25. dubna 2023

UČÍME SE: Ptáci - Vydej se na let do ptačí země

Tuto knihu máme doma už několik let, ale ještě nebyl prostor vám ji ukázat. Konečně se k tomu dostávám, protože je perfektně zpracovaná, s krásnými ilustracemi a hromadou zajímavých informací ze světa ptáků.

 "Vydej se na let do ptačí země! Podle čeho s jistotou rozeznáš ptáka od jiných živočichů? Proč ptáci zpívají? Jaká semínka má nejraději stehlík obecný? Kdo je mistrem v potápění? Kam každý rok odlétají stěhovaví ptáci? Jak se ledňáček uchází o svou vyvolenou? Z čeho si vlaštovky staví hnízda? Kam pověsit ptačí budku? Kterým ptáčatům nosí potravu oba rodiče? Všechna ptačí tajemství pomůže odhalit tato knížka s nákresy ptáků, nádhernými ilustracemi a spoustou překvapivých informací."

Díky této knize prozkoumáte nejen různorodé druhy ptáků, ale také jejich zobáky, vajíčka, peří a dokonce si poslechnete díky QR kódům i jejich zpěv. Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).

 

 

OBSAH KNIHY

  • Co je to pták?
  • Jak se ptáci přemisťují?
  • Co ptáci jedí?
  • Jak přicházejí na svět ptáčata?
  • Kde ptáci žijí?


KAPITOLA "CO JE TO PTÁK?"

Z mého pohledu nejkrásnější kapitola celé knihy. Rozeberete si podrobně části vrabce domácího, zjistíte do jakých skupin se ptáci zařazují a také získáte tipy, jak ptáky pozorovat.


 
 
Prohlédnete si různé druhy zobáků u konkrétních druhů ptáků a přečtete si také co zobák je, že je tvořen dvěma čelistními kostmi, a k čemu slouží.
 

 
 
Detailně prozkoumáte také nohy - dvě zadní a osm prstů (čtyři a čtyři) a jejich různorodost společně s názvy ptáků, kterým patří.
 

 
 
Peří je tak různorodé a barevné, až je to fascinující. Rozděluje se na tři druhy peří a má několik důležitých funkcí. Všimněte si peří straky obecné, jak je duhové.
 

 
 
V této kapitole se ještě dočtete o zpěvu ptáků, o jejich chytrosti a v závěru kapitoly najdete krásnou dvoustranu, kde musíte najít vždy vše, co je zobrazeno dole v řádku.
 

 
 
KAPITOLA "JAK SE PTÁCI PŘEMISŤUJI?"
 
Tato kapitola je zaměřena na přemisťování ptáků. Někteří se přemisťují létáním, kdy i let má několik stylů jako mávaný, plachtění či třepetavý. Jiní se přemisťují chůzí ať už krokem nebo skokem. Vodní ptáci jsou rozhodně skvělí potapěči.  


 
 
Dočtete se kam létají stěhovaví ptáci i podrobnosti o různých místech a v neposlední řadě vás zde čeká také dvoustrana s luštěním a hledáním.
 

 
 
KAPITOLA "CO PTÁCI JEDÍ?"
 
Jídelníček jednotlivých ptáků se odvíjí od toho kde žijí a jaký mají tvar zobáků. Mnoho ptáků se živí rostlinami, někteří jedí plody a pupeny a pak jsou semenožraví. 


 
 
Masožraví se živí jinými živočichy, které loví za letu anebo na zemi. Živí se rybami, drobnými savci, hady, ještěrkami ale také jinými ptáky.
 

 
 
A pak tu máme rybáře a ti se dělí na lovící v bahně, lovící s nohama ve vodě a lovící ryby. Jejich vynalézavost je především v zobáku.
 

 
 
Také se dočtete jak probíhá ptačí den u sýkory koňadry. jako denního ptáka a kalouse ušatého jako nočního ptáka. I tato kapitola končí hledáním na dvoustraně dle spodního řádku.
 

 
 
KAPITOLA "JAK PŘICHÁZEJÍ NA SVĚT PTÁČATA?"
 
Předposlední kapitola je zaměřena na příchod ptáčat na svět a tomu předcházejí námluvy, kdy samečci nahazují svatební šat, pouští se do milostného zpěvu a probíhají také souboje či divadla na vodě i nebi.
 

 
 
Dočtete se, jak je to se stavěním hnízd i se snůškou a můžete si prohlédnout nádhěrně barevnou škálu vajec, u kterých si přečtete i názvy ptáků.
 

 
 
Nesmí chybět informace o tom, jak probíhají první dny ptáčat vlaštovky a malých labutí. A také zde najdete dvoustranu s hledáním konkrétních částí obrázku.
 

 
 
KAPITOLA "KDE PTÁCI ŽIJÍ?"
 
Poslední kapitola je takovým přehledem jací ptáci kde žijí. Krásně tedy vidíte ptáky žijící ve městech a na vesnicích, na venkově, v lesích, v horách, u rybníkl a mokřadů, na břehu moře i na různých místech světa.
 







 
 
POSLECHNI SI PTAČÍ ZPĚV
 
Krásný závěr knihy v podobě QR kódů, díky kterým si můžete poslechnout zpět jednotlivých ptáků, které potkáváte i v průběhu knihy. Můžete si popovídat také o tom, jestli je slyšíte poblíž vašeho bydlište.
 


 

ZÁVĚREM

Velmi povedená publikace zaměřená na detaily ohledně ptačího světa. Detailně vidíte zobáky, peří, vajíčka i stopy ptáků. Prozkoumáte, jak jsou odlišné, kolik druhů vůbec existuje, kam se stěhují, jak je každý jiný a na závěr si poslechnete jejich zpěv.

Mnoho obrázků a méně textu je zajímavější pro menší děti, takže ke knize můžete přizvat i mladší sourozence, kteří chtějí také do ptačího světa zasvětit.

Pokud vás tato publikace zaujala, najdete ji například přímo na eshopu Svojtky přímo ZDE.

 

Cena: 249Kč 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat