27. dubna 2023

UČÍME SE: Můj sešit pozorování a aktivit - Ptáci

Pozorovací sešity jsem vám ukazovala v loňském roce. Byl to pozorovací sešit Příroda ve městě, Stromy, Hmyz a Čtyři roční období. Dnes se podíváme na další z těchto sešitů a tím je pozorovací sešit zaměřený na téma ptačího světa.

"Zatřepotání křídly, pípání ve větvích .. stačí jen zvednot oči  hned někde spatříte nějakého ptáka, ale víte o kterého jde? Díky aktivitám a hrám v tomto sešitě objevíte jejich způsob života a naučíte se je snadno rozpoznat."

Tak se na něj pojďme podívat blíže :-).

 

 

 

LISTUJEME PRACOVNÍM SEŠITEM

Které ptáky pozorujete ve svém okolí? Bude to straka obecná? Vrabec domácí? Vrána černá? Jakmile nějakého zpozorujete, zaškrtněte políčko a napište si datum i místo, kde jste ho viděli. Jako doporučení zde máte přidat se ke sčítání ptáků.


 

Procházka lesem, ve které využijete obrázky z konce pracovního listu - ty vystřihnete a nalepíte na správná místa. Následně vymalujte přírodu ať je vše hezky barevné. Na jaké ptáky zde asi narazíte?


 

Na další dvoustraně s pomocí předchozích stran zkusíte uhádnout konkrétní ptáky, ke kterým taky vystřihnete popisky ze závěru v pracovním sešitě. Také se zaposloucháte do ptačího zpěvu nejen přes webové stránky a naučíte se pozorovat části těla ptáků.


 

Existuje mnoho podobných druhů, které vypadají na dálku stejně ale nejsou. Na další dvoustraně uvidíte například porovnání sýkory modřinky/sýkory koňadry či vrabce polního/vrabce domácího a přečtete si co vše je odlišuje.


 

Poznáte také dravce, které spatříte spíše za letu, když loví anebo prozkoumávají terén pod sebou - je to například poštolka obecná, káně lesní nebo sokol stěhovavý.


 

Rozlišovat mezi jednotlivými druhy nočních dravců není snadné. Každý z nich má jiné tělo i hlavu a některé sovy vypadají, jako by měly uši anebo mají výrazné líce.


 

Dozvíte se také jaká je role ptáků v ekosystému, co ptáky ohrožuje a v čem všem ptáci pomáhají. Dále se dočtete co vše se řadí mezi neuvěřitelné, ale pravdivé příběhy .


 

Na jaře směřují ptáci na sever, aby znovu nalezli svá hnízdiště a mohli se rozmnožovat. Na podzim nás opuštějí a odlétají na jih, aby unikli zimě a nedostatku potravy. Někteří podnikají dlouhou cestu a jiní se nepřemisťují nikam daleko. Dozvíte se dle spojení barevných teček, jakou trasu létají.


 

Dalším charakteristickým znakem ptáků je peří, které pokrývá jejich tělo. Přečtete si pár řádků o krycích perech, letkách, prachovém peří i vlasových perech. Dále z přílohy pracovního sešitu vystřihnete pírka a přiřadíte je ke správnému ptákovi.


 

Někteří ptáci přijímají jen jeden druh potravy, jiní se krmí čímkoliv, co najdou v blízkosti. Každý zobák je přizpůsoben různému stravování a různým funkcím. Za úkol zde máte přiřadit stravu k odpovídajícímu ptákovi.


 

Krmení ptáků v zimě je asi jasnou činností nás všech. My máme krmítko na balkoně a chodíme i sypat do krmítek v parku nebo dávám do balíčků dětem lojové koule. Je to skvělá příležitost k pozorování a zde máte dokonce i návod jak na takové krmítko po domácku.


 

Na této dvoustraně opět využijete přílohu kde vystřihnete obrázky a přilepíte je na správné místo. Tím vznikne krásný přehled, jak celý koloběh probíhá. Další obrázky z přílohy využijete také v kapitole zaměřené na hnízda a přiřadíte je ke správným ptákům.


 

Také se můžete přičinit - zde se dozvíte hned několik možností, jakými přidat ruku k dílu. Ať už v Mopících, Skautech či Pionýru nebo v ekocentrech či české společnosti ornitologické.


 

PŘÍLOHA K VYSTŘIŽENÍ

Přílohu najdete na úplném konci pracovního sešitu. Každá část je označena stranami a vždy jste ke konkrétní příloze v průběhu procházení pracovního sešitu vyzváni.





 

ZÁVĚREM

Celá tato edice Můj sešit pozorování a aktivit je naprosto skvělá! Za málo peněz hodně muziky a využijete je jak ve skupině dětí doma, ve dkupině domškoláků i ve školní třídě ale dokázala bych si je představit také ve školce. 

Najdete v nich více než 30 stran aktivit, vymalování a vyrábění, které vás zaujme zase jiným způsobem, než tématicky jiné verze pracovních sešitů. Každý z nich má něco do sebe a já jsem ráda, že jich máme víc. Ještě je sešit zaměřený na zahrádku, jinak máme všechny.

Opravdu za málo peněz hodně muziky - mrkněte přes heuréku, kde vyjdou nejlépe.


Cena: od 84Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat