13. března 2023

HRAJEME SI: Counting Mountain aneb Honí tě Yetti!

Co se týče dětských her, ty od Orchard Toys máme snad ze všeho nejraději. Jsou krásné svým designem, jednoduché pravidly a ve většině případů i naučné. V této placené spolupráci s eshopem Booksforjoy.cz se podíváme detailněji na hru Counting Mountain aneb Honí tě Yetti!, ve které máte za úkol počítáním jednoduchých příkladů vylézt až na vrchol hory.

Hra je zajímavá v tom, že se skládá z 3D hory a hráči svou figurkou doslova šplhají nahoru. Zaujala mě především tím, že je zaměřená na matematiku a já už pro holky chtěla něco s takovým tématem. Na eshopu jsem ji měla vyhlídnutou už dlouho, ale čekala sem na vhodnou chvíli.

Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).

 

 

OBSAH HRY

  • Skládací hrací deska
  • Dvoudílná 3D hora
  • 4 hrací figurky
  • 4 stojany
  • 1 stojan vrcholu
  • 10 karet stop
  • 3 obrázky Yettiho


 

FIGURKY HOROLEZCŮ

Abych pravdu řekla, nemám ráda šoupání figurek do těch podstavců, protože se hrozně ničí. Takže doporučuji je zasazovat ve dvou. Jeden roztáhne stojánek a druhý zasadí figurku. Ale už je samozřejmě nerozpojujte. Figurky jsou z pevného kartonu a navrženy tak, aby se daly zaháknout a při lezení na vrchol hory doslova lezly.





 

STOPY YETTIHO

Stop je celkem 13 z toho 3 jsou obrázek Yettiho. Jsou z pevného kartonu a obsahují čísla, která dle výběru naslepo sčítáte. Starší děti využívají čísla, mladší děti počítají stopy.




 

HRACÍ PLOCHA

Hrací plocha je také z pevného kartonu, jako veškeré komponenty hry. Je ve tvaru kruhu, do kterého dosova zasadíte celou horu. Nezapomeňte vyloupnout čudliky, já je v první chvíli vůbec neviděla.


 

PŘÍPRAVA HRY

Co se týče vyloupávání, nejhorší část je vyloupat kolečka z hory. Tam musíte být trpěliví a velmi opatrní, protože to jde ztěžka a snadno můžete hrací plochu roztrhnout, což se mi taky povedlo a museli jsme použít lepidlo. Ach jo.


 

Kolem hory rozložíte stopy, vyberete si figurku ve vaší barvě a postavíte ji na startovní políčko - což je v tomto případě stan. A ještě nezapomeňte na vrchol hory nasaďit bílý stojánek, aby si na něj vítěz mohl stoupnout. Tímto způsobem je hra připravena a můžete začít.


 

PRŮBĚH A PRAVIDLA HRY

Posaďte se tak, abyste viděli na svou levou i pravou stranu a začíná nejmladší hráč tím, že otočí dvě karty - pokud jsou dvě číselné, sečte je a posune se o tolik polí, kolik je výsledek. Pokud jste stále na zemi a otočíte jednu ze stop, na které je Yetti, jste v bezpečí a posunete se jen o tolik polí, kolik je číslo na stopě. Pokud ale už lezete do výšin a otočíte jednu ze stop s obrázkem Yettiho, posunete se o počet polí, na první kartě, zpátky. Poslední možností je i to, že otočíte dvakrát Yettiho, to znamená, že každý, kdo je na hoře, sleze zpět o dvě pole.


 

Po každém kole zamícháte karty lícem dolů, zavoláte "začala vánice!" a hrajete dál ve stejném postupu a se stejnými pravidly hry.


 

Hra pokračuje tak dlouho, dokud první hráč nedosáhne vrchol hory a neumístí na něj svého horolezce - k tomu nepotřebujete přesné číslo.


 

My do hry chtěli zapojit také Olivku, tak jsme hrály ještě docela jiným způsobem a to tak, že se posune o tolik polí, kolik je na kartičce a pokud otočí Yettiho, posune se o dvě pole zpátky. Což byl šílený problém pro Sofinku, která stále bojuje s tím, kdy se ve hře stane něco, co je "proti ní".


 

Většinu hraní se ale smály a Klaudinka prohlásila, že jí baví ijednoduchá verze, aby mohly hrát s Olivkou a pro změnu Olivka překvapila všechny! U hry vydržela a dokonce i chtěla počítat. Snažila se hrát jako opravdový hráč. Takže za mě potěšení, že máme hru, u které vydrží všechny tři společně. Já totiž většinou k jakémukoliv hraní dostanu jen Klaudinku. Sofinka nechce dodržovat pravidla a Olivka po chvíli mizí v dáli :-D.




 

KONEC HRY

Vítězem je tedy ten, kdo jako první postaví svou figurku na vrchol a nemusí tam dojít na přesný počet čísel. Tím hra končí, ale věřím, že se vám bude hned chtít hrát znovu :-).


 

ZÁVĚREM

Hra je určena dětem ve věku 4-8 let, ale zapojit mladší sourozence není vůbec problém. Třeba budete překvapení stejně, jako jsme byli my, když jsme ke hře poprvé posadili tříletou Olivku.

Hra je stabilní, pevná, pro děti zajímavá (i když musí počítat) ale vyloupávání dílků z hory bylo teda opravdu náročné. 

Holky moc baví. Pro Klaudinku to je jednoduchí opakování, ve kterém si je víc a víc jistější. Sofinka nesmí couvnout zpátky škodícím Yettim a i když počítá přes stopy nebo na prstech, je to taky motivace a učí se s čísly pracovat. No a Olivka si počítá sice po svém, ale taky se dobere nějakého konce. Pro ní je to navíc i jemná motorika, kdy se musí trefit figurkou do díry a zaháknout ji.

Pokud vás tedy tahle matematická hra Counting Mountain zaujala a chtěli byste ji pořídit, najdete ji na eshopu Booksforjoy.cz přímo ZDE

A pokud na vás již nevyzbyla, nemějte obavy, brzy se doobjedná, tak si ji pohlídejte :-).



 

Cena: 367Kč (doporučená prodejní cena 459Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat