19. dubna 2023

HRAJEME SI: Velcro od Pexi - Barvy, Kde kdo bydlí?, Máma a mládě

V dnešní recenzi se podíváme hned na další tři sady Velcro, které jsme dostali od Pexi. Jsou to sady zaměřené na třídění barev, bydlení zvířat a přiřazování maminek a mláďat. Opět jsou to témata, která jsou aktuální u dětí kolem tří let, většinou se o ně ale začnou zajímat už dříve.

Mám je především pro děti z babyclubu, kde se mi točí věkově od 1 roku až do školkového věku. Jejich velkou výhodou je to, že jsou z pevného pružného plastu v kombinaci se suchými zipy. Děti si tedy navíc trénují také jemnou motoriku.

Tak se na ně pojďme podívat blíže :-).


 

MOTHER AND BABY/MÁMA A DÍTĚ

Tato sada je zaměřena na matky a jejich mláďata, kde si děti obohacují slovní zásobu novými slovíčky jako například tele/telátko, sele/selátko, slůně/slůňátko apod.


 

OBSAH SADY

  • 10 karet pozadí
  • 20 zvířat k přiřazení

 

RŮZNORODÁ POZADÍ

Karet pozadí je celkem deset a děti mohou přiřazovat zvířata nejen podle vzhledu stínu, ale také podle pozadí. Takže medvěd žije v lese, prasata potřebují bláto, želvy jsou pod vodou apod.


 

ZVÍŘATA S MLÁĎATY

Zvířata jsou snadno rozpoznatelná. I přes dětské ilustrace jde na první pohled poznat, o které zvíře se jedná. Než začnete přikládat, můžete si je nejdříve všechny pojmenovat.

 

 
 
Samice jsou opravdu veliké a dětem se s nimi dobře manipuluje. Mláďata jsou sice menší, ale lépe tak poznají kdo ke komu patří. Můžete si sednout čistě ke zvířatům bez pozadí a ukazovat dítěti, které má pojmenovat. Hrát se dá různými způsoby.
 


 

JAK VYPADAJÍ PŘIŘAZENÉ

Pro děti je v útlém věku náročnější trefit se přímo na kolečko suchého zipu, ale tím si právě krásně trénují jemnou motoriku. Časem bude přikládání jistější.


 

WHO LIVES WHERE?/KDE KDO ŽIJE?

Další sada je zaměřená na zvířata a jejich obydlí. Že veverka žije ve stromě, že kočka má svůj pelíček, že včelky mají úl a mnoho dalšího.


 

OBSAH SADY

  • 8 karet pozadí
  • 16 zvířat a obydlí

 

RŮZNORODÁ POZADÍ

V této sadě je prostředí zase trochu jiné. Podíváme se k lesíku s duhou, na strom, rozkvetlou louku, do akvária i na farmu.

 

 

ZVÍŘATA A OBYDLÍ

Než začneme přiřarovat, můžete si s dětmi nejprve všechny dílky pojmenovat, aby si ujasnily, co se jak nazývá a seznámili se případně s novými slovíčky.


 
 
Tyto dílky jsou o kus větší, než v předchozí sadě. Jsou tady velké poměrně všechny. Opět jsou snadno rozpoznatelé a nemusíte si řikat, co to asi je.
 


 

JAK VYPADAJÍ PŘIŘAZENÉ

Dětem je opět napomáháno stíny, aby se jim lépe přiřazovalo a poznaly kam to patří už podle stínu. I to jim ale může chvilku trvat, než si na to přijdou.


 

COLORS/BARVY

Třetí v tomto článku jsou barvy, které děti umí snad jako úplně první. Někdy se jim barvy pletou, ale o to víc je s nima dobré procvičovat, pokud je to samotné baví a chce se jim. Pokud ne, netlačte je do toho, jejich čas přijde :-).


 

OBSAH SADY

  • 8 karet pozadí
  • 16 obrázků k přiřazení

 

RŮZNORODÁ POZADÍ

Tato pozadí nejsou přímo se stíny, jako byly v minulých sadách, ale jsou pro změnu docela vybledlá - asi aby jen lehce naznačila a dítě se snadněji v přiřazování chytlo. Na každé kartě se přiřadí dvě stejně barvy zvířete a ještě něčeho dalšího.


 

BAREVNÉ DÍLKY

I v tomto případě si můžete jednotlivé dílky nejdříve společně pojmenovat, než je začnete přiřazovat, aby se s nimi dítě seznámilo. Procvičíte si barvy i názvy konkrétního obrázku.


 
 
Zde jsou všechny dílky krásně veliké a velmi dobře uchopitelné a velmi dobře rozpoznatelné na první pohled. Jen dítě třeba u lilku může tápat, ten se v mnoha domácnostech neobjevuje.
 
 


 

JAK VYPADAJÍ PŘIŘAZENÉ

Tato sada je vhodnou do úplného začátku tím, že je dětem napomáháno rovnou barvami, jen více vybledlými. Některé děti se barvy naučí velmi rychle, když pominu, že spoustu dětí je umí nejdříve v anglickém jazyce, který mají naposlouchaný z různých dětských písniček.



VELIKOST KARET POZADÍ A PEVNOST

Karty s prostředím i jednotlivé komponenty jsou opravdu z pružného ale pevného plastu, který zvládne polití, namočení i pokus o rozkousání mladšími sourozenci. Tím je tedy prakticky nezničitelný, což se nedá říct o krabicích, ty mi přijdou náchylné dost.



ZÁVĚREM

Moc hezká inspirace pro dětské kroužky, do školek ale i k vám domu, pokud máte děti ve věku kolem 3 let nebo mladší a zrovna máte období různého přiřazování a učení se něčeho nového.

Pokud vás tyto Velcro skládačky zaujaly, najdete ji různě v běžně dostupném hračkářství, ale také přímo na eshopu Pexi. Vymyslíte s ní spoustu zábavy a děti si procvičí spoustu schopností - kromě jemné motoriky také paměť i postřeh.

Suchý zip drží opravdu pevně. Zatím se nám nestalo, že by ho holky nějakým způsobem strhly nebo odlepily a to je nechávám často pracovat samotné ve skupině.
 
 
Cena: cca 348Kč (záleží kde konkrétně zakoupíte)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat