9. března 2023

LUŠTÍME: Časopis Tečka - březen/duben 2023

Hola, hola, hola! Velikonoční dvojčíslo časopisu Tečka je tady! 

Čeká vás popletené jaro, pečení azance s Otou a Viky, vtipy, hledačku ovoce a zeleniny, křížovku, hledání rozdílů, labyrint neposedného vejce i zamotané stužky, semínka šampioni, zmizíkov, cestování semínek, Dubánci, jarní zvířátka k vyrobení, miničtení o Velikonočním pokladu, omalovánka, tvoření, Všetečka o Velikonočním ostrově, rozkvetlá svačinka, aprílové legrácky, komix Mis3 sportu, únikovka z pekárny a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).

 

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE? 

 

1. POPLETENÉ JARO

Moc hezký tip na vystřižení zvířat a proházení hlav a těl. My zrovna vybalili playfoam pals kde jsou zvířátka, kterým se taky mění hlavy a těla, takže aktuálně smějeme neustále u nějakých vtipných kombinací :-).

 

 

2. MALOVANÉ ČTENÍ S OTOU A VIKY

Malované čtení je tentokrát na téma pečení mazanců. Tohle nás dlouhodobě baví nejen v časopise ale i v knížkách samotných a často se ke čtení přidají i mladší holky, které vtipně ukazují na obrázky a dohadují se, který vyberou :-).


 

3. HLEDAČKA MEZI OVCEMI

Tentokrát máte za úkol najít ovoce a zeleninu dle zadání ale pozor! Myslete na to, že mohou mít jiné barvy, takže se spíš zaměřte na obrys té potraviny nebo vlka :-). Skvělá aktivita na pozornost a trénování předmětů schovaných v jiných.


 

4. KŘÍŽOVKA

Křížovka je klasika, která Klaudinku pořád baví a sama si bez problémů přečte nápovědu, když si neví rady. Nápověda jsou vypsaná slova, která je potřeba správně přiřadit, takže si sice pomůže ale ne úplně. Navíc se učí psát malá písmena do čtverečků. Pořád píše jak na horské dráze.


 

5. VELIKONOČNÍ LABYRINTY

První labyrint se jmenuje neposedné vejce a druhý je s názvem Zamotané stužky. Počty už jsou naprosto bezproblémů, takže mě napadla hard verze, kdy využiju inspiraci příkladů, ale vymyslim z nich dvojciferná čísla. Klaudinka počítá metodou Hejného, takže jí to jen trochu zpomalý, ale problém žádný nemá. Což mě těší, protože jsem na matiku játro.


 

6. VSTÁVEJ SEMÍNKO

Příroda se probouzí a všude kolem raší mladé rostlinky, kde se ale berou? Na této dvoustraně se dozvíte, jakým způsobem semínko roste a co je potřeba k tomu, aby semínko vyklíčilo a stala se z něj nová rostlina. Také se dočtete, kdo jsou šampioni mezi semínky. 


 

7. ZMIZÍKOV

Heleme se, jaká rubrika se nám po několika letech vrátila zpátky do Tečky? Je to Zmizíkov! Pokud Tečku odebíráte už nějakou dobu, třeba si ho pamatujete. Mně osobně tato dvoustrana moc bavila ale holky na to byly ještě malé. Je to parádní trénink paměti a fascinuje mě, kolik si toho děti jsou schopni zapamatovat. Na jedné straně máte předměty, stranu otočíte a vidíte stejnou fotku, jen na ni něco chybí, ale co?


 

8. JAK SEMÍNKA CESTUJÍ?

V tomto tématu se dočtete, že hlavním úkolem semínek je, aby z nich vyrostla nová rostlinka. Zjistíte, co všechno umějí rostliny využít, aby svá semínka vyslaly co nejdál do světa. Můžou být s větrem v zádech nebo vystřeleni co nejdál to jde. Také se ale mohou skvěle přemisťovat v bobcích zvířat, která semínka sežrala :-D.


 

9. DUBÁNCI

Dubánci se pustili do úklidu, aby na Velikonoce měli uklizeno. Vymysleli skořápkouvou módu a za pomocí vrtačky vejce namalovali. Jejich kreativita je poaždé naprosto nevídaná! Nakonec spojte všechna čísla v obláčku nad kočkou a zjistíte, na co číča myslí.


 

10. JARNÍ ZVÍŘÁTKA

Co by to bylo za Tečku! bez vyrábění, že? Tentokrát si vyrobíte ovečku na pastvě a klovajícího ptáčka v krásných pastelových barvách. Ovečka se může houpat a schválně, jak asi bude ptáček klovat? Nechte se překvapit :-).


 

11. MINIČTENÍ O VELIKONOČNÍM POKLADU

Do miničtení se Klaudinka dlouho nezapojovala ale posledních několik čísel se ho všímá postupem času víc a víc. Miničtení je zaměřeno na to, aby dítě vědělo o čem příběh je, kdo jsou hlavní hrdinové a jaký příběh čtete. Porozumění psanému textu je důležité a u nás to bylo třeba i v rámci zápisu a teď si nejsem jistá jestli do předškoláků anebo do první třídy.




 

12. OMALOVÁNKA PODLE ČÍSEL

Malování podle čísel je skvělý a baví i dospělé, kteří využívají složitější možnosti přímo v obrazech. Mě taky bavilo jako malou a mít času na rozdávání, vrhla bych se i na obraz. Klaudinku to nebere až tolik, že by vymalovala obrázek najednou ale má ho třeba na třikrát.


 

13. TVOŘENÍ KRASLIC

Ne každý je kreativec, kterému jde malování. Já osjakživ miluju kreslení voskem, to je moje a u toho dokážu být spoustu hodin ale doma se do toho nepouštím, spíš na akcích a to je taky let, kdy jsem takhle malovala naposledy. Zde je tip na květinová vajíčka, u kterého vám stačí jen květy nebo listy. Vše co budete potřebovat a jak postupovat se na straně dozvíte.


 

14. VŠETEČKA O VELIKONOČNÍM OSTROVĚ

Jak to je s Velikonočním ostrovem? Narodil se tam Velikonoční zajíček? Slepice tam snášejí malovaná vejce? Roste tam vzácný strom pomlázkovník, na kterém zrají pomlázky? Co myslíte? Zníte správnou odpověď?


 

15. RECEPTY S TIPY NA SVAČINY

Ha! Pizza! S rozkvetlými vejci! To je tip pro naší pizzerku jako dělaný hahaha. Schválně, co by na to asi řekli. No kdyžtak si je uděláme jednoduše doma .. což je taky náhodou dobrý nápad, do kterého se skvěle zapojí i děti :-D



 

16. APRÍLOVÉ LEGRÁCKY

Aprílové je zatím počasí, protože u nás chumelí líp jak na Vánoce anebo prší jen pár minut, zrovna když jsme venku a když jsme doma, tak svítí sluníčko, jo typické jaro. Vtípky můžete udělat všelijak. U nás nejvíce fungovalo, že je někde obrovský pavouk - to je nesmrtelný a zabere na kohokoliv, kdykoliv a  kdekoliv :-D. A aby to byla pořádná sranda, zkuste si naházet kostkami ten nejbláznivější nákupní seznam! :-)


 

17. ÚNIK Z PEKÁRNY

Honza Koláček je pekařský učeň. Občas chodí jako brigádník pomáhat do nedaleké pekárny, když mají hodně práce, jako třeba před Velikonocemi. Před chvilkou jim skočila dopolední směna a chystají se na oběd. Honza si ještě odskočil na toaletu, jenže když se vrátil, všichni byli už pryč, dveře zabouchnuté. Kód k jejich otevření Honza jako brigádník nezná. Pomůžete mu dostat se z pekárny ven, aby se stihl před další směnou najíst?


 

18. TEČKA NA KONEC

Dozrál čas a Klaudinka se začala všímat i Tečky na konec. Což je takový závěr veškerého luštění, které si ke konci časopisu užijete. Je trochu složitější, než obsah časopisu. Máte tam mini luštění jedním tahem, rébusy, žerty apod.



 

ZÁVĚREM

Uff, další číslo tedy dvojčíslo časopisu Tečka! za námi a opět nás moc bavilo. Někdy nás baví víc, nekdy méně ale pořád je to z našeho pohledu TOP mezi dostupnými časopisy - a že jsme jich vyzkoušeli.

V trafice stojí Tečka! 59Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat