4. srpna 2020

UČÍME SE: Putování přírodou - Stromy, květiny, ptáci

"Vydejte se na výlet a seznamte se s okolní přírodou! V této knize naleznete spoustu zajímavostí o fascinujícím světě stromů, květin a ptáků. Zjistíte, jak od sebe jednotlivé druhy rozeznávat i proč jsou květiny a stromy pro zvířata, člověka i celou planetu tak důležité. Nechybí ani návody na různé činnosti, díky nimž poznáte svět okolo sebe ještě lépe."

Recenze na tuto nádherně přenádhernou knihu plnou reálných obrázků zvířat, květin a stromů vznikla ve spolupráci s eshopem Funkids.cz. A já ji už takto v úvodu rozhodně doporučuji do každé rodiny s malými dětmi. Naučíte se mnoho nového. Můžete ji sebou brát na výlety, mít ji schovanou na zahradě nebo si ji brát na prázdniny k babičce.

Na to, jak je kniha malá, tak obsahuje neuvěřitelné množství informací a i Vy rodiče si ji budete fascinovaně prohlížet. A jelikož by byl hřích nafotit jen pár fotek, tak bude recenze spíše fotorecenzí a fotky budou převažovat nad texty. Řeknout totiž mnohem víc.




Kniha je malá, velikosti o kousek větší, než je A5, ale je poměrně silná a má pevné desky. Celkem obsahuje 240 stran plných krásných obrázků z přírody.




OBSAH KNIHY

Kniha je rozdělena na 3 velké kapitoly - stromy, květiny a ptáky. Každá z kapitol má svůj samostatný obsah, díky kterému se můžete orientovat. Na konci každé kapitoly narazíte na slovníček pojmů a také na rejstřík, který Vám pomůže v další orientaci.


STROMY

Více než 70 stran zaměřených na stromy a vše kolem nich. Dozvíte se co dělá strom stromem, jak je od sebe rozeznat, jaké jsou základní parametry, jak číst letokruhy, z čeho se skládá list a k čemu ty listy vůbec jsou, jaké mají listy tvary, jak rostou pupeny, druhy květů, plody a semena, tvary šišek, život u paty stromu, seznámíte se s lesními škůdci, , parazity, jaké jsou stroy kolem nás, jaké jsou větve v zimě, jak přispět svým dílem a mnoho dalšího.














Věděli jste, že :

  • Stromy se poprvé objevily na Zemi před nějakými 390 miliony let?
  • Deštné pralesy pokrývají pouhých 6% pevniny, ale přitom jsou domovem celých dvou třetin všech živočišných a rostlinných druhů?
  • S listy nemusí pohybovat vždy vítr, ale mohou se pohybovat i samy od sebe? Natáčejí se totiž samy tak, aby byly v nejlepší pozici vůči Slunci


KVĚTINY

Dalších více než 70 stran je věnováno květinám. Dozvíte se kde všude najdete polní květiny, jak květina roste, jaký je život rostlin, prozkoumáte listy, prohlédnete si kalendář lučního kvítí, zjistíte jak si zavést botanický deník, jak pěstovat polní květiny, kdo dopraví pyl na místo určení, jaký je pohyb okvětních plátků, jak dlouho květiny žijí, praktické využité květin, které květiny se vyskytují u potoků a rybníků, v dubových lesích, bukových lesích, v bažinách, horách atd. a také jaké květiny jsou doslova kolem nás.














Věděli jste že:

  • V některých zemích se nektarem planě rostoucích květin živí také ptáci, netopýři, myši a dokonce i opice?
  • Některé druhy pupalek se v noci otvírají tak prudce, že jejich květy přitom vydávají hlasitý zvuk?
  • Lidé vyrábějí parfémy už několik tisíciletí? Staří Egypťané například máčeli okvětní plátky květin v tuku a z něj pak tvarovali homolky, které si dávali na hlavu, aby se kolem nich držela líbivá vůně?


PTÁCI

Posledních více než 70 stran je zaměřených na ptáky. Dozvíte se informace o skrytém životě ptáků, o výměně peří, jaké mají zobáky, zpěvů a vábení, druzích letu, jak vypadají ptáci v letu a jaké jsou jejich siluety, co je to vokalizace, kde si ptáci staví svá hnízda, jak je krmit a čím, koho potkáte u krmítka, jaké jsou vzácnější druhy ptáků, co se ukrývá v hnízdě a mnoho dalšího.














Zajímavá fakta:

  • Rekord v délce zobáku drží pelikán australský, jehož zobák může měřit až 45cm. Díky tomu udrží v zobáku více potravy, než co se mu vejde do žaludku
  • Ptačí pera jsou tvořeny keratinem (stejně jako vlasy a nehty u lidí)
  • Někteří ptáci se nechávají doslova obsypat mravenci. Dělají to zřejmě proto, že kyselina vylučovaná mravenci jim pomáhá při čištění křídel


ZÁVĚREM

Troufám si říct, že fotorecenze nahradí všechna slova. Já osobně jsem z knihy nadšená a přesně takové knihy miluju a ráda se k nim s dětmi vracím. Je tam snad úplně všechno a sama jsem se dozvěděla mnoho nového. Kolikrát jsem byla až překvapena, že něco takového ještě vůbec nevím.

Pokud Vás kniha zaujala, najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: 149Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat