5. srpna 2020

HRAJEME SI: Labyrint - Bláznivé bludiště

Co lepšího zvolit pro tu naší milovnici různých bludišť a labyrintů, než právě tuto hru, kterou si mnozí pamatujete určitě z dětství. Je to totiž hra, která byla na trh uvedena již v roce 1986. Já ji doma přímo neměla, protože jsme měly mnoho jiných her, ale chodila jsem ji hrát ke kamarádovi.

Nepořizovala jsem junior verzi, nezaujala mě natolik, ale rovnou jsem chtěla klasiku, která je určena dětem od 7 let. Velmi nás ovšem překvapilo, jak ji rychle pochopila i 4 letá Sofinka.

Recenze vznikla ve spolupráci s eshopem Funkids.cz a pojďme si tedy hru představit :-).





VNITŘNÍ ČÁST KRABICE

Vnitřní část krabice je vymyšlena tak, aby v ní jednotlivé dílky nelítaly a nemíchaly se. Dokonce tam je místo i na každou figurku zvlášť. Každopádně zase, když to vezmeme z praktického hlediska, mohla to být mnohem menší krabice. 




OBSAH HRY

  • Hrací pole
  • 34 dílků chodbiček
  • 24 tajných kartiček
  • 4 figurky v základních barvách



FIGURKY

Hra obsahuje celkem 4 druhy figurek ve čtyřech základních barvách. Máme tu modrého Brumbála, zelenou Hermionu, mrňavou čarodejnici a ježibabu - jak jsme si je pojmenovali :-D.





NÁVOD

Nelekejte se, že na prvních stranách je polský návod.




Hned narazíte na český a pak také na slovenský, ruský a ještě nkolik dalších, kdybyste si chtěli procvičit cizí jazyky. 




Vše je v něm docela dobře vysvětleno, ale stejně jsme měli ze začátku pocit, že hrajeme špatně, protože nám to šlo až podezřele rychle. Špatně jsme ale nehráli nakonec, to se nám ulevilo, protože většinou špatně hrajeme ze začátku všechny hry :-D.




TAJNÉ KARTIČKY

Tajných kartiček je celkem 24 s různými postavičkami a předměty, které jsou zároveň rozmístěny i po celém labyrintu.




Jsou malé, což je dobře. Je potřeba, abyste je odkrývaly tajně a ta velikost má výhodu, že obrázek jen tak někdo neuvidí, i kdyby se třeba snažil. Dá se dobře schovat do dlaně u dětí.




DÍLKY CHODEB

Dílků chodeb je celkem 34. Některé mají zobrazeny předměty a postavy, jiné jsou jen čistě cesty ve smyslu rovinek a zatáček.




Jsou pevné, ale stejně si při jejich "vyloupávání" dávejte pozor - zvlášť pokud Vám pomáhají děti (naše holky to milují!). Mohlo by dojít k natržení.



HRACÍ PLÁN

Hrací plán má na sobě zabudované rohy s barevnými puntíky podle hracích figurek a dále dílky bludiště, na kterém jsou zbylé postavy a předměty. Mají nevýhodu, že se s nimi nedá hýbat, což Vás nejednou dostane při hře do úzkých.




Takto vypadá zaplněná hrací plocha všemi dílky - jeden Vám bude vždy přebývat, protože s ním budete střídavě hrát. Dílky na hrací plochu vkládáte náhodně, jak Vám zrovna přijdou pod ruku.




POSOUVÁNÍ BLUDIŠTĚ

Vždy jeden zasunete, další vypadne a s tím hraje hráč, který je na řadě. Zasouváte na místě, které je označeno šipkou a další hráč by správně nesměl vsunout kartičku na místo, kde byla zrovna vsunuta - nesmí zrušit tah předchozího hráče.




Vždy se musí bludiště posunout i kdyby byla cesta volná bez posunutí chodeb. Pokud vysunete figurku některého z hráčů mimo hrací plán, figurka se postaví na protější stranu právě posunutého řádku.




TAH FIGURKY
Když hráč posunul chodbu, postupuje figurkou. Smí popojít k jakémukoliv bodu bludiště, který je nepřerušeně spojený. Může se posunout tak daleko, jak sám chce ale může také zůstat na místě. Ale pokud nemůže přímou cestou popojít ke svému cíli, může se posunout alespoň tak daleko, aby mu cesta nějakým způsobem pomohla k dosažení cíle v dalším kole.




Pokud dojde ke svému cíli, odkryje před sebe konkrétní kartičku. Až na něj přijde znovu řada, koukne tajně na další z kartiček a určí si nový cíl. Jakmile máte odkryté všechny kartičky, musíte se dopravit zpátky na vaše výchozí místo.




VARIANTA PRO MENŠÍ DĚTI

V návodu je zmíněna varianta pro menší děti, které si mohou prohlédnout hned všechny kartičky a nezávisle na pořadí si určovat cíle.

Já bych navrhovala ještě variantu s menším počtem kartiček. Všimli jsme si, že naše 4 letá Sofinka hraje s nadšením, ale po třech otočených kartičkách už ztrácela pozornost (hra pak začne být těžší) a už ji to nebavilo. Takže u menších dětí klidně zkuste ty tři kartičky.

Nebo si vymyslete svou variantu, která se Vám s menšími bude hrát dobře. Neni třeba čekat až do 7 let a pokud Vás junior verze nezaujala, s touto se určitě vyřádíte.




DOPORUČENÝ VĚK

Oficiálně je hra doporučena pro děti ve věku od 7 let až po dospělé do věku 99. Musím říct, že mě hra překvapila v tom, jak je chytlavá a jak se do ní ponoříte a přemýšlíte každým tahem co dál podniknout, takže bych ji doporučovala určitě i pro rodinu se staršími dětmi v pubertálním věku.


ZÁVĚREM

Hra se zdá být nejdříve jednoduchá - také záleží na tom, jak si ji hned ze začátku sestavíte. Čím víc je pak ale promíchaná, tím náročnější je dostat se k Vašemu cíli. Může se stát, že se zaseknete na jednom bodě a nebude lehké dostat se pryč. Nezapomínejte, že s některými dílky se hýbat nedá a to je pak pěkně záludné.

Mladší Sofinka snadno pravidla pochopila, jen byla spíš takovým škodíkem. Klaudince bude 7 za pár měsíců a hezky hru ovládla. No a my s manželem jsme si zavařili mozkové závity a hra nás opravdu nadchla, že ji řadíme mezi naše nejoblíbenější.

Hru Labyrint - Bláznivé bludiště najdete na eshopu Funkids.cz přímo ZDE. Omrkněte také verzi Labyrintu s tématikou Česká republika, Ledové království 2, Harry Potter, Labyrint 3D, Labyrint Mini, Labyrint Junior anebo Honba za pokladem.


Cena: 565Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat