7. března 2023

LUŠTÍME: Časopis Puntík - březen 2023

Březnové číslo časopisu Puntík už zaklepalo na dveře, tak je na čase ho ukázat i vám, kteří ho nemáte zatím předplacený nebo kteří nejdříve mrknete, jak vypadá a dle toho se rozhodujete . Vm, že někteří kupují jen nějaká čísla na zkoušku a vím, že někteří rovnou předplácejí. Proto stále recenze píšu, i když už jsou pro nás víc jako vyplňovačky, než stříhání a hraní si s aktivitami, na které není čas a které si necháváme na později :-).

V tomto čísle najdete rozdíly mezi notami, prozkoumáte číslici 3, zažijete dobrodružství s pandou Švandou, přečtete si Puntíkův rozhovor se zpěvačkou, najdete všechny nesmysly, rozpoznáte známé písničky, zahrajete si hru se zvuky, s průzkumníkem Žárovnou prozkoumáte hudební nástroje, vyrobíte Edisona jako muzikanta, vytvoříte si hudební nástroje a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme podívat blíž :-).


 

 

CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1.ROZDÍLY V NOTÁCH

Hned na první straně mrkněte na noty a zkuste najít rozdíly. Na spodní osnově jsou totiž dvě noty jinak - najděte je a zakroužkujte. Upřímně řečeno noty jsou pro mě něco jako čínština. Nikdy jsem je nedokázala pochopit a ani nikdy nepochopím. I přes to mě hra na hudební nástroje baví a frčím si na svojí vlně dle poslechu :-).

 

 

2. PUNTÍKOVY ČÍSLICE

Pokračujeme v Puntíkovo číslicích. V minulém čísle jsme hledali 1 a 2. Tentokrát máme za cíl najít vše, co je podobné číslu 3. Přijde mi to jako krásné a hlavně nenápadné zkoumání čísel, která se dětem v tomto věku pomalu dostávají do paměti.


 

3. PANDA ŠVANDA

Panda Švanda nás moc baví. Vždy se smějeme, co zase vymýšlí za neplechu. Tentokrát se dostanou k tématu zpěvu ptáků, kteří lákají samičky. Jenže Švanda si to celé nějak pomotá a zkouší lákat samičku hraním na kytaru, až se najednou ztratí ..


 

4. PUNTÍKŮV ROZHOVOR

Puntík se dal do rozhovoru se zpěvačkou a tak se dozvíte, jakým způsobem cvičí i jak takové cvičení vypadá. Ukážete na sobě, kde máte uložené hlasivky a vyzkoušíte si pár cviků.


 

5. OMALOVÁNKA

V této omalovánce je potřeba vybarvit zpěvačce šaty a dokreslit jí šperky, aby byla na své vystoupení pořádně načančaná. Líbí se mi, jak si v Puntíkovi pořád najdou holky svoje. Někdy vybarvuje Klaudinka, někdy Olivka a tohle je zrovna ideální pro Sofinku.


 

6. TO JE ALE ZMATEK!

Hudební hledání nesmyslů. To je ale pořádný zmatek! Zkuste vyjmenovat všechny nesmysly a navíc najděte okousané jablko, dva klíče a nanuk. Nesmysly jsou prostě nesmrtelné a nás baví stále stejně, jako když jsme jim začali podléhat :-).


 

7. POZNÁŠ PÍSNIČKU?

Projděte bludištěm podle zadání a cestou dle každého zvířátka zazpívejte písničku. Pokud si nebudete vědět rady, z boku máte nápovědu. Určitě je všechny znáte a když už budete v tom zpívání, zkuste si vzpomenout na další písničky o zvířátkách.


 

8. POZNEJ ZVUKY!

Zvuková hra určena pro dva hráče, kdy si rozdělíte hrací karty a rozstříhané čtverečky z následující strany schováte do pytlíčku. Z druhé strany malých kartiček jsou napsané zvuky, kdybyste potřebovali poradit, ale zkuste nejdřív dle fantazie.


 

Kromě zvuků se dá hra hrát ještě jinak - pojmenovat barvy, roztřídit na zvířata, věci apod., vytleskávat slabiky anebo zkuste třeba seřadit pár obrázků za sebou a vyprávějte příběh :-).


 

Vendulčina práce, jak je jistě poznat dle ilustrací. Tleskám a děkuji .. tohle rozhodně musíme využít i v babyclubu, kde se skvěle pobavíme. Už mám zkušenost s podobnou zvukovou hrou a člověk se ve finále víc směje, než vydává zvuky :-D.


 

9. HLEDÁNÍ ROZDÍLŮ

Hromada hudebních nástrojů, která se zdá být na první pohled stejná, ale nenechte se zmást. Na spodním obrázku chybí 5 věcí, najdete je všechny? A až budete mít hotovo, zkuste jich co nejvíce pojmenovat a procvičte si tak jejich názvy.


 

10. PRŮZKUMNÍK ŽÁROVKA

Průzkumníka Žárovku okouzlil zvuk harfy a tak si představuje, jak na ni hraje. Je ale potřeba dokreslit mu chybějící struny. A nezapomeňte si prosvítit vedlejší stranu, ať víte, jaké mají zvířátka nástroje.


 

11. EDISON MUZIKANTEM

Edison na půdě objevil starou tahací harmoniku (bože, to je nostalgie! babička takovou měla a uměla na ní skvěle hrát!). Když o vystřihnete a harmoniku dle návodu zpřehýbáte, můžete za pomoci špejlí napodobit průběh hraní.


 

12. PUNTÍKOVY NÁPADY

Puntíkovy hudební nápady vás inspirují k výrobě klapacích zvířátek i drnkací krabičky. Obě možnosti jsou snadné vyrobitelné a můžete si je vyrobit v podstatě okamžitě. Potřebujete věci, které máte běžně určitě doma. A když už budete u výroby, můžete si zkusit hudbu rovnou namalovat.



ZÁVĚREM

Když jsem začala listovat v Puntíkovi úplně poprvé, pobavila mě nečekaná souhra, kdy mám na konec dubna naplánovaná témata do článků právě o hudebních nástrojích. Tak mi přišlo fajn, že téma otevřeme už díky časopisu a pro holky to bude celkově ještě pestřejší. Hudební téma je celkově zajímavé a můžete ho rozšířit spoustou dalších hudebních aktivit, kterými se můžete inspirovat třeba na Pinterestu apod.

Časopis Puntík si můžete předplatit na webu send.cz. Určitě doporučujeme předplatné už kvůli tomu, že chodí pohodlně do schránky a můžete využít sourozenecké předplatné společně s časopisem Tečka! Také je za výhodnější cenu. A o zábavu máte postaráno!

P5ejeme pohodové luštění :-).

 

Cena: 59Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat