15. března 2023

HRAJEME SI: Mammoth Maths aneb Mamutí matika

A zase deskovka od Orchard Toys, u kterých mě nepřestává fascinovat, jak dokáží děti zaujmout nejen svým vzhledem či odolností, protože jsou vyráběny z pevného kartonu, ale také jednoduchými pravidly a velkými herními prvky.

V této placené spolupráci s eshopem Booksforjoy.cz se podíváme detailněji na hru Mammoth Maths aneb Mamutí matika, ve které nás čeká sčítání i odčítání a také kontrola výpočtu pomocí kouzelné louče. Je tedy druhou z našich matematických her pro děti k procvičení základních počtů a vůbec nedokážu říct, která z nich je lepší. I když .. no, posuďte sami.

Pojďme se na ni tedy podívat blíže :-).

 

 

 

BALENÍ HRY

Tentokrát se nejedná o klasickou krabici, ale tato hra má navíc držátko a můžete ji tak přenášet jako kufřík, což děti rády ocení.


 

OBSAH HRY

  • Hrací deska
  • 30 kamenných výpočtů
  • 4 hrací figurky
  • 4 stojánky na figurky
  • 4 dvoudílní mamuti
  • Číselná řada ve tvaru kosti
  • Kouzelná pochodeň
  • Peříčko
  • Hrací kostka

 

HRACÍ DESKA

Hrací deska je z pevného kartonu a skládá se ze čtyř dílů, které se složí jako puzzle. Je to jednoduchá skládačka, kterou zvládne postavit i nejmladší zapojené dítko. Deska zobrazuje jeskyni jako startovací pole a okruh, který je potřeba projít zpátky do jeskyně. Šipky vás nasměrují správným směrem cesty.


 

KAMENNÉ DESTIČKY S POČTY

Kamenné destičky jsou také z pevného kartonu. Ve svém středu mají výřez, protože se v průběhu hry budou nasazovat mamutům na chobot. Jsou oboustranné, kdy je na jedné straně plus, na druhé mínus a jsou ve dvou barvách, což znamená obtížnost.



 
 
Hnědé jsou druhé úrovně a tím pádem složitější. Klaudinka má ve škole matematiku Hejného, tak jí nechci jinak mást, ale hrajeme i tuto verzi, aby si zkusila počítat i z hlavy nebo pomocí číselné řady.
 


 

ČÍSELNÁ ŘADA A PÍRKO

Číselná řada mi z vrchní obsahové fotky utekla. Používá se jako pomůcka, kdy dá dítě prst na první číslici v příkladu a pokračuje sčítáním či odčítáním a rychle se dozví výsledek. 

Mladší holky teda více používají počítání na prstech ale Sofinka už si zkoušela i číselnou řadu, která ji zaujala.

Pírko se využívá pro polochtání mamutů na nose, kdy musí pčiknout a odletí jim jeden navlečený kámen pryč. Vrátí se zpátky před spoluhráče a ten má o příklad zase víc.


 

KOUZELNÁ POCHODEŇ

Když jsme hru rozložily poprvé, dlouho holkám trvalo, než všechno skrze ní prozkoumaly a ke hře si sedly. V babyclubu to byl taky úplně jiný svět, kdy najednou oranžový koberec jakoby zmizel ale byly vidět fleky, které na něm běžně vidět nejsou :-D. Pochodeň slouží k tomu, aby si děti zkontrolovaly správný výsledek na kamenných destičkách, který na první pohled vidět není.


 

JESKYNNÍ POSTAVIČKY

Stejně jako například u Yettiho je lepší, když postavičky do stojánků dáváte ve dvou - jeden roztáhne stojánek a druhý nasadí postavičky. Tím zamezíte roztřepení kartonu, který je jako všechny komponenty také silný a byla by škoda ho narušit.


 

KONTROLA VÝPOČTU

Příklad kontroly výpočtu a zároveň i kontroly toho, jestli číslo dítě opravdu vidí. Já měla u Sofinky chvíli infarkt, protože to nejdříve dlouze luštila a já měla obavy, jestli vůbec číslo vidí - jsou lidi, kteří podobné obrazce nebo schovaná čísla nevidí a díky tomu se můžou odhalit vady zraku. Ale naštěstí dobrý, jen to déle zkoumala. Další čísla už řekla hned.



 

PŘÍPRAVA HRY

Nejdříve složíte hrací desku doprostřed stolu a kadý hráč si vybere svého mamuta, kterému nasadí nohy a postaví ho před sebe. Stejně tak si vyberete figurku v barvě, jako máte mamuta a postavíte ji na start - což je jeskyně. Dále si každý hráč vezme čtyři kamenné destičky s příklady a položí je na hromádku před sebe. Na dosah všem ještě přidejte číselnou řadu, kouzelnou pochodeň a pírko. Takto je hra připravena a můžete začít.


 

PRAVIDLA HRY

Hra je naprosto jednoduchá. Začíná nejmladší hráč, který hodí kostkou a posune se o tolik polí, kolik na kostce padlo. Pokud se postavíte na znaménko + nebo - vyberete si z vašich příkladů jeden se správnným znaménkem a ten vypočítáte. Řeknete nahlas svou odpověď a případně zkontrolujete výsledek pomocí kouzelné louče. Pokud jste příklad vypočítali správně, umístíte kamennou destičku na chobot mamuta.

 

 
 
Na cestě můžete narazit také na pírko. Pokud na něj vstoupíte, vezmete si kartonové pírko, vyberete si jednoho z protihráčů (ideálně toho, kdo má na mamutovi nejvíc kamenů), polechtáte mamuta na chobotu, aby kýchnul. Zvoláte HEPČÍÍÍ! a sundáte mu jednu kamennou destičku, kterou položíte zpátky před hráče.
 

 
 
Tímto způsobem se snažíte na mamuta nasadit všechny čtyři kamenné destičky, které máte před sebou a až ve chvíli, kdy máte všechny čtyři, se mžůete vrátit zpátky do jeskyně, do které nemusíte vstoupit na přesný počet. Kdo vejde zpátky do jeskyně jako první, ten vyhrál.
 
 

 

NAŠE SPOLEČNÉ HRANÍ

I do této hry jsem bez problémů zapojila všechny tři cácorky a měla jsem radost, že se chytla i tříletá Olivka, které se mamuti moc líbili. Sice si pořád počítá po svém, ale ze všeho nejvíce napodobuje ségry, takže skvělé využití situace.


 
 
Klaudinka na pohodu, jak říká, ale o to víc po ní pak šly holky s pírkem, aby jí polechtaly a musela zahodit kamenný žeton zpátky před sebe.
 

 
 
Sofinka měla klasicky problém s negativním prvkem hry, ale potom se spolčily proti Tomášovi, takže zatahaly za jeden provaz a měly z toho děsnou srandu :-D.
 

 
 
Nadšeně hrála celá šťastná, když se jí povedlo příklad spočítat rychle a správně. U sčítání nepotřebovala počítací tabulku, tu využila při odčítání a celkově jí hra moc bavila. Vydržela komplet celou, což se u ní taky nestává, protože jakmile cítí, že prohrává, zdrhne pryč.
 

 
 
Nejvíc ze všeho mě ale bavilo, jak si Olivka počítala na prstech a jak se jí to holky i Tomáš snažily vysvětlit a ukazovat. Někdy se naštvala, že jí to nejde ale jindy výskala radostí, jak to zvládla. Sice ještě bez počítací tabulky, ale prsty stačí kolikrát i mně hahaha :-D.
 



 

ZÁVĚREM

Hra je určena pro 4 hráče ve věku 5-8 let s tím, že má tedy dvě úrovně výpočtů. Šedé kameny jsou jednodušší, hnědé jsou těžší. Odehraje se poměrně rychle a dítě si hrou procvičuje počítání, které ho v takové podobě baví samozřejmě mnohem víc, než kdyby sedělo čistě u příkladů.

Skvělým prvkem je kouzelná pochodeň, která hru zpestří a ukáže tajné výsledky. Je to jedna z her, kterou bych rozhodně doporučila do školek. A ani se nebudete vztekat u náročného vyloupávání komponentů. Ha. Takže asi suma sumárum mamutí hra se mi líbí trošičku víc, než Yetti, u kterého ale vládne velká hora.

Pokud vás desková hra Mamutí matika zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu Booksforjoy.cz přímo ZDE. A pokud na vás náhodou nevyzbyla, nebojte se, brzy se zase naskladní.


Cena: 439Kč (doporučená prodejní cena 549Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat