31. srpna 2020

HRAJEME SI: Sport&Fun - Trefa na 10

"Kdo z vás hází nejpřesněji? Rychleji, dále, přesněji - buďte jako olympijští sportovci! Prověří vás celkem 8 různých variant her pro 2-4 hráče od 3 let, při nichž házíte sáčky na velkou plachtu s bodovaným terčem a snažíte se svým soupeřům dokázat, kdo má skutečně přesné "jestřábí" oko!".

Tak zní text u hry Trefa na 10 na webu pexik.inshop.cz, ze kterého nám byla zaslána k recenzi a my využili zahrady u kamarádky a měli jsme skvělé útočiště na hraní. Počasí se nám už pomalu ale jistě přehupuje do podzimního, ale výhodou hry Trefa na 10 je ta, že se dá hrát i v interiérech - a troufám si říct, že je to uvnitř dokonce i lepší hraní.

Tak se na ni pojďme pořádně podívat :-).




OBSAH HRY

  • Plachta s terčem
  • Sáčky na házení (12ks)
  • Kartonová kolečka (3ks)
  • Stíratelná tabulka
  • Fix na tabulku
  • Provázek jako "čára"
  • Přesýpací hodiny
  • Návod



PLACHTA

Plachta je velká, omyvatelná, sytě barevná ale stačí trochu fouknout a popoletí. Takže když už se vám nechce čekat na bezvětří, zkuste ji něčím po stranách zatížit alespoň z vrchní části, aby vám to nerušilo hody. 




HÁZECÍ SÁČKY

Škoda, že házecí sáčky nejsou podle základních barev (žlutá, zelená, modrá, červená). Daly by se pak právě využít na výuku barev u malých dětí. To by se mi pak líbilo o kus víc. Jinak jsou těžší a dětem se dobře hází a hlavně se jim dobře drží.




OBOUSTRANNÁ KOLEČKA

Tato oboustranná kolečka, z pevného omyvatelného kartonu, se používají, když chcete hrát jiné verze hry. Kolečko dáte na plachtu, zamíříte a snažíte se trefit co nejvíce sáčky.




A tohle je BANKROT, ve kterém se body nulují. Hry jsou tedy opravdu různorodé a můžete hrát na nespočet způsobů. Nejen ty, které jsou uvedeny v návodu, ale můžete si vymyslet i vlastní.




MAZACÍ OBOUSTRANNÁ TABULKA

Tabulka je oboustranná z pevného otíratelného kartonu. Buď zapisujete přesnost v každém kole anebo si zvolíte verzi olympiáda. Tam už si docela i zamakáta - dost vám napoví i cviky na obrázcích, které na kartičce vidíte.





FIX, PROVÁZEK, PŘESÝPACÍ HODINY

Drobné doplňky v podobě mazací fixy s houbičkou, přesýpacích hodin aby hra nebyla tak jednoduchá a také nesmí chybět provázek jako čára - ať nemusíte hledat nějaké klacky a prkna.




NÁVOD

Návod nikam nezahazujte. Střežte ho jako své oko, aby se neponičil, protože obsahuje všechny možné i nemožné verze hry a co jsem tak koukala na internet, tak nikde neni pořádně celý vyfocený ani ke stažení. Anebo si ho nafoťte do telefonu, kdyby vám třeba uletěl nebo tak.




V návodu je přehled obsahu balení, přípravy hry a také všech různých způsobů hry a popisu toho, jak se konkrétní body počítají.




HRA V AKCI

Na hraní je potřeba vychytat v první řadě počasí. Jakýkoliv větřík bude hře pěkně škodit. Takže už to byl docela problém na zahradě, když celé léto dá se říct foukalo, alespoň teda u nás. Ale zvládali jsme odehrát několik her a hraní jsme si užívali.




Jen dalším problémem je plocha. Pokud chcete hrát na trávě, tak bude plachta tak nějak pořád do větru. Bude se různě kroutit a nebude na té trávě tak hezky připravená. Proto je lepší vychytat si místo na nějakém chodníčku nebo cestě.




Plachta je skvěle omyvatelná a troufám si říct, že se celkově hra dá dobře vyčistit, pokud by zmokla nebo se nějakým způsobem venku zašpinila. To je výhoda a za mě velké plus.




No a nesmím taky zapomenout zmínit fakt, že sáčky po plachtě kloužou, takže miřte tak, aby sáček do středu dojel. A dobré je mít po ruce i dětské kolečko a malým pomocníkem, kterému se nechce hrát, ale baví ho sáčky sbírat, naložit do kolečka a přivézt na start.




A také je potřeba dětem vysvětlit, k čemu tam ten provázek je - všimněte si níže na fotce, kde Klaudinka stojí a kde je provázek. Odmítala dodržovat určenou vzdálenost, která je 5 kroků od plachty :-D.




Sofinka byla tedy většinou oficiálním sběračem sáčků a hlídala, jestli někdo nepodvádí :-D. Sem tam si sama hodila, ale hned se urazila, že se netrefila. Ta její povaha bude časem ještě zajímavá.




DOPORUČENÝ VĚK

Oficiální doporučení je od 3 let, ale záleží (tak jako vždy) na konkrétním dítěti, jestli ho to vůbec bude bavit a jestli se mu bude chtít hrát. Klaudinka je nadšená a hraje ráda, Sofinka je spíš jen asistent ale my dospělý si hrajeme taky rádi.

Takže pokud máte starší děti a jste sami právě na tyto hry, které vám zpestří dny na zahradě, tak rozhodně neváhejte. Je to skvlá zábava pro celou rodinu.

Já se hru chystám ale využívat i v babyclubu, kde máme děti od jednoho roku až do nástupu do školky a věřím, že je hra taky zaujme a že ji budeme chystat na různé akce.


ZÁVĚREM

Líbí se mi, jak je hra nejen dobře přenosná, protože má krabici jako kufřík, ale také jak je obsahově multifunkční a dokážet u ní strávit klidně i celé odpoledne. Je bytelná, takže byste se museli hodně snažit, aby se poničila.

Zabaví se u ní celá rodina nebo děti na zahradní párty ale i v různých centrech a na pohybových kroužcích. Takže ji rozhodně doporučuji všem malým i velkým.

Pokud Vás hra zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu přímo ZDE.


Cena: 449Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat