2. března 2023

ČTEME: Linka a Bod - Obrázková kniha pro nejmenší od 2 let

Jako milovníka interaktivních "Tulletovek" mě knížka Linka a Bog hned zaujala. Baví mě ta jednoduchost a přitom hravost. Ve finále jsou právě tyto knihy nejčtenějšími mezi malými dětmi, které nepotřebují ani tolik obrázky jako takové ale spíš zkoumají barvy i tvary a co z nich nadále vzniká.

"Když Linka potká Bod, hned si začnou hrát. A že na to hraní nechtějí být samy, pozvou si i své kamarády. Velké a malé, tlusté a tenké. A ti zase své kamarády. Červené a žluté, zelené a modré. Až je z toho svět plný barev a zábavy. Obrázková kniha pro nejmenší od 2 let o tvarech a barvách, rozdílech a toleranci."

Další z báječných knih, které bych vám ráda představila díky dlouhodobé spolupráci s nakladatelstvím Portál. Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).

 

 

 

LISTUJEME KNIHOU

Na začátku všeho byla linka a linka potkala bod. Hned si řekli, že si spolu budou hrát a spustilo se jedno velké dobrodružství, které v jednoduchých ilustracích bude stránku po stránce růst.

 

 

Nejdříve si začali hrát na houpačku ale pak si začali hrát "na něco". Dětem můžete popsat jednotlivé obrázky, které vznikly jednoduchým spojením tečky a linky.


 

Hráli si na šneka i na vrtuli letadla. Skvěle se u toho bavili a točili se rychleji a rychleji. Opět můžete dětem popsat jak vytvořili šneka, že jsou ruce linky jako tykadla atd.


 

Najednou dostal Bod nápad. Napadlo ho, že by mohl pozvat kamarády. A najednou se ze všech stran začaly sbíhat další a další Body. Každý z nich byl jiný - hubení, bachratí, mladí, staří. Prostě od každého druhu někdo.


 

A začaly vznikat další zajímavé hry "na něco". Čím víc jich bylo, tím víc se dalo cokoliv tvořit - například kytka anebo obilí. Všichni se náramně bavili. V tuhle chvíli mi obrázky připomněly hru WORLDS OF GOO, kterou jsem hrála kdysi dávno a šlo v ní o spojení černých teček do tvarů, aby se společně dostaly do určitého bodu :-D.


 

To samé ale napadlo i Linku. Co takhle pozvat i její kamarádky? Vždyť jich má taky spoustu a určitě pak budou moct vytvářet další a další tvary, obrazce a to jejich hraní "na něco" zase o kus povýší.


 

Její kamarádky byly stejně různorodé, jako Bodovo kamarádi. Dlouhé, krátké, tlusté i tenké. Sbíhaly se ze všech stran. Také mladé, rovné, staré i věkem pokroucené.


 

A tak se spustilo společné dobrodružství "na něco". Vznikaly stromy, vlak, horkovzdušný balón, slunečník, míčky, kolo, drak, balónek. Chtěli si takhle hrát pořád, byla to ještě větší zábava, než předtím.


 

Společně dokázali spoustu věcí. Chtěli spolu zůstat a proto se rozhodli postavit město, ve kterém by mohli žít společně. A tak neváhali a pustili se do práce, aby bylo co nejrychleji hotovo.


 

Město rostlo rychle, bylo krásné .. ale pořád mu něco chybělo. Bylo potřeba přizvat jetě někoho. Ještě další kamarády. A tak se rohodli napsat svým kamarádům do ciziny, aby se k nim přidali.


 

Ze všech koutů světa se začala sjíždět spousta dalších Linek a Bodů s různých barvách. Společně se usadili ve městě, kde začalo být ještě víc veselo.


 

Zanedlouho se všichni vzájemně promíchali a vytvořili úplně nové barvy. Svět tak byl najednou mnohem barevnější a veselejší.


 

Tak a teď je to teprve ono .. prohlásil Bod s Linkou na závěr.


 

ZÁVĚREM

V jednoduchosti je krása. To už jsem si říkala u "Tulletovek", kdy jedna taková kniha dokáže předat tolik zábavy a ještě navíc něco naučí. V tomto případě je kromě tvarů a barev kniha zaměřena ještě na rozdíly a vzájemnu toleranci - různorodé tvary linek, bodů i různorodé barvy a přitom spolu všichni spokojeně žijí.

Kniha je určena dětem od 2 let, ale pokud ji pořídíte později, vůbec to nebude na škodu. Naší Olivce jsou tři roky a uchytila se u ní stejně, jako "Tulletovky", které jsou menšího formátu. Tato je většího čtvercového formátu, takže se v ní i lépe listuje a lépe drží rozložena na nohách.

A pokud máte starší sourozence, věřte, že i pro ně bude zdrojem humoru a zábavy. Napřímo bych jim ji nekupovala, třeba předškolákům, ale pokud máte mladšího sourozence, chytne je to společně :-).



 

Pokud vás kniha Linka a Bod zaujala a chtěli byste ji svým dětem pořídit, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.

 

Cena: 200Kč (původně 235Kč)

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat