince?"


KAPITOLY KNIHY

  • Zajíc Čiperka a sousedé
  • Trumbelínův návrat
  • Ukradené zelí
  • Místo činu
  • První podezřelý
  • Vypovídá kmotra sojka
  • Na návštěvě v liščím doupěti
  • Smolař
  • Zbývá zajíc Forejt
  • Forejtovo odhalení
  • Překvapení
  • Hostina na usmířenou


UKÁZKY Z KNIHY

Kniha začíná seznámením se zajícem Čiperkou a jeho sousedy. Dozvíte se kde Čiperka bydlí a kdo se kolem něj pohybuje. Také se dočtete o jeho zahrádce, na které pěstuje zelí a miluje ho takovým způsobem, že se pomalu ani o ničem jiném nedokáže bavit.




Vedle Čiperky bydlí kromě zajíce Forejta také kaneček Janeček se svojí rodinou. Má čtyři neposedy, které jsou pojmenováni podle jejich nejoblíbenější potravy - mrkněte se, co mají na hlavě a podle toho jména poznáte :-).




Čiperkovi se změnil jeho poklidný život, když se mu vrátil synovec Trumbelín, kterého se snažil zasvětit do pěstování zelí. Pak se Trumbelín vydal do světa, kdy prošel celý sousední les a teď je zase zpátky.




A pak se to stalo. Někdo ukradl zelí a začalo vyšetřování. Museli prozkoumat všechny stopy na místě činu. K čerstvě nasbíraným informacím a stopám si sedli a snažili se vymyslet, co bude následovat.




Čiperkovi se nedařilo být při výslechu klidným. Zvlášť, když se jim nedostalo informací, které potřebovali a věděli, že pátrání bude ještě nějakou dobu trvat. Nejspíš si myslel, že podezřelého objeví hned a případ bude vyřešen. Jenže tak jednoduché to vůbec není.





Na řadu přišla kmotra sojka, která neměla zrovna dobrou náladu, ale předala jim své podezření a věděla, že její svědectví bude hrát v případu určitě velkou roli. Jenže její popis nebyl tak úplně zřetelný. Zajíci v tom neviděli ale žádný smysl. Co teď? Jak toho zloděje dopátrají?





Museli zatnout zuby a jít do liščího doupěte za lišákem Smolařem i když se jim teda zrovna dvakrát jít nechtělo. Nakonec ale došlo v přátelskému posezení. Svěřili se, že jim někdo ukradl zelí a proto chodí po sousedech, aby zjistili, kdo to byl a jestli někdo něco neviděl či neslyšel. A to z lišáka najednou začaly padat informace, ale byly pravdivé? Byly k věci?




Teď už jim zbývá jen zajíc Forejt a snad se dozví, co se vlastně vůbec stalo a kdo to zelí ukradl. Hned ho zajdou navštívit . Zvláštní je, že je nechce vůbec pustit domu, prý nemá uklizeno. Tak jak to celé nakonec dopadne?




ÚKOLY A LUŠTĚNÍ

Každá kapitola je zakončena luštěním čí nějakým úkolem - těch Vás čeká celkem 13 :-). Úkoly jsou různorodé ať už bludiště, hledání, přiřazování, různé znalosti a tak dále. Moc hezké zpestření celé knížky, kterého je tak akorát.









ZÁVĚREM

Když máte pro něco slabost, tak se Vám těžko vyjadřuje nějaké hodnocení. To jsou prostě srdcovky, stejně jako knihy od Andrey Popprové, které taky miluju!

No a taky je to navíc v kombinaci s luštěním záhad a detektivním pátráním a to je něco pro mě! Teda pro děti hahaha. Tady přesně vidíte, kdy s užívá knížky víc rodič, než děti. Přeci jen mi holky ještě neřeknou detailně, co si o knize myslí. Jedna řekne "dobrý" a druhá se jen usměje :-D.

Já si knihu užila a sama jsem byla zvědavá, jak to celé vlastně dopadne a jakým způsobem se záhada vyřeší. Kniha je svou velikostí ideální do batůžku na cesty.

Doporučovala bych ji předškoláčkům, kteří už budou lépe vnímat příběh. Budou mnohem lépe logicky uvažovat a přemýšlet nad záhadou, kterou se pokusí vyřešit. Takže pro pochopení příběhu a opravdu samostatné luštění bych ji volila pro starší děti. Ale zároveň si v ní moc ráda listuje i Sofinka, jen té ještě nedá těch sto procent.

Pokud by Vás kniha Kdo ukradl zelí? zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 169Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat